Evropa

Državna službenica sa stavovima suprotnim Makronu - ko je Lusi Kastes, kandidatkinja levičara za premijerku?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2024

-

12:03

Državna službenica sa stavovima suprotnim Makronu -  ko je Lusi Kastes, kandidatkinja levičara za premijerku?
Državna službenica sa stavovima suprotnim Makronu - ko je Lusi Kastes, kandidatkinja levičara za premijerku? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da ne planira da menja postojeću, prelaznu, vladu sve do kraja Olimpijskih igara u Parizu kako bi, kako je naveo, izbegao "nered". Ova njegova izjava usledila je neposredno nakon što je levičarski blok Novi narodni front (NFP), koji je osvojio najviše mesta u parlamentu na vanrednim izborima ovog meseca, konačno objavio svog kandidata za mesto premijera - malo poznatu državnu službenicu Lusi Kastes.

Makron je odbacio juče pritisak levičarske alijanse da imenuje novog premijera rekavši da stranke u podeljenom parlamentu moraju da se udruže kako bi izgradile široku koaliciju i da time treba da se bave nakon državanja Olimpijskih igara. Sa druge strane, rekacije levičara na ovaj stav presednika su poprilično negativne.

"Naravno da moramo da budemo skoncentrisani na Igre do sredine avgusta. Do tada, moja odgovornost će biti da imenujem premijera i da mu poverim zadatak da formira vladu, uz najširu moguću podršku", rekao je Makron juče televiziji France 2.

Tanjug/AP/Thomas Padilla

 

Upitan o da prokomentrariše izbor levičarske koalicije, Makron je rekao da "iza kandidata mora pre svega da stoji parlamentarna većina kako bi usvojio reforme, usvojio budžet i pomerio zemlju napred".

Podsetimo, francuski predsednik je iznenadio naciju raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem vanrednih izbora, pri čemu je u drugom krugu glasanja ,7. jula, došlo da donji doma Narodne skupštine ostane bez jasne većine.

Levičarski savez NFP se nakon ovih izbora pojavio kao grupa sa najviše posleničkih mesta - 193 mesta i to naspram 164 koji pripadaju Makronovim centristima i 143 koji su preoustali za krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) i njegove saveznike.

Upravo sa ovim rezultatom, procenjujući sebe kao pobednike sa najviše poslaničkih mesta, levičarske stranke se nedeljama bore za budućeg premijera.

Ko je Lusi Kastes?

Međutim, levičarska koalicija, uprkos dobrom rezultatu kojim se hvali, nije dobila predsednika skupštine i to nakon što je na tu poziciju izabrana dosadašnja predsednica parlamenta Jael Bron-Pive. Ona je sa osvojenih 220 glasova pobedila člana Komunističke partije Andrea Šasenja, koji je tada osvojio 207 glasova. Zbog toga, levičari se sada nadaju premijerskoj fotelji.

I u ovom slučaju trebalo im je dosta da se dogovore. Naime, nakon više dana iscrpnih pregovora,  uspeli su da dođu do konačne olduke, a to je da njhihov kandiat za premijerku bude ekonomistkinja i viša državna službenica koja je do sada bila slabo poznata javnosti, piše France 24.

Osim što je poznato da sada radi za gradsku vladu Pariza, Lusi Kastes je široj javnosti potpuna nepoznanica. Poznato je i da je radila u Generalnoj direkciji za trezor i promet, Jedinici za borbu protiv pranja novca Ministarstva finansija.

Takođe, ova 37-godišnjakinja je rekla za AFP da je prihvatila nominaciju "sa velikom poniznošću, ali i velikim ubeđenjem", smatrajući da je "ozbiljan i kredibilan kandidat" za premijera.

Kastes je takođe dodala i da će jedan od njenih prioriteta biti "ukidanje penzione reforme" koju je Makron sproveo prošle godine, što je izazvalo široke proteste i nezadovoljstvo, kao i "velika poreska reforma kako bi svi platili svoj pošten deo".

Novi narodni front opisao ju je kao "vođu asocijativnih borbi za odbranu i unapređenje javnih službi, aktivno uključenu u bitku ideja protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju na 64 (godine)". Takođe su istakli njene napore u borbi protiv poreskih prevara i finansijskog kriminala, piše Vašington post.

profimedia

 

Politko navodi da inače nema mnogo sličnosti između Kastes i predsednika Makrona, uprkos tome što su oboje završili renomiranu Nacionalnu školu za administraciju, pošto se Kastes tokom karijere borila da francuske javne službe ne ostanu bez stabilnih finansijskih sredstava.

Sebastijen Šenu, poslanik i potpredsednik ekstremno desničarskog Nacionalnog skupa, kritikovao je izbor Kasteta, nazvavši to "neukusnom šalom".

Makron na klackalici - konačna odluka nakon Olimpijskih igara

Francuska je bila na ivici da upadne u političku krizu otkako su izbori za Nacionalnu skupštinu rezultirali raskolom između tri glavna politička bloka: levičarskog Novog narodnog fronta, Makronovih centrističkih saveznika i krajnje desničarskog Nacionalnog skupa Marin Le Pen.

Makron, koji ima predsednički mandat do 2027. godine, ima konačnu reč o tome ko će biti imenovan za premijera. Međutim, toj osobi bi bila potrebna dovoljna podrška poslanika da izbegne izglasavanje nepoverenja.

On je pozvao političare i iz umerene levice, i iz centra i iz umerene desnice da "rade zajedno" tokom leta, tvrdeći da bez potpune većine nijedan od glavnih blokova ne može da primeni svoje političke platforme.

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

I dok on stoji pri čvrtom stavu da se ovim pitanjem bavi nakon održavanja Olimpijskih igara, stavljajući na taj način moguću buduću poziciju Kastes na dug štap, lider Nepokorene Francuske Žan Lik Melanšon optužio je Makrona da odbija da prizna rezultate izbora.

"Predsednik odbija da prizna rezultate izbora i želi da nas nasilno natera da prihvatimo njegov novi Republikanski front i da odustanemo od našeg programa kako bismo sklopili savez sa njim. To nije opcija. Poštujte glasove Francuza. Makron mora da se podredi ili da podnese ostavku" objavio je na svom X nalogu Melanšon.

Komentari (0)

Evropa