Evropa

Ukrajinci naglas razmatraju rizičan duboki udar: Proboji Rusa i "gamechanger" oružje ih teraju na "sve ili ništa" napade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2024

-

16:05

Ukrajinci naglas razmatraju rizičan duboki udar: Proboji Rusa i "gamechanger" oružje ih teraju na "sve ili ništa" napade
Ukrajinci naglas razmatraju rizičan duboki udar: Proboji Rusa i "gamechanger" oružje ih teraju na "sve ili ništa" napade - Copyright Tanjug/AP/Ukraine's 24th Mechanised Brigade

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih nekoliko dana Ukrajina je doživela seriju teških udaraca i ruskih proboja fronta, pored dubokih sistemskih problema sa nedostatkom obučenih i motivisanih vojnika, municije i načina da se suprotstavi razornim vazdušnim i raketnim udarima oružjem koje Rusi stalno menjaju i unapređuju. 

Dva upadljiva primera su ogromne "glajd" navođene bombe FAB-3000 teške tri tone, koje uništavaju čak najutvrđenije položaje pretežno u Harkovskom pravcu, ali i Iskander-M rakete sa kasetnim bojevim glavama, koje su posebno pogubne po letelice na aerodromima.

Kombinacija ovih sistema posebno je bila smrtonosna na severu u gradu Vovčansku i selu Lipci, gde je Rusija početkom juna pokrenula inicijativu ili diverziju u pravcu grada Harkova. Da bi zaustavila napredovanje Ukrajina je poslala veliki broj brigada sa drugih frontova i pokušava da kontraofanzivom preko reke Vovče, koja deli Vovčansk na severni i južni deo, istisne Ruse iz grada, dok istovremeno vrši povremene napade na Lipci. 

Rusija je u početku odgovarala bombardovanjem iz raznih sistema i dronova pojačanja koja dolaze i rušila pontonske mostove preko Vovče, a pre nekoliko dana je počela da sa FAB-3000 gađa stambene zgrade u Vovčansku i privreme položaje koncentracije trupa kod Lipcija. Da bi odgovorila na ogromnu prednost u vatrenoj moći Rusije, Ukrajina je modifikovanim avionima Su-27 gađala ruske položaje francuskim "glajd" bombama Hamer, i pritom pokušava da obori ruske avione Su-34, koji nose FAB-500, FAB-1500 i FAB-3000.

Zbog toga je približila malobrojne preostale letelice liniji fronta i nagomilala ih na na aerodromeme "Dolgincevo" Dnjepropetrovskoj oblasti, "Mirgorod" kod Poltave, na šta je Rusija odgovorila uništavanjem nekoliko aviona Su-27, Su-24 i MiG-29, ali i helikoptera Mi-24 "isakanderima". Snimci iz dronova, koji izgleda neometano nadleću vitalne ukrajinske strateške mete, su objavljeni 2. i 3. jula.

FAB bombe različitih težina su avionske bombe sa upravljačko-korekcionim modulom (UPMK) i funkcionišu tako što se zakrilci rasklope nakon ispuštanja i navode ih do cilja. FAB-3000 ima radijus uništenja od oko 230 metara, a na prvim snimcima upotrebe se vidi kako pada na više od 10 metara od zgrade, ali ipak nanosi ogromnu štetu. Kada su se pojavile neki ruski i ukrajinski vojni analitičari su spekulisali da samo dva modifikovana Su-34 za sada mogu da ih nose, kao i da imaju osetno manji domet od lakših varijanti.

Profimedia

 

Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW) veruju da lansiranje ove bombe ukazuje da će ruske trupe biti u stanju da nanesu još veću štetu kritičnoj infrastrukturi i isturenim pozicijama Ukrajine.

Inače sve FAB bombe imaju mali radarski otisak i mogućnost promene putanje, zbog čega ih je jako teško presresti. UPMK im daje domet od 40 do 60 kilometara što avione stavlja van domašaja PVO sistema kratkog dometa i prisiljava Ukrajinu da približi sisteme poput Patriota ili Iris-T kako bi probala da obori bombardere, zbog čega postaju lakše mete.

F-16 i ATACMS ključni za odgovor Ukrajine

Kao mogući odgovor spominju se američki avioni F-16, koji još nisu stigli, ali bi oni imali isti problem sa kasetnim "iskanderima" kao bilo koja druga letelica, ili bi morali da poleću sa velike razdaljine, što Rusima daje više vremena da podignu svoje lovce ili udalje jurišne avione.

Prvi avione F-16 trebalo bi da budu isporučeni u julu, saopštio je ukrajinski poslanik i član Saveta bezbednosti i odbrane Vrhovne Rade Vadim Ivčenko. Takođe SAD su najavile kupovinu protivvazdušnih projektila u vrednosti 2,2 milijarde dolara za Patriot i NASAMS sisteme.

Takođe, bilo bi rizično za ukrajinsko vazduhoplovstvo da upotrebi svoju buduću flotu aviona F-16 protiv ruskih jurišnih aviona Su-34, zbog ruske PVO, napisao je u svojoj studiji vojni analitičar Džastin Bronk sa RUSI instituta u Londonu.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

On smatra da je glavni problem ruska kopnena protivvazdušna odbrana, zbog koje je izuzetno opasno za ukrajinske borbene avione da lete na velikoj visini praktično bilo gde u Ukrajini, ali posebno u krugu od stotinak kilometara od linije fronta, u krugu delovanja S-400.

"Kada su blizu linija fronta, ukrajinski piloti će morati da lete na veoma malim visinama kako bi izbegli da budu otkriveni i oboreni. Na tako malim visinama, rakete kreću u gustom vazduhu sa velikim aerodinamičkim otporom i moraju da se penju protiv gravitacije da bi dostigle visine na kojima su njihovi ciljevi", objašnjava Bronk.

Kao još jedan, potencijalno jako rizičan odgovor na FAB bombe, pominje se i napad američkim raketama ATACMS na aerodrom "Malševo" kod Voronježa, odakle poleće veliki broj letova Su-34. Novinar Dejvid Eks iz Forbes-a, koji pokriva rat u Ukrajini, kaže da je to možda najbitnija, a najranjivija meta u Rusiji, ali da se čeka dozvola Vašingtona za napad.

"Potrebno je samo nekoliko minuta da avion stigne do područja lansiranja blizu granice, a zatim se vrati u bazu. Veliki broj mlaznjaka stacioniranih na aerodromu omogućava istovremeno lansiranje bombi, omogućavajući istovremeno gađanje više ciljeva na teritoriji Ukrajine. Ukrajina bi potencijalno mogla da onesposobi celu operativnu flotu koja je tamo stacionirana ako joj bude dozvoljeno da izvede takav napad", ocenjuju analitičari ukrajinske grupe Frontelligence Insight.

To bi bila nova eskalacija, imajući u vidu da je Rusija već obećala da će uzvratiti Americi zbog smrti civila na plaži u Sevastopolju, kada su fragmenti kasetne bojeve glave oborene rakete ATACMS ubili petoro ljudi, među kojima je i dvoje dece. 

Ruski proboji u Donbasu frontu nakon slanja ukrajinskih trupa u Harkov 

Slabljenje donbaskog fronta kako bi se ojačao harkovski dovelo je do postepenog ruskog napretka u više pravaca i nekoliko ozbiljnih proboja fronta. Najnoviji se desio u urbano-industrijskoj aglomeracji Toreck-Njujork, nasuprot grada Gorlovke, koji je pod ruskom kontrolom još od 2014. U pitanju je nekoliko naselja mešovitog tipa sa stambenim blokovima i kućama koja su stopljena u jedan razuđeni grad. Osim stambenih zgrada i fabrika, koja su sama po sebi utvrđenja, postoji i nekoliko jalovišta, koja pružaju uzvišenu poziciju, a linija fronta prema Gorlovki, koja skoro da se nije menjala već 10 godina, ispresecana je rovovima.

Međutim, pre nekoliko dana krenuli su da stižu prvi nepotvrđeni izveštaji sa ruske strane da je došlo do dubokog proboja u tri pravca ka zapadu, dok je prema ukrajinskoj mapi "Deep State", koja uživo prati zbivanja, palo seoce Šumi, kao i većina predgrađa Pivdene. Nekoliko kilometara severno su geolocirani udari ukrajinski dronova kamikaza na ruske trupe, što verovatno znači da su Rusi ozbiljno napredovali od Majorska prema Družbi. Takođe je, prema "Deep State-u" došlo do prodora od skoro četiri kilometara sa juga prema Njujorku u selu Jurivka.

Printscreen/Deep State map

 

Utvrđeni Časov Jar na uzvišenoj poziciji je oko godinu dana oklevao napadima, koji su krenuli još pre pada obližnjeg Bahmuta, ali je najistočnije naselje ovog grada iz tri dela palo u ruke Rusije. Video u kojem vojnici kače rusku zastavu na jedan od prozora razrušenih zgrada na zapadnom obodu "Kanal" distrikta objavljen je 2. jula.

Ruse sada od ostatka Časov Jara odvaja Severski-Donjec kanal, koji nije toliko širok i u pojedinim delovima protiče kroz cevi, pa više liči na akvadukt.

Printscreen/Deep State map

 

Još jedan prodora zabeležen je zapadno i jugozapadno od Očeretina, gde ruske trupe prete da okruže selo Novoselovka Perša i preseku ključni put od logističkog čvorišta Pokrovska prema Konstantinovki, Časov Jaru, Kramatorsku i Slavjansku.   

Printscreen/Deep State map

 

Sirski upozorava na problem sa motivacijom vojnika

Glavnokomandujući ukrajinske vojske general Oleksandar Sirski je 2. jula skrenuo pažnju na veliki problem sa nedovoljno motivisanih vojnika, nakon što se vratio iz posete frontu upravo u pravcu Pokrovska. 

"Trenutno, glavno problematično pitanje za komandante bilo kog nivoa je popunjavanje jedinica motivisanim, dobro obučenim vojnicima. Još jedno problematično pitanje je obezbeđivanje savremenih sredstava protivvazdušne odbrane sposobnih za efikasnu borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica", napisao je Sirski na Fejsbuku.

Takođe se na ukrajinskim Telegram kanalima pojavljuju potresna svedočanstva vojnika sa fronta, koji mahom pričaju kako ne žele da idu u "samoubilačke" napade, što dobija na težini u kontekstu izjava Sirskog o nedostatku motivacije.

"Imamo veliki problem sa 206. bataljonom". Melju ga u prašinu. Ima mnogo mrtvih i ranjenih. Pretvaraju dobre borce u topovsko meso", napisao je veteran Roman Peleh na Telegramu, prenosi portal Strana.ua.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

O ovom bataljonu, koji je pozicioniran negde u Donjeckom pravcu, pisao je njegov navodni pripadnik Roman Kulik.

"Uspeli smo da odbijemo samoubilačku misiju tako što smo pristali na drugu, takođe veoma rizičnu, ali sa barem minimalnim šansama. Crni dan u istoriji našeg bataljona: 01.07.2024", napisao je vojnik, ali na zvaničnoj Telegram strani ovog bataljona nema nikakvih podataka o ovom događaju.

Na ruskoj strani je mnogo manje sličnih "nefiltriranih" ispovesti, a samo brigada koja se bori u Vovčansku redovno obaveštava o zbivanjima na frontu i čak ih analizira u ukrajinskom stilu. Takođe, veliki ukrajinski Telegram kanali, ratni izveštači i mediji češće izveštavaju o problemima u odnosu na ruske. Primera radi, uticajni ruski vojni analitičar Boris Rožin, koji je inače sa Krima, redovno piše o potrebi da se ćuti o određenim operacijama ili zbivanjima na frontu u nekom osetljivom pravcu kako bi se neprijatelju dalo što manje informacija, posebno kada su ruski gubici u pitanju.

Komentari (0)

Evropa