Evropa

"Dobra vest dana, on će rešiti problem": Orban sa Trampom na Floridi, sastanak je opisao kao "Mirovna misija 5.0"

Komentari

Autor: BBC. Euronews Srbija

12/07/2024

-

09:39

"Dobra vest dana, on će rešiti problem": Orban sa Trampom na Floridi, sastanak je opisao kao "Mirovna misija 5.0"
Viktor Orban i Donald Tramp - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat republikanaca na predsedničkim izborima u SAD i bivši predsednik Donald Tramp sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na Floridi, samo dve nedelje posle sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

To je poslednji u nizu sastanaka dvojice lidera. Orban je javno podržao Trampa u kampanji za novi predsednički mandat, a nedavno je rekao da postoji "jako, jako velika šansa" da će predsednik Bajden izgubiti na izborima.

U objavio na društvenoj mreži X, Orban je sastanak sa Trampom nazvao "Mirovna misija 5.0", i dodao je: "Pričali smo o načinima da se dođe do mira. Dobra vest dana: On će to rešiti!".  

Premijer Mađarske je često kritikovan u Evropi zbog "proruskih" pogleda, ali je veoma popularan među Trampovim pristalicama i konzervativcima u SAD, piše BBC. 

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Orban se nedavno sastao i sa predsednikom Kine Si Đinpingom i predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, a taj niz sastanaka je nazvao "mirovna inicijativa".  

U sredu su ruske novine "Izvestija" napisale da takve inicijative ne moraju dati rezultate, ali da mađarski premijer može da prenese informacije koje je prikupio Trampovom timu.  

Orban je ranije ove nedelje nemačkim medijima rekao da Donald Tramp ima "drugačiji pistup svemu". Rekao je i da bi Trampova pobeda bila dobra za svetsku poltiiku.  

"On je čovek mira. Za vreme svog četvorogodišnjeg mandata nije pokrenuo nijedan rat, a učinio je mnogo da uspostavi mir u stabilnim sukobima u veoma komplikovanim delovima sveta", naveo je Orban.  

Mađarski premijer je takođe kritikovao Bajdenovu administraciju zbog neuspeha da okonča sukob u Ukrajini.  

Tanjug/AP

 

"Mislim da će novo rukovodstvo pružiti nove šanse", rekao je.  

Orban je bio prvi i jedini lider EU koji je podržao Trampovu kandidaturu za predsednika 2016. godine, a Belu kuću je posetio prvi put u maju 2019. 

Susret dvojice idera bio je i tema u Rusiji. Naime, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da mađarski premijer Viktor Orban tokom posete Rusiji nije obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o svojim planovima za sastanak sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Orban nije obavestio Putina o tim planovima", rekao je Peskov,  odgovarajući na pitanje novinara da li je mađarski premijer upoznao Putina sa svojim planovima za sastanak sa Trampom, prenela je agencija RIA Novosti.

 

Komentari (0)

Evropa