Evropa

Orban o putu u Moskvu: Moraju da se preduzmu koraci za mir, to ne može da se radi sedeći u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2024

-

11:28

Orban o putu u Moskvu: Moraju da se preduzmu koraci za mir, to ne može da se radi sedeći u Briselu
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali je zadatak Budimpešte da napravi korake ka miru u Ukrajini, poručio je danas premijer Viktor Orban u intervjuu za Košut.

On je istakao da je njegov zadatak da pokaže koliko je daleko svaka strana spremna da ide, nakon čega lideri zemalja EU mogu da donesu odluku o narednim koracima kada se radi o Ukrajini.
Takve odluke su još uvek daleko, a ''možemo samo da napravimo korak ka miru'', rekao je on.

Orban je napomenuo da mir neće doći sam od sebe, već da će se dogoditi ''kada ga neko ostvari'', prenosi MTI.

Mađarski premijer je istakao i da je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pitao gde je crvena linija i dokle je spreman da ide, piše mađarski Indeks.

"To ne može da se radi sedeći u Briselu, moraju da se preduzmu koraci za mir, ali Mađarska ne može da preuzme odgovornost za ovo", ocenio je  premijer.

Istakao je, ipak, da Budimpešta može da bude oruđe u rukama onih koji žele mir, čime bi se započeo put ka prekidu vatre ili mirovnim pregovorima između Kijeva i Moskve.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je u četvrtak, povodom medijskih navoda o današnjoj poseti Orbana Moskvi, da rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime EU. 

"Evropski savet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine ne može se voditi diskusija o Ukrajini", naveo je Mišel na platformi Iks.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa