Evropa

Šolc danas u poseti Poljskoj, moguće da Nemačka plati odštetu preživelima iz Drugog svetskog rata

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2024

-

08:49

Šolc danas u poseti Poljskoj, moguće da Nemačka plati odštetu preživelima iz Drugog svetskog rata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc boravi danas u poseti Poljskoj tokom koje će sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom razgovarati o jačanju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti odbrane.

Šolc i Tusk će učestvovati i u konsultacijama vlade dve zemlje, što je prvi takav sastanak od 2018. godine, preneo je Reuters. Na tom sastanku će učestvovati više od 10 nemačkih ministara. 

Odnosi Nemačke i Poljske su se poboljšali od kada je Tuskova proevropska koalicija došla na vlast u decembru, okončavši na taj način osmogodišnju vladavinu stranke Pravo i pravda (PiS) koja je Nemačku nazivala "neprijateljskom silom".

Poseta Šolca i nemačke vlade Poljskoj dolazi u trenutku kada se dve zemlje suočavaju sa bezbednosnim izazovima u vezi sa ratom u Ukrajini, navodi britanska agencija.

"Bezbednost i kohezija Poljske u okviru NATO-a izuzetno su važni za Nemačku", rekao je izvor iz nemačke vlade za Reuters.

Visoki nemački zvaničnik rekao je da će bezbednosna saradnja dve zemlje u cilju produbljivanja podrške Nemačke duž istočnog krila Poljske biće ključni deo konsultacija.

Šolc želi da Varšava pristupi platformi Sky Shield za zajedničku evropsku nabavku i upravljanje sistemima protivvazdušne odbrane, dok je Tusk u potrazi za podrškom za odvojenu stratešku odbrambenu liniju duž granice baltičkog regiona sa Belorusijom i Rusijom, koja bi takođe uključivala vazdušne sisteme, objavio je Politico.

Moguć paket podrške za odbranu istočne granice Poljske

Nemački dnevnik Süddeutsche Zeitung cajtung objavio je u ponedeljak da će tokom sastanka Šolc predložiti paket koji će uključivati podršku za odbranu istočne granice Poljske, kao i sredstva za žrtve nacističke nemačke okupacije.

Nemačka vlada je već odobrila sredstva za izgradnju "Nemačko-poljske kuće" u Berlinu kao spomena na žrtve nacističke okupacije Poljske.

Nemačka ministarka kulture Klaudija Rot izjavila je posle te odluke vlade da se u Nemačkoj i dalje malo zna o nacističkim zločinima nad Poljacima i da je ubijeno više od pet miliona Poljaka.

"Nemačka i dalje ima posebnu istorijsku odgovornost kada je u pitanju njen odnos sa Poljskom, našim susedom i, na sreću, ponovo našim bliskim partnerom", istakla je Rot. 

Generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU), najveće nemačke opozicione stranke, Paul Cimiak rekao je za Politiko da se očekuje da će Šolc objaviti da će Nemačka isplatiti odštetu ljudima koji su preživali nacistička mučenja u Poljskoj i koji nemaju adekvatno zdravstveno osiguranje i žive u siromaštvu.

Šolcov cilj je da tim potezima dodatno unapredi odnose dve zemlje, navodi Politiko. Lideri PiS-a zahtevali su od Berlina da plati više od trilion evra ratne odštete Poljskoj, što je Nemačka odbila.

Sadašnja poljska vlada odustala je od zahteva za reparaciju, ali je ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao Nemačku da pronađe rešenje za kompenzaciju za patnje poljskog naroda tokom nacističke okupacije. Ankete pokazuju da većina ljudi u Poljskoj smatra da Nemačka treba da plati ratnu odštetu.

 

Komentari (0)

Evropa