Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski smenio komandanta Združenih vojnih snaga Jurija Sodola

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2024

-

09:54

RAT U UKRAJINI Zelenski smenio komandanta Združenih vojnih snaga Jurija Sodola
RAT U UKRAJINI Zelenski smenio komandanta Združenih vojnih snaga Jurija Sodola - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 852 dana, a prethodni je doneo nova razaranja i civilne žrtve na obe strane. Ruske snage napale su Harkov raketnim projektilima i tom prilikom poginula je jedna osoba dok ih je nekoliko povređeno. Ukrajina je uzvratila napadom na Krim, tačnije na Sevastopolj i u tom napadu poginulo je najmanje petoro civila među kojima je bilo i dece dok je povređeno 119 ljudi. Zbog velikog broja žrtava, Rusija je ponedeljak, 24. juni proglasila Danom žalosti na Krimu, i zatražila oštru reakciju međunarodnih organizacija povodom "namernog napada" ukrajinskih snaga. Rusko ministarstvo odbrane je, pored Ukrajine, za posledice napada na Krimu direktno optužilo SAD, jer "sve komande za letove za američke operativno-taktičke rakete ATACMS unose američki stručnjaci na osnovu izviđačkih podataka SAD.

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u ukrajinskom napadu na Sevastopolj porastao na pet
  • Danas je Dan žalosti na Krimu
  • Rusko Ministarstvo odbrane: SAD odgovorne za napad na Sevastopolj
  •  Rusi napali Harkov, jedna osoba poginula, obustavljen saobraćaj u gradu
  • Putin: Rusija može da se osloni samo na sopstvenu vojnu tehniku

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.51 "Ubio je više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general": Smenjen ukrajinski komandant Jurij Sodol

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je zamenio komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnika Jurija Sodola, brigadnim generalom Andrijem Hnatovom.

Potpukovnik Bohdan Krotevič, jedan od komandanata Azovske brigade, rekao je juče da je podneo zvaničnu žalbu Državnom istražnom birou (SBI) u kojoj je pozvao na pokretanje istrage o jednom od generala, preneo je Kijev indipendent.

"Pisao sam SBI pozivajući na pokretanje istrage o jednom generalu, koji je, po mom mišljenju, ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general", napisao je on.

On nije naveo ime genarala, ali prema izvorima na koje se poziva Ukrajinska pravda, reč je o Sodolu. 

20.34 Stoltenberg: Predložio sam dugoročni zalog za Ukrajinu, nije cilj da NATO bude strana u sukobu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da vojna podrška Alijanse Kijevu ne znači da je NATO strana u konfliktu između Ukrajine i Rusije, nakon nedavnog napada na Sevastopolj uz pomoć američkih projektila ATACMS.

"Naša podrška nema za cilj da pretvori NATO u to da bude strana u konfliktu. Radi se o tome da se omogući Ukrajini da se brani. To je osnovno pravo koje je u Povelji UN", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, preneo je sajt NATO.

On je dodao da očekuje od saveznika, kada se budu susreli na samitu NATO u Vašingtonu sledećeg meseca, da se slože oko koordinacije i pružanju bezbednosti i obuke za Ukrajinu.

"Takođe, predložio sam dugoročni finansijski zalog za Ukrajinu. Na samitu, takođe ćemo razgovarati o NATO odvraćanju i odbrani, uključujući i investicijama", istakao je Stoltenberg.

18.17 Duda: Nadam se da će Kina podržati mirno rešenje u Ukrajini

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas tokom posete Pekingu da se nada da će Kina pomoći da se pronađe rešenje za uspostavljanje mira u Ukrajini koje će poštovati međunarodno pravo.

"Izneo sam naše gledište o bezbednosnoj situaciji u Evropi i svetu, pre svega u našem delu Evrope", rekao je Duda novinarima posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu.

On je istakao da se nada da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat koji Rusija vodi u Ukrajini i dodao da mirovno rešenje mora poštovati međunarodno pravo i međunarodno priznate granice Ukrajine.

Si je rekao Dudi da Kina podržava sve napore da se rat u Ukrajini mirno okonča i da će Kina nastaviti da igra ulogu u pronalaženju političkog rešenja za krizu, prenela je kineska državna televizija.

14.54 Kuleba zahvalio na otpočinjanju pregovora o pristupanju Ukrajine EU

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zahvalio je u Luksemburgu predstavnicima 27 država članica EU što su odobrile pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju i što će sutra početi pristupni pregovori sa te dve zemlje.

Kuleba je na svom nalogu na mreži X naveo da je danas odžao govor pred Savetom za spoljne poslove EU.

"Zahvalio sam predstavnicima 27 država članica EU što su odobrile pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju. Naši pregovori o pristupanju EU počeće sutra", napisao je šef ukrajinske diplomatije.

13.29 Bardela: Rusija je višedimenzionalna pretnja, nećemo slati trupe u Ukrajinu

"Rusija je višedimenzionalna pretnja a ako postanem premijer posebno ću biti oprezan u pogledu mešanja Moskve u unutrašnja francuska pitanja", rekao je danas Žordan Bardela, lider krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) predstavljajući predizborni program svoje stranke.

Bardela je ponovio da su njegove dve "crvene linije" kada je u pitanju rat u Ukrajini - odbijanje da pošalje francuske trupe u tu zemlju, kao i rakete dugog dometa, prenosi "Le Figaro".

"Smatram da je Rusija višedimenzionalna pretnja. Rusija ne osporava francuske interese od danas, već mesecima i godinama, u našim istorijskim zonama uticaja u Africi, na Crnom moru i u našim prekomorskim teritorijama, pre svega na Komorima", rekao je Bardela, istakavši da će biti posebno na oprezu u pogledu svih oblika mešanja u unutrašnja pitanja.

Kako je rekao ne namerava da dovede u pitanje angažovanja Francuske, što bi oslabilo Francusku na međunarodnoj sceni i istakao svoje dve "crvene linije" - slanje francuskih trupa u Ukrajinu i slanje raketa dugog dometa ili naoružanja koji bi mogli da pogode Rusiju.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

13.02 EU u okviru novog paketa uvodi sankcije i za 27 ruskih komercijalnih brodova

Evropska unija će dodati još 27 ruskih komercijalnih brodova na svoju listu sankcionisanih entiteta kao deo najnovijeg paketa sankcija protiv Rusije, piše danas Rojters pozivajući se na dva upućena izvora u Briselu.

Među sankcionisanim brodovima su i tankeri za naftu i tečni prirodni gas, navela su dva izvora upućena u ovaj slučaj, prenosi "Reuters".

Najnovija lista, u koju je imala uvid britanska agencija uključuje 19 brodova povezanih sa ruskim energetskim sektorom, uključujući dve ruske ploveće regasifikacione jedinice - Sam i Korjak.

Na listi su takođe brodovi koji su prevozili vojnu opremu za Rusiju, kao i teretni brod Jenisej, za koji EU tvrdi da je prevozio "ukradene ukrajinske žitarice".

Savet EU usvojio je danas na sastanku u Luksemburgu 14. paket sankcija prema Rusiji kojim su predviđene mere prema onima koji krše sankcije uvedene prema Moskvi i koje su usmerene na rusku privredu u oblastima energetike, finansija i trgovine, a prvi put se na meti našao i ruski izvoz gasa.

U saopštenju Saveta EU navodi se da 14. paket sankcija predviđa ekonomske i individualne restriktivne mere koje imaju za cilj da oslabe režim ruskog predsednika Vladimira Putina koji je odgovoran za rat protiv Ukrajine.

Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa na teritoriji EU radi dalje isporuke trećim zemljama.

profimedia

 

12.57 "Reuters": Rusija započela ažuriranje svoje nuklearne doktrine

Rusija je već započela ažuriranje svoje nuklearne doktrine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peksov, a preneo je "Reuters".

Prema pisanju agencije, Peskov se pozvao na raniju Putinovu izjavu, kada je ruski predsednik tokom posete Vijetnamu rekao da Moskva razmišlja o mogućim promenama nuklearne doktrine.

''Predsednik Putin je rekao da je u toku rad na usklađivanju doktrine sa trenutnim realnim okolnostima'', rekao je Peskov.

Pored toga, Putin je prošle sedmice na sastanku sa diplomcima vojnih univerziteta najavio planove za dalji razvoj nuklearne trijade.

"Naši planovi uključuju dalji razvoj nuklearne trijade kao garancije strateškog odvraćanja i održavanja ravnoteže snaga u svetu", rekao je Putin.

profimedia

 

12.40 Ambasadorki SAD u Moskvi uručen demarš povodom napada Ukrajine na Sevastopolj

Ambasadorki SAD u Moskvi Lin Trejsi uručen je danas demarš povodom raketnog napada Ukrajine na plažu u Sevastopolju na Krimu uz napomenu da Rusija za taj napad podjednako krivi i Vašington i Kijev, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

"Ovakve akcije Vašingtona neće ostati bez odgovora", navodi ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je demarš uručen ambasadorki SAD u ruskom ministarstvu inostranih poslova, prenela je agencija "RIA Novosti".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije danas izjavio da umešanost SAD u neprijateljstva usled kojih ginu ruski civili ne može biti bez posledica.

U ukrajinskom napadu na Sevastopolj sa pet američkih raketa u nedelju su ubijena dva deteta i dvoje odraslih.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, ukrajinske oružane snage su pokušale da napadnu Sevastopolj sa pet raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama koje su im isporučile SAD.

Ruska vojska je oborila četiri rakete, ali je jednu odbila protivvazdušna odbrana i ona je eksplodirala iznad grada.

Oružane snage Ukrajine su u nedelju izvršile, kako navode ruski mediji, nameran teroristički napad na Sevastopolj uz pomoć pet američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS opremljenih kasetnim bojevim glavama.

Prema poslednjim vladinim podacima, povređena je 151 osoba, od kojih je 82 hospitalizovano, među kojima 27 dece.

profimedia

 

11.44 Peskov o napadu u Sevastopolju: Umešanost SAD u smrt ruskih civila ne može proći bez posledica

Umešanost SAD u neprijateljstva, usled kojih ginu ruski civili, ne može biti bez posledice, a kakve će one biti – vreme će pokazati, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom ukrajinskog napada na Sevastopolj s pet američkih raketa u kojem su ubijena dva deteta i dvoje odraslih.

Peskov je tako odgovorio na pitanje novinara da li Ruska Federacija planira uzvratne mere diplomatske ili druge prirode protiv SAD, s obzirom da su u ovom napadu korišćene američke rakete, prenosi "RIA Novosti".

Prema podacima Ministarstva odbrane, ukrajinske oružane snage su pokušale da napadnu Sevastopolj sa pet raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama koje su im isporučile SAD.

Ruska vojska je oborila četiri rakete, ali je jednu odbila protivvazdušna odbrana i ona je eksplodirala iznad grada.

Oružane snage Ukrajine su u nedelju izvršile, kako navode ruski mediji, nameran teroristički napad na Sevastopolj uz pomoć pet američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS opremljenih kasetnim bojevim glavama.

Odbijajući raketni napad, ruska protivvazdušna odbrana je presrela četiri projektila.

Prema poslednjim vladinim podacima, povređena je 151 osoba, od kojih je 82 hospitalizovano, među kojima 27 dece.

Četvoro je poginulo, uključujući dvoje dece i dve odrasle osobe.

''Umešanost Sjedinjenih Američkih Država u neprijateljstva, direktno umešanost u neprijateljstva koja rezultiraju smrću ruskih civila, to, naravno, ne može a da ne ima posledice - vreme će pokazati", rekao je Peskov.

profimedia

 

09.47 Savet EU usvojio 14. paket sankcija prema Rusiji za 116 pojedinaca i subjekata

Savet EU usvojio je na sastanku u Luksemburgu 14. paket sankcija prema Rusiji kojim su predviđene mere prema onima koji krše sankcije uvedene prema Moskvi i koje su usmerene na rusku privredu u oblastima energetike, finansija i trgovine.

U saopštenju Saveta EU navodi se da 14. paket sankcija predviđa ekonomske i individualne restriktivne mere koje imaju za cilj da oslabe režim ruskog predsednika Vladimira Putina koji je odgovoran za rat protiv Ukrajine.

Novi paket sankcija uključuje restriktivne mere prema 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za aktivnosti koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, navodi se u saopštenju. Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa na teritoriji EU radi dalje isporuke trećim zemljama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su sankcije Brisela već značajno oslabile rusku ekonomiju i, kako je naveo, sprečile Putina da ostvari svoje planove da uništi Ukrajinu.

"14. paket sankcija pokazuje naše jedinstvo u podršci Ukrajini i nastojanju da se ograniče ruske zločinačke aktivnosti protiv Ukrajinaca, uključujući napore da se zaobiđu mere EU", naveo je Borelj.

Euronews Srbija

 

09.11 Kyiv independent: Poslednjih nedelja uništeni sistemi S-300 i S-400 u napadima na Krim, cilj je degradacija ruske protivvazdušne odbrane u toj oblasti

Ukrajinska vojska izvestila je o brojnim napadima na poluostrvo Krim poslednjih nedelja, navodno postigavši uspešne pogotke protiv ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-300 i S-400.

Ukrajinske snage su navodno uništile dva radara sistema protivvazdušne odbrane S-300 i S-400 u blizini vojnog aerodroma Belbek i Sevastopolja tokom noći 12. juna.

Kijev je 10. juna takođe tvrdio da je uspešno pogodio protivvazdušne raketne sisteme S-400 i S-300 u nekoliko oblasti na okupiranom Krimu.

Federiko Borsari, saradnik Leonarda u Centru za analizu evropske politike (CEPA), rekao je za "Kyiv Independent" 12. juna da bi nedavni niz ukrajinskih udara na Krim mogao pomoći u degradaciji ruske protivvazdušne odbrane u toj oblasti i smanjenju pretnje Ukrajini od taktičke avijacije.

"Cilj je da se demontira (ruski) balon A2/AD (protiv pristupa/uskraćivanje područja) na Krimu pre dolaska zapadnih borbenih aviona, posebno F-16“, rekao je Borsari, dodajući da udari takođe predstavljaju "ozbiljne gubitke u sposobnostima i troškove koje je teško nadoknaditi i apsorbovati", prenosi kijevski medij.

profimedia

 

08.20 U raketnom udaru na Odesu nastradalo troje ljudi, pod udarom ruskih raketa i Harkovska i Donjecka oblast

Ukrajinski telegram kanali javljaju o raketnim napadima na Odesu i Odesku oblast u kojem je postradalo troje ljudi.

Nastradali su starosti 19, 50 i 58 godina, javio je Oleg Kiper, prenose telegram kanali.

Raketni udari su po tvrdnjama izvora izvedeni raketama "Iskander-K", a jedna od njih nije uspela da pogodi cilj.

Osim Odeske, od jutros su se pod udarom raketa našle i Harkovska i Donjecka oblast, uključen je i sistem obaveštavanja, kao i sirene za vazdušnu opasnost.

Snimke napada na Odesu objavili su kanali, na kojima se vidi eksplozija koju su prozrokovali udari na infrastrukturu.

06.45 Rusko Ministarstvo odbrane: SAD odgovorne za napad na Sevastopolj

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa ukrajinskim vlastima, odgovorne su za namerni raketni udar ukrajinskih oružanih snaga na Sevastopolj, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Sve komande za letove za američke operativno-taktičke rakete ATACMS unose američki stručnjaci na osnovu izviđačkih podataka SAD... Dakle, odgovornost za namerni raketni napad na civile u Sevastopolju leži prvenstveno na Vašingtonu, koji snabdeva Ukrajinu oružjem, a takođe i na kijevskom režimu, sa čije teritorije je izvršen ovaj udar", navodi se u saopštenju.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak za teroristički napad nakon što su Oružane snage Ukrajine napale Sevastopolj.

06.40 Broj poginulih u napadu na Sevastopolj porastao na pet, u ponedeljak dan žalosti na Krimu

Broj žrtava napada ukrajinskih snaga na Sevastopolj porastao je na pet, saopštio je guverner Krima Mihail Razvožajev.

Prema njegovim rečima, među poginulima je troje dece i dvoje odraslih, a povređeno je 119 osoba, prenosi RIA Novosti.

Na Krimu će danas biti dan žalosti zbog toga.

06.30 Putin: Rusija može da se osloni samo na sopstvenu vojnu tehniku

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija može da se osloni samo na sopstvenu vojnu tehniku i sa tim se uspešno nosi. 

"Novčane naknade, nova tehnika i porudžbine su osnova. U tom smislu, možemo da računamo samo na sebe. Niko nam ništa neće pokloniti. Sve možemo sami i uspešemo u tome", naglasio je Putin tokom sastanka sa diplomcima vojnih univerziteta, prenosi RIA Novosti.

06.10 Rusi napali Harkov, jedna osoba poginula, obustavljen saobraćaj u gradu

U Harkovu je juče u 15 časova odjeknula serija eksplozija, a jedan od ruskih projektila pogodio je stambeni deo grada, pri čemu je jedna osoba poginula, a više njih je ranjeno, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Jedan od projektila pogodio je stambeni kompleks grada. Imamo informacije o poginulima", napisao je on na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Terehov je kasnije precizirao da je jedna osoba poginula a četiri su povređene.

 

Komentari (0)

Evropa