Evropa

Vatikan traži ratifikaciju sporazuma o zaštiti civila od atomskog zračenja

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

19:54

Vatikan traži ratifikaciju sporazuma o zaštiti civila od atomskog zračenja
Vatikan traži ratifikaciju sporazuma o zaštiti civila od atomskog zračenja - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Stalni predstavnik Vatikana u sedištu UN u Njujorku, nadbiskup Gabrijele Kača, pozvao je danas na ratifikaciju sporazuma kojima se štiti bezbednost i zdravlje civila od atomskog zračenja, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog navodnog nekontrolisanog ispuštanja jonizujućeg zračenja oko nuklearke Zaporožje u Ukrajini.

"Vatikan odlučno poziva na ratifikaciju Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja (TPNV) i Sveobuhvatnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba (CTBT)", naveo je Kača u obraćanju na sastanku Komiteta o efektima atomskog zračenja u okviru 79. Sednice Generalne skupštine UN, prenosi Vatikan njuz.

On je ovom prilikom istakao značaj rada Naučnog komiteta UN o efektima atomskog zračenja (UNSCEAR), dodajući da je njihovo istraživanje ključno važno za podršku globalnih napora u zaštiti od rizika izloženosti jonizujućem zračenju.

Imajući u vidu značajno povećanje upotrebe nuklearne tehnologije, Kača je upozorio da je od vitalnog značaja da države primene politiku koja uzima u razmatranje njene potencijalno negativne posledice po zdravlje i okolinu.

On je u tom smislu izrazio podršku Vatikana radu Komiteta čiji program uključuje istraživanje niza efekata zračenja na zdravlje ljudi, posebno žena i dece.

Predstavnik Vatikana je posebno izrazio zabrinutost zbog posledica koje sukob u Ukrajini može imati usled dejstava u blizini nuklearki Zaporožje i Kursk. Kako je naveo, ta situacija zahteva hitnu akciju kako bi se ublažili rizici u vezi ovih nuklearnih postrojenja koja mogu postati meta napada.

 

Komentari (0)

Evropa