Evropa

Portugalska desničarska stranka se pridružuje savezu "Patriote za Evropu" Viktora Orbana

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2024

-

09:12

Portugalska desničarska stranka se pridružuje savezu "Patriote za Evropu" Viktora Orbana
Portugalska desničarska stranka se pridružuje savezu "Patriote za Evropu" Viktora Orbana - Copyright Tanjug/AP/Joao Henriques

veličina teksta

Aa Aa

Šega, portugalska desničarska stranka, pridružila se "Patriotama za Evropu", novom savezu koji je oformio mađarski premijer Viktor Orban.

"Predsednik Šege najavio je njihovu nameru da budu deo ove suverenističke koalicije", rekao je Orbanov portparol u ponedeljak, najavljujući tu vest.

Pre potvrde, Andre Ventura iz Šege opisao je osnivanje pokreta kao "istorijsku priliku" za izgrađivanje političke "alternative" i ujedinjavanje desnice. 

"Ova grupa je očigledno protiv Ursule fon der Lajen i Antonija Koste", rekao je Ventura, misleći na Orbanovo negativno glasanje tokom prošlonedeljnog dogovora o najvišim poslovima u EU.

Nakon nekoliko dana spekulacija, formiranje "Patriota za Evropu" najavio je u nedelju mađarski lider, uz Andreja Babiša, bivšeg premijera Češke, i Herberta Kikla, lider austrijske desničarske Slobodarske partije (FPO). 

"Evropljani žele tri stvari: mir, red i razvoj. Sve što dobijaju od sadašnje briselske elite su rat, migracija i stagnacija", naveo je Orban.

Alijansa namerava da maksimizira svoj uticaj osnivanjem nove grupe u Evropskom parlamentu. Za to im je potrebno najmanje 23 poslanika iz najmanje sedam država članica.

Do ponedeljka su imali mađarski Fides-KDNP (11 poslanika), češki ANO (7) i austrijski FPO (6). Fides i ANO trenutno nisu povezani, dok FPO sedi sa ekstremno desničarskom grupom Identitet i demokratija (ID), koja će uskoro morati da napusti.

Dodavanje Šege, sa dva poslanika, dovodi alijansu korak bliže ispunjavanju uslova za sedam zemalja. Zajedno, njih četiri čine 26 poslanika.

Stranke dele duboku averziju prema Zelenom dogovoru, vodećoj inicijativi Fon der Lajen za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, i Novom paktu o migracijama i azilu, velikoj reformi koja predviđa pravila za svih 27 država članica za upravljanje neregularnim dolascima.

Očekuje se da će se još članova pridružiti "Patriotama za Evropu" uoči prve plenarne sednice 16. jula. Alternativa za Nemačku (AfD) deluje kao odgovarajući kandidat, pošto je izbačena iz grupe Identitet i demokratija u maju i nema političku porodicu, piše Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa