Briselske vesti

"Patriote za Evropu" sve više jačaju: Orban najavljuje iznenađenja i da će postati druga grupa po snazi u EP

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2024

-

22:07

"Patriote za Evropu" sve više jačaju: Orban najavljuje iznenađenja i da će postati druga grupa po snazi u EP
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi savez krajnje desnice "Patriote za Evropu“, sklopljen je pre dva dana i već privlači "udvarače", što odražava širu borbu za moć među nacionalistima u EU, piše Euronews.

Najavljen 30. juna od strane radikalnih partija iz Mađarske, Austrije i Češke, Patriotima je cilj da postanu najveća grupa tvrde desnice u Evropskom parlamentu, a imaju mnogo opcija za povećanje broja članova.

Dan kasnije, mediji su izvestili da je portugalska desničarska populistička partija Čega (Dosta) blizu potpisivanja manifesta nove grupe.

To bi potencijalno uvelo još tri člana Evropskog parlamenta u savez čiji su osnivači Fides mađarskog predsednika Viktora Orbana, Slobodarska partija Austrije (FPO) Herberta Kikla i ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša.

"Alijansa raste na neverovatnim tempom, brže nego što bilo ko sada misli", rekao je Orban u intervjuu za mađarski TV kanal M1 u ponedeljak uveče.

Deluje da italijanska krajnje desničarska Liga takođe koketira sa tom idejom, prema komentarima njenog lidera Matea Salvinija.

"Procenjujemo sve dokumente, ali mislim da bi formiranje velike grupe koja teži da bude treća po veličini u Evropskom parlamentu možda bio pravi put“, rekao je Salvini juče u jednoj radio emisiji. 

Tanjug AP/Claudio Furlan/LaPresse via AP

 

Čega i Liga

I Čega i Liga trenutno su članovi nacionalističke grupe Identitet i demokratija (ID), pete po veličini u parlamentu, čijom trenutnom delegacijom od 58 poslanika dominira 30 iz Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen.

Međutim, dovođenje Italijana i Portugalaca i dalje ne bi učinilo Patriote formalnom grupom, što je mehanizam kojim se novac i uticaj raspodeljuju u Evropskom parlamentu.

AP Photo/Joao Henriques

 

Sa deset poslanika iz Fidesa, sedam iz ANO, šest iz FPO, dva iz Čege i potencijalno osam iz Lege, mogli bi da počnu sa 33 poslanika, što je solidno iznad praga od 25 po pravilima Evropskog parlamenta.

Ipak, i dalje bi im nedostajale dve zemlje kako bi ispunili uslov da imaju evroposlanike iz sedam članica EU, a takođe bi morali da pokažu da dele iste političke afinitete.

"Još četiri ili pet dana i mnogi će biti iznenađeni“, rekao je mađarski premijer u intervjuu, očekujući da će ta grupa „vrlo brzo postati treća, a potom i druga najveća grupa“ u zakonodavnom telu EU.

Koje stranke bi se sledeće mogle pridružiti?

Druge krajnje desničarske i konzervativne stranke posmatraju, ali se ne obavezuju.  

Prelomna tačka za Orbanove patriote bila bi ubeđivanje poljske partije Pravo i pravda (PiS) da napusti grupu evropskih konzervativaca i reformista (ECR), gde dele vođstvo sa Braćom Italije premijerke Đorđe Meloni. 

Sastanak konstitutivne grupe ECR-a odložen je za ovu nedelju nakon unutrašnjih pregovora, u isto vreme kada su počele da se šire glasine o Orbanovom pokušaju da ujedini nacionalističke partije.

Gubitak 20 poljskih poslanika bi ozbiljno oslabio ECR, trenutno treću grupu po veličini u Parlamentu, i oslabio uticaj Melonijeve uoči ključnog glasanja za ponovno imenovanje Ursule fon der Lajen za šeficu Evropske komisije.

Grupa Patriota bi još više mogla da utiče na ID. Ako holandski desničar Gert Vilders odvede svojih šest poslanika iz ID u Patriote, belgijski separatistički Flamanski interes (Vlams Belang) bi mogao da krene za njim.  

profimedia

 

Gerolf Anemans, najuticajniji poslanik Vlams Belanga, pokazao je da je pažljivo prati situaciju kada je Orbanovu objavu podelio na društvenim mrežama.  

Tu je i Alternativa za Nemačku (AfD), čijih je 15 evroposlanika EU trenutno suspendovano iz ID-a i koja je bila u kontaktu sa Patriotama, prema izvorima iz parlamenta.

Čak i bez PiS-a, grupa Patriota dopunjena iz Nemačke, Holandije i Belgije mogla bi da pokuša da postane treća najveća grupa u Evropskom parlamentu, a možda i da primora Le Penovu, koja je trenutno fokusirana na pobedu na francuskim izborima, da se pridruži.

Ipak, nisu svi nezavisni poslanici EP zainteresovani. Slovačka stranka SMER je navodno blizu ponovnog pridruživanja socijalističkoj grupi, dok italijanski Pokret pet zvezdica ima drugačiju političku putanju, plus dugogodišnju zavadu sa Legom.  

Druge stranke, kao što je manja španska partija protiv establišmenta Žurka je gotova (SALF), koju predvodi influenser Alvise Peres, još uvek bi mogle biti ubeđene. 

Prkos duopolu Meloni-Le Pen

Ovo takmičenje odražava tenzije između evropskih stranaka krajnje desnice.

Orban trenutno ima manje poslanika u Evropskom parlamentu od Meloni ili Le Pen, a ovo je šansa da stekne uticaj i predstavi se kao osnivač novog saveza krajnje desnice.

Tanjug AP/Alessandro Della Valle/Keystone via AP

 

Konstitutivni sastanci i ID i ECR su odloženi, ali vreme teče, a rok za formiranje grupe ističe iu četvrtak (4. jul).

Ovo vremensko ograničenje se obično smatra ključnim, jer brojnost grupe određuje pristup ključnim pozicijama u strukturi parlamenta.

Ostaje da se vidi da li to rezonovanje i dalje važi, s obzirom da "sanitarni kordon" u praksi blokira pristup uticajnim pozicijama krajnjoj desnici. 

Neke nacionalne delegacije u evropskim partijama, uključujući PiS, navodno su podnele zahtev da se rok produži do 8. jula. Izvor iz krajnje desničarske grupe ID potvrdio je za Euronews da su tražili da se odloži njihov konstitutivni sastanak, prvobitno zakazan za sutra (3. jul).

U televizijskom intervjuu u ponedeljak, Orban je rekao da će njegova grupa Patriote održati inauguracioni sastanak sledećeg ponedeljka (8. jula), po isteku zvaničnog roka u Evropskom parlamentu.

Komentari (0)

Evropa