Evropa

Herčinski: Verujem da je pridruživanje Gruzije EU zaustavljeno zbog zakona o "stranim agentima"

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

16:37

Herčinski: Verujem da je pridruživanje Gruzije EU zaustavljeno zbog zakona o "stranim agentima"
Herčinski: Verujem da je pridruživanje Gruzije EU zaustavljeno zbog zakona o "stranim agentima" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Evropske unije u Gruziji Pavel Herčinski izjavio je danas da je proces pridruživanja te zemlje evropskom bloku zaustavljen zbog zakona o "stranim agentima" koji je ta zemlja usvojila ovog meseca.

Gruzijska novinska agencija Interpres citirala je Herčinskog da je zakon imao "negativan uticaj na izglede napretka Gruzije" i da je proces sada "praktično zaustavljen, praktično zamrznut", preneo je Rojters.

"U principu, usvajanje ovog zakona, kako vidim, zamrznulo je integraciju Gruzije u Evropsku uniju", rekao je Herčinski, opisujući, kako je naveo, težak period u odnosima Gruzije i EU.

Zakon, koji zahteva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto finansija iz inostranstva registruju kao "agenti stranog uticaja", domaći kritičari su ocenili kao autoritaran. Vladajuća partija Gruzije branila je to kao neophodan korak da se obezbedi transparentnost finansiranja.

Herčinski je rekao da će ministri spoljnih poslova EU razgovarati o statusu Gruzije na sastanku u Luksemburgu sledeće nedelje. On je kazao da su pripremljene različite opcije u vezi sa narednim koracima i da će zemlje članice EU odlučiti koju opciju da implementiraju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa