Evropa

Levičari ruše Makronovu penzionu reformu: Predlog da se spusti starosna granica stiže pred parlament

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

12:38

Levičari ruše Makronovu penzionu reformu: Predlog da se spusti starosna granica stiže pred parlament
Levičari ruše Makronovu penzionu reformu: Predlog da se spusti starosna granica stiže pred parlament - Copyright Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

veličina teksta

Aa Aa

Francuska levičarska partija Nepokoreni (LFI) danas će u parlamentu podneti predlog za ukidanje penzione reforme predsednika Emanuela Makrona, izjavila je vodeća poslanica te stranke u parlamentu Matild Pano.

Ukidanje reforme, koja je podigla starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, predstavlja jedan od glavnih projekata francuske levice koja je na nedavnim parlamentarnim izborima izašla kao najjača snaga iako nije dobila većinu, preneo je Rojters.

"Mi ćemo danas uputiti predlog da se ukinu penzione reforme", rekla je Pano koja predvodi poslanički klub Nepokorenih u donjem domu skupštine za radio Frans Anter.

Reforme su dovele do nasilnih uličnih protesta prošle godine i oštrog protivljenja zaposlenih.

O predlogu LFI verovatno se neće glasati pre septembra, a da bi bio usvojen bila bi mu potrebna, osim levičarske koalicije Novi narodni front, i podrška desničarskog Nacionalnog okupljanja. Makronov centristički blok već je najavio da će biti protiv takvog poteza.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa