Evropa

Makron "prekinuo ćutanje" posle izbora: Pozvao "mejnstrim" partije da se udruže, ali ima li tu mesta za levicu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Reuters, CNN, Le Monde

12/07/2024

-

09:32

Makron "prekinuo ćutanje" posle izbora: Pozvao "mejnstrim" partije da se udruže, ali ima li tu mesta za levicu?
Tanjug/AP/Yara Nardi - Copyright Tanjug/AP/Yara Nardi

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u sredu glavne, kako ih je nazvao "mejnstrim", stranke da udruže snage kako bi formirale čvrstu većinu u Narodnoj skupštini, što je njegov prvi javni komentar od objavljivanja rezultata vanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedelju. U pismu koje je objavljeno u listu "Le Parizijen", Makron je pozvao "mejnstrim" stranke sa "republikanskim vrednostima" da formiraju vladajuću koaliciju i rekao da se nada da će premijer da bude iz redova takve grupe.

Izbori, koje je Makron neočekivano raspisao nakon što je zabeležio loš rezultat na izborima za Evropski parlament, gurnuli su Francusku u nepoznate vode, sa tri političke grupacije i bez očiglednog puta ka formiranju vlade, piše Rojters

"Položimo nadu u sposobnost naših političkih lidera da pokažu razum, harmoniju i smirenost u vešem interesu i interesu zemlje. U svetlu ovih principa odlučiću o imenovanju premijera", rekao je Makron.

Novi narodni front (NFP), na brzinu okupljeni savez tvrdolevičarske partije Nepokorena Francuska, Socijalističke, Zelenih i Komunističke partije, neočekivano je osvojio najviše poslaničkih mesta na izborima, ali ne i većinu dovoljnu za formiranje vlasti.

Makronov centristički tabor zauzeo je drugo mesto, a desničarsko Nacionalno okupljanje treće nakon što su se trećeplasirani kandidati sa levice i centra povukli iz drugog kruga kako bi izbegli podelu glasova protiv Nacionalnog okupljanja, urušavajući nade desnice da će uspeti da osvoje većinu i formiraju vladu.
 
Bilo bi uobičajeno da Makron pozove najveću poslaničku grupu, u ovom slučaju levičarski blok, da formira vladu, ali ga ništa u Ustavu ne obavezuje na to.

Makron nije eksplicitno pozvao da Nacionalno okupljanje ili Nepokorena Francuska budu isključeni iz vladajuće koalicije, ali pominjanje "republikanskih vrednosti" obično se shvata kao isključivanje partija na krajnjoj levici ili krajnjoj desnici.

Nekoliko poslanika iz Nepokorene Francuske reagovalo je na Makronovo pismo rekavši da bi trebalo da prihvati izbor levičarske alijanse za premijera, kada se ona dogovori oko jednog i da dozvoli bloku da formira vladu.

Tanjug/AP/Yara Nardi

 

"Najbolje što može da učini za zemlju u ovoj fazi je da dozvoli grupi koja je osvojila najviše mandata Novom narodnom frontu da vlada. Svaka druga mahinacija bila bi zaista problematična i opasna po demokratiju", rekao je jedan od njih Erik Kokre za LCI televiziju.

Liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen je u međuvremenu osudila Makronov "nedostojanstven cirkus", nakon objavljivanja predsednikovog pisma. 

"Ako sam dobro razumela, Emanuel Makron u svom pismu predlaže da se blokira LFI, čiji je izbor pomogao pre tri dana i zahvaljujući kojima su izabrani poslanici Renesanse (Makronove partije), takođe pre tri dana... Ovaj cirkus postaje nedostojanstven", objavila je ona, prenosi "Le Mond".

Svi čekaju rasplet

Finansijsko tržište, Evropska komisija i francuski partneri u evrozoni pomno prate da li se može izaći iz "ćorsokaka".

Opcije za to uključuju široku koaliciju, manjinsku vladu ili tehnokratsku vladu koju predvodi neko ko nije politički povezan, kako bi nastojala da donosi zakone u parlamentu od slučaja do slučaja. Ali bilo koja vlada - levice, centra ili šire koalicije - mogla bi brzo da bude srušena glasanjem o poverenju.

Lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela rekao je da je Makron kriv za političku paralizu.

Bardelina mentorka Marin le Pen provela je poslednjih nekoliko godina čisteći imidž stranke, a sada mora i da smisli strategiju kojom bi pobedila na predsedničkim izborima 2027. godine.

Ona je taktičko povlačenje predstavila kao "zaveru" establišmenta da zadrži njenu stranku van vlasti. 

Tanjug/AP/Thomas Padilla

 

Podsetimo, Novi narodni front osvojio je 182 mesta u parlamentu, što ga čini najvećom grupom u sa 577 mesta. Makronov centristički savez Zajedno, koji je zaostao na trećem mestu u prvom krugu, ostvario je snažan oporavak i osvojio 163 mesta. A Nacionalno okupljanje i njihovi saveznici, uprkos tome što su vodili u prvom krugu, osvojili su 143 mesta.

Uobičajeno je da francuski predsednik imenuje premijera iz najveće poslaničke grupe – u ovom slučaju Novog narodnog fronta – i traži od nje da formira vladu.

Međutim, Makron i njegovi saveznici iz koalicije su u više navrata odbijali da uđu u koaliciju sa krajnje levičarskom Nepokorenom Francuskom, najvećom pojedinačnom strankom u okviru NFP-a, i optuživali su njenog lidera, 72-godišnjeg Žan-Lika Melanšona, da je ekstreman i nesposoban za vlast. Melanšon je inače već najavio da bi uzeo premijersku funkciju, prenosi CNN.

Za razliku od svojih suseda Italije i Nemačke, Francuskoj – sa svojim predsedničkim sistemom – nedostaje kultura izgradnje koalicija i kompromisa, što znači da bi formiranje nove vlade moglo da potraje nedeljama.

Novoizabrani članovi parlamenta trebalo bi da prvi put zauzmu svoja mesta 18. jula. Ali bez jasne većine, manjinska vlada se suočava sa rizikom od izglasavanja nepoverenja, što bi moglo da dovede do nekoliko vlada smenjujući jedna drugu u brzom nizu.

Makron je u ponedeljak odbio ponudu francuskog premijera Gabrijela Atala da podnese ostavku, ostavljajući ga na mestu dok se ne formira nova vlada.

Komentari (0)

Evropa