Evropa

Ubedljiva pobeda za Mecolu, za novu-staru predsednicu Evropskog parlamenta glasalo 562 poslanika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/07/2024

-

10:03

Ubedljiva pobeda za Mecolu, za novu-staru predsednicu Evropskog parlamenta glasalo 562 poslanika
Ubedljiva pobeda za Mecolu, za novu-staru predsednicu Evropskog parlamenta glasalo 562 poslanika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi saziv Evropskog parlamenta konstituisan je danas na plenarnoj sednici u Strazburu. U narednih pet godina, 720 poslanika EP predstavljaće svoje partije, zemlje, i politike. Oni će u naredna tri dana izabrati čelne ljude Evropske unije. Dve žene očekuju da budu izabrane na drugi mandat na istim funkcijama - dosadašnja predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecoli i dosadašnja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. I dok će neizvesnost za prvu biti rešena već danas, Fon der Lajen će morati da se srtpi do četvrtka, kada će imati priliku da se odmah ujutru obrati poslanicima i zatraži novu priliku.

Glasanje o njenom ponovnom izboru zakazano je za 18. jul u 13 sati. No, do tada, pred poslanicima EP ima dosta zadataka, pa krenimo redom.

Kako prenosi Euronews na engleskom, u novoizabranom EP postoje dve nove ekstremno desničarske grupe – 25 člana Evropa suverenih nacija i 84 poslanika Patriota za Evropu – koji, pored evropskih konzervativaca i reformista, sada čine više od četvrtine doma. Centrističke partije koje su dugo vladale biće na testu, jer ih čeka donošenje niza kritičnih odluka.

Ključni događaji

  • Konstitutivna sednica počela u 10h, trajaće do četvrtka
  • Dva kandidata za predsednika Evropskog parlamenta - Roberta Mecola i Irene Montero
  • Odluka o predsedniku Evropske komisije u četvrtak
  • Portparol Levice: Nekoliko članova moglo bi da glasa u korist Mecole
  • Nakon izbora predsednika EP, bira se danas i 14 potpredsednika EP

 

Dešavanja o izboru predsednika Evropskog parlamenta, potpredsednika pratite na našem LIVE blogu

13.02 Grupa poslanika pozvala EU da oduzme Mađarskoj pravo glasa u bloku

Grupa od 63 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je od EU da povuče mađarsko pravo glasa u bloku, kao odgovor na nedavne posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu. Poslanici su rekli da je Orban namerno navodio da te posete vrši u ime cele EU, iako za to nije imao ovlašćenja.

"Premijer Orban već je naneo značajnu štetu iskorišćavanjem i zloupotrebom uloge Predsedništva Saveta. To zahteva realne akcije, kao što je suspendovanje glasačkih prava Mađarske u Savetu, pošto je praksa pokazala da verbalne osude ove situacije nemaju efekta", navedeno je u pismu koje je objavljeno na Iksu, prenosi Rojters.

Pismo su potpisali poslanici brojnih političkih grupa u skupštini EU, uključujući Evropsku narodnu partiju desnog centra, što je prema pisanju agencije, najveća frakcija u Parlamentu, kao i socijaliste, liberale, evropske konzervativce i reformiste i Zelene. Poslanici nemaju formalnu mogućnost da Mađarskoj oduzmu glasačka prava, ali nastoje da izvrše politički pritisak na Brisel da preduzme oštrije mere prema Budimpešti.

Evropska komisija saopštila je juče da će prestati da šalje komesare na neformalne sastanke koje organizuje mađarsko predsedništvo EU. Mađarska vlada odgovorila je kritikujući Evropsku komisiju što je "izabrala" institucije i zemlje sa kojima želi da sarađuje.

Orban se prošle nedelje sastao sa američkim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom, a pre toga otputovao je u Ukrajinu i Rusiju kako bi se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. U Pekingu se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, u, kako je sam nazvao "mirovnoj misiji" za okončanje rata u Ukrajini.

12.48 Ubedljiva pobeda za Mecolu, za nju glasalo 562 poslanika EP

Za novu/staru predsednicu Evropskog parlamenta danas je glasalo 562 evroposlanika. Za izbor joj je bilo potrebno samo 312 glasova. Bilo je 76 praznih glasačkih listića ili onih koji nisu validni, rekla je Pina Pisjerno, poslanica EP koja je predsedavala prebrojavanjem. Montero, Metsolina levičarska rivalka, dobila je samo 61 glas.

"Predsednice Mecola, čestitam na izboru", rekla je Pisijerno.

profimedia

 

12.26 Roberta Mecola ponovo izabrana na predsednicu EP

Većina psolanika Evropskog parlamenta ponovo je izabrala Robertu Mecolu za predsednika. Ovo je njen drugi mandat. Na toj funkciji ostaće naredne dve ipo godine.

11.53 Deseti saziv EP, 39 odsto žena, manje nego 2019, najmlađa poslanica ima 23 godine

Danas u Strazburu počinje novo poglavlje zakonodavne vlasti u Evropskoj uniji sa sazivom novog Evropskog parlamenta. U njegovom desetom mandatu, 54 odsto poslanika je novoizabrano, a 39 odsto su žene, što je blagi pad u odnosu na 2019. Austrijanka Lena Šiling (23) iz partije Zeleni/EFA, najmlađi je poslanik u Evropskom parlamentu, a 77-godišnji Italijan Leoluka Orlando iz iste grupe je najstariji. Prosečna starost poslanika je 50 godina.

profimedia

 

11.43 Počelo prebrojavanje glasova

Poslanici Evropskog parlamenta završili su glasanje za novog predsednika Evropskog parlamenta. Počelo prebrojavanje glasova.

11.36 Sednici prisustvuje i Žordan Bardela: Kako je dobio nadimak "Žordan nije ovde"

Žordan Bardela, 28-godišnji lider francuskog Nacionalnog okupljanja, boravi u Strazburu na inauguracionoj sednici 10. parlamenta. Bardela je dobio nadimak "Žordan nije ovde", zbog ozloglašenog slabog prisustva sednicama, zbog čega su ga kritičari napali tokom francuske izborne kampanje. Prošle nedelje, Bardela se nije pojavio kada su Nacionalno okupljanje i druge stranke sličnih stavova oformile "Patriote za Evropu", novu ekstremno desničarsku grupu u parlamentu. Ovaj put se, međutim, pojavio, ali je pitanje i da li će ostati do samog kraja u četvrtak.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

Žordan Bardela

11.25 Fon der aljen: Bilo je to vrlo intenzivnih sat vremena

Obraćajući se novinarima nakon što je sat vremena predstavila svoju kandidaturu za reizbor članovima grupe tvrdo desnih Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), Fon der Lajen je priznala da je to bilo "intenzivnih sat vremena". Euronews na engleskom piše da je ta grupa podeljena između takozvanih "umerenih" konzervativaca koji će verovatno glasati za Fon der Lajen, poput češke delegacije premijera Petra Fijale ili članova belgijske Nove flamanske alijanse, i tvrdog dela koji se čvrsto protive Fon der Lejen, uključujući poljsku stranku Prava i pravde (PiS).

"Pre pet godina smo je podržali, ali sada nećemo", rekao je novinarima poslanik PiS-a Arkadiuz Mularczik, tvrdeći da će većina članova njegove ECR grupe verovatno glasati za nju.

Italijanski poslanici iz partije "Braća Italije" Đorđe Meloni još nisu potvrdili da li će glasati u njenu korist.

AP/Geert Vanden Wijngaert

 

10.55 Čekaju se rezultati glasanja

Poslanici Evropskog parlamenta sada idu da glasaju za jednog ili drugog kandidata za predsednika parlamenta. Oni to rade na staromodan način – stavljajući krstić na komad papira u koverti – umesto na sofisticiraniji (i brz) elektronski način na koji obično glasaju. Rezultati se očekuju posle 11 časova.

10.35 Montero: Braniću Evropu mira

Irene Montero, članica španske stranke Podemos, takođe se obratila pred poslanicima EP i iznela argumente za svoju kandidaturu za predsednicu. Montero, koji sedi u levici, jednoj od manjih grupacija u Parlamentu, obećava da će "braniti Evropu mira", okončati "genocid nad palestinskim narodom" i platformu koja je feministička, zelena i antirasistička.

"Umerenost ne može da slomi krajnju desnicu", rekla je.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

10.20 Mecola: Neću vas izneveriti

Aktuelna predsednica Roberta Mecola je dala svoj predlog da i dalje bude predsednica Evropskog parlamenta. Kao žena koja je odrasla na Malti, kako je rekla, za nju je "Evropa bila vredna borbe", navodeći vrednosti vladavine prava, jednakosti i demokratije. Ona je odala počast svom prethodniku Davidu Sasoliju, koji je preminuo 2022. godine, i navela potrebu da se ojačaju zakonodavna ovlašćenja.

"Neću vas izneveriti", obećava ona poslanicima.

Veruje se da će ona proći na glasanju, iako postoji još jedan kandidat, Irene Montero.

10.10 Otvorena plenarna sednica

Predsednica EP Roberta Mecola zvanično je otvorila sednicu u Strazburu, prvu od održavanja evropskih izbora u junu. Sednica Evropskog parlamenta počela je intoniranjem evropske himne, verzije Betovenove Devete simfonije aranžirane za gudački kvartet.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

Roberta Mecola, aktuelna predsednica EP

09.55 Dva kandidata za mesto predsednika EP

Poslanici će novog predsednika EP birati za mandat od naredne dve i po godine, a kandidatkinja za predsednicu EP je aktuelna predsednica ovog tela Roberta Mecola, političarska sa Malte iz Evropske narodne partije, političke grupacije koja je dobila najviše glasova u EP nakon izbora koji su održani od 6. do 9. juna ove godine. Osim Mecole, kandidat za predsednika EP je i Irene Montero iz Levice.

Kao i do sada predsednik EP se bira tajnim glasanjem i apsolutnom većinom važećih glasova.

Ukoliko u prvom krugu glasanja ne bude izabran nijedan kandidat, isti ili drugi kandidati mogu biti predloženi za drugi krug glasanja, pod istim uslovima, a po potrebi može da bude održan i treći krug glasanja. Ako nijedan od kandidata ne bude izabran u trećem krugu glasanja, dva kandidata sa najviše glasova u trećem krugu prelaze u četvrti i poslednji krug glasanja, u kojem pobeđuje kandidat koji dobije najviše glasova. Kada bude izabran, novi predsednik EP preuzeće predsedavanje i može da održi uvodno obraćanje.

profimedia

Konstitutivna sednica EP počela intoniranjem himne EU "Oda radosti"

09.30 Portparol Levice: Nekoliko članova moglo bi da glasa u korist Mecole

Portparol grupe "Levica" potvrdio je da su njihovi članovi slobodni da glasaju slobodno za ili protiv kandidature za reizbor predsednice Evropskog parlamenta Roberte Mecole, priznavši da bi nekoliko članova moglo da glasa u njenu korist. Grupa je, međutim, prenosi Euronews na engleskom, ujedinjenija u svom čvrstom protivljenju kandidaturi za reizbor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja se sastala sa tom formacijom juče u Strazburu kako bi istakla svoje prioritete o nizu pitanja, uključujući cenu trenutne krize u Evropi, rat u Ukrajini, ali i migracije.

AP/Virginia Mayo

 

I dok, bi sudeći prema najavama, Mecola trebalo ponovo da dobije podršku za vođenje ove evropske institucije, izbor novih 14 potpredsednika neće ići tako lako, prenosi Euronews na engleskom. Naime, nakon izbora predsednika EP, poslanici će danas pristupiti izboru 14 potpredsednika, a potom bi sutra trebalo da biraju i pet kvestora, koji su nadležni za upravna i finansijska pitanja koja se neposredno tiču poslanika i njihovih uslova rada.

09.20 Biraju se i potpredsednici

Potpredsednici EP i kvestori se takođe biraju apsolutnom većinom, na period od dve i po godine, kao i predsednik Evropskog parlamenta.

Podsetimo, juče su evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean i evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus podneli ostavke na te funkcije kako bi zauzeli svoja mesta u Evropskom parlamentu, na koja su izabrani nakon evropskih  u junu ove godine.

Kako je tada navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije, Valean i Sinkevičijus su obavestili predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da su odlučili da podnesu ostavke, koje stupaju na snagu 16. jula. Fon der Lajen je odlučila da, uz resore koje imaju, privremeno dodeli nadležnosti za pitanja životne sredine, okeana i ribarstva izvršnom potpredsedniku Komisije Marošu Šefčoviču, a nadležnosti za pitanja saobraćaja komesaru za klimatske promene, Vopkeu Hoekstri.

 

 

Hrvatska predstavnica Dubravka Šuica – potpredsednica Komisije zadužena za demokratiju i demografiju – iako je izabrana za evroposlanicu iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nije podnela ostavku, pa neće zauzeti mesto u klupama Evropskog parlamenta. kako piše Euronews na egleskom, ona bi mogla da bude biti kandidat Vlade Hrvatske za komesara u narednih pet godina.

Tokom plenarne sednice poslanici će glasati i o brojčanom sastavu stalnih odbora i pododbora, kao i međuparlamentarnih delegacija. Lideri političkih grupacija će dati i izjave o potrebi kontinuirane podrške EU Ukrajini, a glasaće i o rezoluciji o podršci toj zemlji.

09.10 O Fon der Lajen u četvrtak

Glasanje o kandidaturi Fon der Lajen za novi mandat zakazano je za četvrtak, 18. jula u 13 časova, saopšteno je ranije iz Evropskog parlamenta.

Fon der Lajen, takođe članica Evropske narodne partije, koja je krajem juna dobila podršku lidera EU, prethodno će se tog dana u 9 časova obratiti na sednici EP i izložiti svoju viziju i planove za narednih pet godina, nakon čega će uslediti debata sa poslanicima EP.

Nakon rasprave, biće održano tajno glasanje o njenoj kandidaturi, a da bi bila izabrana, potrebno je da dobije podršku apsolutne većine članova parlamenta, odnosno najmanje 361 od 720 poslanika.

Ukoliko za nju ne bude glasalo dovoljno poslanika EP, lideri EU moraju da u roku od mesec dana predlože novog kandidata za predsednika Komisije. Tokom plenarne sednice poslanici će glasati i o brojčanom sastavu stalnih odbora i pododbora, kao i međuparlamentarnih delegacija.

09.00 Tema i Ukrajina i predstojeći Samit EU

Na agendi je i debata sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i Evropskom komisijom o samitu lidera EU 27. juna, kao i pitanje rata u Ukrajini. Lideri političkih grupacija će u sredu dati izjave o potrebi kontinuirane podrške EU Ukrajini, nakon čega će uslediti glasanje o rezoluciji o podršci toj zemlji.

Podsetimo, izbori za Evropski parlament održani su od 6. do 9. juna ove godine, a najviše glasova na njima je osvojila Evropska narodna partija koja, prema preliminarnim rezultatima, ima 188 mandata, dok su na drugom mestu socijalisti i demokate sa 136 mandata. Treća najveća politička grupacija u EP su novoformirane Patriote za Evropu mađarskog premijera Viktora Orbana sa 84 poslanika u EP, a na četvrtom mestu su Evropski konzervativci i reformisti italijanske premijerke Đorđe Meloni sa 78 poslanika.

Slede liberali okupljeni u grupaciji Obnovimo Evropu sa 77 poslanika, Zeleni sa 53 poslanika, Levica sa 46 poslanika, dok će novoformirana Evropa suverenih nacija, predvođena Alternativom za Nemačku, imati 25 poslanika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa