Evropa

Orbanov put u Moskvu razbesneo Brisel: "Rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom"

Komentari

Autor: Guardian, Tanjug

04/07/2024

-

21:10

Orbanov put u Moskvu razbesneo Brisel: "Rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom"
Orbanov put u Moskvu razbesneo Brisel: "Rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom" - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas, povodom medijskih navoda o sutrašnjoj poseti mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, da rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime EU.

"Evropski savet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine ne može se voditi diskusija o Ukrajini", naveo je Mišel na platformi "X".

Mađarski servis Radija Slobodna Evropa pozivajući se na izvor iz mađarske vlade javio je danas da će Orban otputovati sutra u Moskvu da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nekoliko dana nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i da će u njegovoj delegaciji biti i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nije ni potvrdio ni demantovao mogućnost sutrašnje Orbana Rusiji.

"Nemam šta da vam kažem. Predsednik sutra ima gust radni raspored. Naknadno ćemo vas obavestiti", rekao je Peskov, odgovarajući na zahtev da prokomentariše pisanje medija o mogućoj poseti Orbana.

Orban, koji se nadaleko smatra proruskim liderom EU, nastojao je da sebe prikaže kao političara "za mir", ali je često ponavljao ruske stavove o ratu. Takođe je u brojnim prilikama zadržavao podršku EU Ukrajini, na frustraciju mnogih drugih evropskih lideram prenosi "Guardian".

"Orbanov tim je planirao putovanje u Moskvu pre nego što se on sastao sa [Volodimirom] Zelenskim. On pokušava da posreduje između Rusije i Ukrajine. I nakon njegovog razgovora sa ukrajinskim predsednikom, ovaj sastanak ima smisla", rekao je izvor blizak mađarskoj vladi.

Promena geopolitičke situacije

Putovanje u Moskvu će verovatno izazvati dodatnu zabrinutost u Briselu i drugim državama članicama, gde su mnogi već užasnuti što je lider za koga smatraju da je učinio dosta na podrivanju evropskog jedinstva sada glavni predstavnik bloka za narednih šest meseci.

Mađarski lider održava veze sa desničarskim grupama širom sveta i dugo je sugerisao da bi Mađarska mogla da igra ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, ali je uglavnom ignorisan.

Međutim, sa izborima u Francuskoj kasnije ove nedelje i mogućim povratkom Donalda Trampa na mesto predsednika SAD, Orban oseća da se geopolitički vetrovi menjaju, prenosi britanski list. 

"Mi smo od samog početka imali ambicije za posredničkom ulogom", rekao je izvor.

Orban je u Kijevu izneo ideju o brzom prekidu vatre koji bi mogao da ubrza mirovne pregovore, predlog koji Zelenski nije komentarisao.

"Cilj mađarskog predsedavanja je da doprinese rešavanju izazova koji su pred Evropskom unijom. Zato je moje prvo putovanje bilo u Kijev", napisao je Orban na Fejsbuku.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

Mađarski lider je poslednji put posetio Rusiju u septembru 2022. kako bi prisustvovao sahrani poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, ali se tom prilikom nije sastao sa Putinom.

Jedini drugi lider neke zemlje EU koji je posetio Moskvu od invazije na Ukrajinu je austrijski kancelar Karl Nehamer, koji je tamo otputovao u aprilu 2022. godine, nedeljama nakon početka invazije.

Od tada su zapadni lideri uglavnom izbegavali Putina, sa izuzetkom Orbana, koji je otputovao u Šangaj da se sastane sa ruskim predsednikom prošlog oktobra.

Orbanov ministar spoljnih poslova, Petar Sijarto, koji je odlikovan od strane ruske vlade, bio je čest posetilac Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa