Evropa

Francuska ima novog kandidata za evropskog komesara: Umesto Bretona, imenovan Makronov blizak saveznik Sežurne

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

13:40

Francuska ima novog kandidata za evropskog komesara: Umesto Bretona, imenovan Makronov blizak saveznik Sežurne
Francuska ima novog kandidata za evropskog komesara: Umesto Bretona, imenovan Makronov blizak saveznik Sežurne - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Stefan Sežurne zameniće Tijerija Bretona na mestu kandidata Francuske za evropskog komesara, saopštila je Jelisejska palata.

"Predsednik Republike je u dogovoru s premijerom predložio Stefana Sežurnea, ministra za Evropu i spoljne poslove, za evropskog komesara za sledeći mandat", navedeno je u saopštenju iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Sežurne, koji je u januaru imenovan za ministra spoljnih poslova, blizak je saveznik francuskog predsednika Makrona i dugogodišnji član njegove partije Preporod, prenosi Politiko.

U svom saopštenju, francusko predsedništvo je istaklo da Sežurne ispunjava "sve potrebne kriterijume" za posao.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton iz Francuske, koga je ta zemlja imenovala za drugi mandat u Evropskoj komisiji, podneo je danas ostavku.

Tanjug/(AP Photo/Sergei Grits)

Tijeri Breton

Breton je objavio na društvenoj mreži X pismo o ostavci, upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, u kojem je naveo da njegova ostavka odmah stupa na snagu.

On je dodao da je Fon der Lajen pre nekoliko dana, kako je naveo, "iz ličnih razloga" tražila od Francuske da povuče njegovu kandidaturu za komesara, obećavši da će zauzvrat Francuska dobiti "navodno uticajniji portfelj" u novoj Komisiji.

Predsednica EK bi sutra u Strazburu trebalo da predstavi strukturu nove Komisije i raspodelu portfelja među kandidatima za komesare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa