Evropa

RAT U UKRAJINI Broj poginulih u napadu na Sevastopolj porastao na pet, sutra dan žalosti na Krimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2024

-

10:11

RAT U UKRAJINI Broj poginulih u napadu na Sevastopolj porastao na pet, sutra dan žalosti na Krimu
RAT U UKRAJINI Broj poginulih u napadu na Sevastopolj porastao na pet, sutra dan žalosti na Krimu - Copyright Tanjug/AP/John Hamilton/Ukrainian Emergency Service/Oleg Petrasiuk

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 851 dan. Ponovo žestoki napadi ruskih snaga na Harkov gde su u ruskom granatiranju stambene zgrade  tri osobe poginule, a 37 je povređeno, od kojih je četvoro u teškom stanju. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao je ruski napad činom terora, rekavši da su četiri kontrolisane vazdušne bombe pogodile grad, a da je jedna od njih uništila stambenu zgradu u centralnom delu grada. Ukrajini je neophodna sva moguća pomoć  kako bi onemogućila napade na mirne gradove, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal i dodao da ukrajinski partneri sa više aviona, oružja i municije mogu da zaustave ruska razaranja. U Kijev je doputovao podsekretar za politička pitanja u Stejt departmentu Džon Bas gde se sastao sa visokim zvaničnicima ukrajinske vlade da bi istakao trajnu podršku SAD demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Tri osobe poginule u ruskom napadu na Harkov, povređeno 37 osoba
  •  Zelenski: Radimo sve što je u našoj moći da odgovorimo na ruske napade
  •  Šmihal: Ukrajini treba više oružja i aviona da zaštiti mirne gradove
  • Stejt department: Bas u Kijevu istakao trajnu podršku SAD Ukrajini

            Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

17.30 Rusko Ministarstvo odbrane: SAD odgovorne za napad na Sevastopolj

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa ukrajinskim vlastima, odgovorne su za namerni raketni udar ukrajinskih oružanih snaga na Sevastopolj, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Sve komande za letove za američke operativno-taktičke rakete ATACMS unose američki stručnjaci na osnovu izviđačkih podataka SAD... Dakle, odgovornost za namerni raketni napad na civile u Sevastopolju leži prvenstveno na Vašingtonu, koji snabdeva Ukrajinu oružjem, a takođe i na kijevskom režimu, sa čije teritorije je izvršen ovaj udar", navodi se u saopštenju.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak za teroristički napad nakon što su Oružane snage Ukrajine napale Sevastopolj.

16.29 Porastao broj poginulih u napadu na Sevastopolj, sutra dan žalosti na Krimu

Broj žrtava napada ukrajinskih snaga na Sevastopolj porastao je na pet, saopštio je guverner Krima Mihail Razvožajev.

Prema njegovim rečima, među poginulima je troje dece i dvoje odraslih, a povređeno je 119 osoba, prenosi RIA Novosti.

Na Krimu će sutra biti dan žalosti zbog toga.

16.10 Putin: Rusija može da se osloni samo na sopstvenu vojnu tehniku

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija može da se osloni samo na sopstvenu vojnu tehniku i sa tim se uspešno nosi. 

"Novčane naknade, nova tehnika i porudžbine su osnova. U tom smislu, možemo da računamo samo na sebe. Niko nam ništa neće pokloniti. Sve možemo sami i uspešemo u tome", naglasio je Putin tokom sastanka sa diplomcima vojnih univerziteta, prenosi RIA Novosti.

Novinar Pavel Zarubin je na svom Telegram kanalu objavio snimak ruskog predsedika u razgovoru sa diplomcima vojnih univerziteta, u kojem je između ostalog bilo reči o važnosti stabilne ekonomije za Ministarstvo odbrane.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev

 

15.51 Rusi napali Harkov, jedna osoba poginula, obustavljen saobraćaj u gradu

U Harkovu je danas u 15 časova odjeknula serija eksplozija, a jedan od ruskih projektila pogodio je stambeni deo grada, pri čemu je jedna osoba poginula, a više njih je ranjeno, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Jedan od projektila pogodio je stambeni kompleks grada. Imamo informacije o poginulima", napisao je on na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Terehov je kasnije precizirao da je jedna osoba poginula a četiri su povređene.

To je potvrdio je načelnik Harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov.

"Usled napada okupatora na Harkov, jedna osoba je poginula, najmanje četiri su povređene", naveo je on na Telegram kanalu.

Kako prenosi ukrajinska agencija, dogodile su se najmanje tri eksplozije, nakon čega je obustavljen saobraćaj na linijama metroa.

Tanjug/AP/Andrii Marienko

 

15.03 U napadu na Sevastopolj poginule tri osobe, više od sto povređeno

Broj poginulih nakon napada Oružanih snaga Ukrajine na Sevastopolj porastao je na tri, a među žrtvama je i dvoje dece, saopštio je danas guverner Krima Mihail Razvožajev.

"Broj ranjenih je porastao na skoro 100 ljudi. Ceo zdravstveni sistem je mobilisan, lekari i medicinsko osoblje su angažovani. Operacione sale su u funkciji. Žrtvama je pružena sva neophodna medicinska nega", napisao je on na Telegram kanalu.

Razvožajev je napomenuo da je napad izveden balističkim projektilima sa kasetnom municijom. On je dodao da je već otišao u bolnicu da vidi nastradale.

Sevastopoljski tužilac Andrej Ševcov je na mestu incidenta, prenosi Izvestija.

"Odbijanje raketnog napada je završeno. Prema preliminarnim informacijama, na nebu iznad akvatorija uništeno je pet vazdušnih ciljeva. Ali fragmenti oborenih ciljeva pali su u priobalno područje", rekao je Razvožajev.

On je dodao da je nakon pada krhotina sa vazdušnih ciljeva koje su oborile ruske PVO snage izbio šumski požar na površini od 150 kvadratnih metara, prenosi TASS.

Vatrogasne ekipe su izašle na lice mesta. Na severnoj strani fragmenti raketa izazvali su požar u jednoj stambenoj zgradi.

Blokiran je i prolaz automobila na Krimskom mostu, a saobraćaj je obnovljen 20 minuta kasnije. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u 12.15 po moskovskom vremenu napad ukrajinskih oružanih snaga na civilnu infrastrukturu Sevastopolja zaustavljen sistemima PVO.  Ukrajinska vojska pokušala je da izvrši udar uz pomoć operativno-taktičkih raketa ATACMS sa kasetnom bojevom glavom, koje su isporučile Sjedinjene Američke Države.

"Tokom odbijanja terorističkog napada snage PVO oborile su četiri američka projektila ATACMS. Još jedna raketa je, usled udara sistema PVO u završnoj fazi, skrenula sa putanje leta, a bojeva glava je eksplodirala u vazduhu iznad teritorije grada", navodi se u saopštenju Ministarstva na Telegram kanalu.

profimedia

 

14.12 Pirc Musar uskoro u Kijevu: Slovenija i Ukrajina potpisuju bezbednosni sporazum

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar najavila je da će u četvrtak posetiti Kijev kako bi potpisala bilateralni bezbednosni sporazum sa Ukrajinom.

Ona je napomenula da je to sporazum kakav su sa Ukrajinom potpisale druge zemlje koje su spremne da pomognu Kijevu, prenosi agencija STA.

"Reč je o preuzimanju obaveze... da ćemo nastaviti da pomažemo Ukrajini sve dok je to potrebno... Ukrajina brani čitavu strukturu međunarodnog prava", rekla je Pirc Musar za slovenački javni servis.

Pirc Musar će posetiti Ukrajinu na poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Slovenačka predsednica je na nedavnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj poručila da samo Ukrajina može da odluči kakav je mirovni sporazumprihvatljiv za zemlju.

Ona je dodala da je uverena da je konferencija deo dužeg procesa, "čiji će deo svakako postati i Rusija".

Prema pisanju lista Delo, nacrt sporazuma o bezbednosti izradila su ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Pošto se ne radi o obavezujućem međunarodnom ugovoru, već samo o izrazu političke volje za dugoročnu podršku Ukrajini, vlada samo treba da ga primi k znanju, što bi trebalo da se desi sledeće nedelje.

Do sada je devet država članica NATO-a sklopilo takve sporazume sa Ukrajinom.

Vlada Slovenije je nedavno odlučila da izdvoji do pet miliona evra za humanitarnu i razvojnu pomoć i rekonstrukciju Ukrajine.

U Ukrajinu je poslala i nekoliko oklopnih transportera, borbenih vozila i drugog naoružanja, a pridružila se inicijativi Češke za zajedničku nabavku granata velikog kalibra.

Tanjug/STA/DANIELl NOVAKOVIC

 

13.30 Ukrajinsko-tatarska grupa Ateš izvršila sabotažu na ruskoj železnici

Agent ukrajinske paravojne formacije Ateš, koju su formirali Ukrajinci i krimski Tatari, podmetnuo je požar u relejnu kutiju na železničkoj pruzi Rostov-na-Donu – Mariupolj, čime je poremećen saobraćaj na ovoj ključnoj železničkoj liniji.

"Naš agent je zapalio relejnu kutiju na pruzi Rostov na Donu – Mariupolj", saopštila je grupa Ateš na društvenim mrežama, prenosi Ukrajinska Pravda.

Linija Rostov-na-Donu – Mariupolj se koristi za transport ruskih oružanih snaga i opreme između različitih delova Južnog vojnog okruga Ruske Federacije i otvara pristup morskom putu za Rusiju.

Tanjug/AP/Boris Roessler

 

13.02 Tokom napada na Sevastopolj poginule dve osobe, među njima i dete

Dva civila, među kojima je i dvogodišnje dete, poginula su danas nakon napada ukrajinskih oružanih snaga na Sevastopolj, saopštio je guverner Krima Mihail Razvožajev na Telegramu.

"Situacija u Učkujevki je teška, tamo su upućene sve raspoložive ekipe hitne pomoći. Deo povređenih je već u bolnici i njima je pružena sva neophodna pomoć“, dodao je on, javila je RIA Novosti.

On je prethodno naveo da je tokom napada ukrajinskih trupa na Sevastopolj, povređeno 14 ljudi, među kojima dvoje dece.

"Odbijanje raketnog napada je završeno. Prema preliminarnim informacijama, na nebu iznad akvatorija uništeno je pet vazdušnih ciljeva. Ali fragmenti oborenih ciljeva pali su u priobalno područje", istakao je on.

On je dodao da je nakon pada krhotina sa vazdušnih ciljeva koje su oborile ruske PVO snage izbio šumski požar na površini od 150 kvadratnih metara, prenosi TASS.

Vatrogasne ekipe su izašle na lice mesta. Na severnoj strani zapalila se stambena zgrada usled padajućih fragmenata rakete.

Blokiran je i prolaz automobila na Krimskom mostu, a saobraćaj je obnovljen 20 minuta kasnije.

AP Photo/Oleg Petrasiuk/Evgeniy Maloletka

 

12.45 Zelenski: Pravedno je uništiti teroriste na njihovoj teritoriji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da "ruski teror ne gubi na zamahu" i da se pritisak na "neprijatelja mora pojačati svim metodama".

"Moramo pojačati pritisak - svim metodama i zajedno sa našim partnerima. Imamo dovoljno odlučnosti da uništimo teroriste na njihovoj teritoriji – to je pravedno. I potrebna nam je ista odlučnost naših partnera. Možemo zaustaviti Rusiju. Zajedno sa svima na svetu koji cene život, uradićemo to“, poručio je Zelenski, prenosi "Ukrinform".

On je napomenuo da su ukrajinski vojnici danas oborili dve ruske rakete „Kalibar“, a u subotu 12 ruskih raketa i 13 jurišnih dronova.

Kako je saopšio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine od početka dana došlo je do 52 okršaja na frontu, a situacija je i dalje najteža na Pokrovskom pravcu.

Generalštab je naveo da su tokom noći ruske snage napale sa tri krstareće rakete „Kalibr“ iz Azovskog mora.

Tokom protekla 24 časa dogodio se 161 borbeni okršaj, navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

11.07 Ruske PVO snage uništile 30 ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti

Ruske PVO snage presrele su i uništile protekle noći 30 ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti, objavio je regionalni guverner Aleksandar Bogomaz.

"Neprijatelj je večeras izvršio masovni teroristički napad na teritoriju našeg regiona", objavio je Bogomaz na Telegramu navodeći da je neprijatelj koristio "bespilotne letelice tipa aviona", prenosi "RIA Novosti".

On je rekao da ukrajinske snage gotovo svakodnevno pokušavaju da bespilotnim letelicama napadaju ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije, ali ih ruske PVO snage uspešno presreću.

"Prethodne noći u Smolenskoj oblasti su uništene dve bespilotne letelice", objavio je Bogomaz.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

 

09.35 Ukrajinska pravda: Dve osobe ranjene u ruskom raketnom napadu na Kijevsku oblast

Najmanje dve osobe ranjene su u noćašnjem ruskom raketnom napadu na Kijev, javlja "Українська правда".

Dodaje se i da je zbog gelera došlo do oštećenja šestospratnice, kao i više od 20 kuća.

Rusija je noćas ispalila tri rakete na Ukrajinu, pri čemu su sistemi protivvazdušne odbrane uništili dve rakete iznad regiona Kijeva, naveo je na Telegramu Mikola Oleščuk, komandant Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine.

Kijev, njegova okolina i još nekoliko regiona širom Ukrajine, bili su jutros pod upozorenjem zbog vazdušnih napada oko sat vremena.

08.37 Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske snage izgubile 425 vojnika u kontranapadima

Armijska grupa "Centar" vojske Rusije u redovnom izveštaju navodi da je došlo do okršaja sa nekoliko brigada vojske Ukrajine, u oblastima na centralnom delu fronta.

"Grupa trupa Centar nastavlja da izvršava borbene zadatke u zoni specijalnih vojnih operacija. Jedinice grupe su poboljšale svoj taktički položaj i porazile formacije 24., 110. mehanizovane brigade, 109. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine i 2. brigade Nacionalne garde Ukrajine u oblastima Novgoroda, Evgenovke, Vozdviženke, Novopokrovskog. , Novoselovka Prva i Toreck, navedeno je na telegram kanalu MO Rusije.

"Odbijeno je sedam kontranapada jurišnih grupa 68. jegerske, 142. pešadijske, 23., 47. mehanizovane brigade i 107. brigade Teritorijalne odbrane. Neprijatelj je izgubio do 425 vojnika. Tokom kontrabaterijske borbe uništene su haubica M777, haubica Msta-B, haubica D-30 i top M119", navedeno je u saopštenju armijske grupe "Centar".

06.55 Ukrajinska vojska napala dronovima Energodar, Rusija najavila odgovor

Rusija će učiniti sve da liši Ukrajinu sposobnosti da napadne energetske objekte, poput napada na Energodar u Zaporoškoj oblasti, koji je ukrajinska vojska izvršila upotrebom bespilotnih letelica, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Ovo nije prvi put da je režim (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog jasno pokazao svoju terorističku prirodu i potpuno zanemarivanje bezbednosti nuklearnih objekata, što se posebno manifestuje u stalnom stvaranju pretnji za obavljanje dužnosti osoblja Zaporoške nuklearne elektrane, kao i u pokušajima spoljnog pritiska na odluke zaposlenih u pogonu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

06.50 Zelenski: Radimo sve što je u našoj moći da odgovorimo na ruske napade

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da Ukrajina čini sve kako bi u potpunosti odgovorila na ruske napade, napominjući da je Rusija samo od početka juna upotrebila više od 2.400 vođenih avio-bombi protiv Ukrajine.

On je podsetio da trenutno u Harkovu još traje raščišćavanje ruševina na mestu udara ruske avio-bombe.

06.40 Šmihal: Ukrajini treba više oružja i aviona da zaštiti mirne gradove

Ukrajini je potrebno više oružja, aviona i municije kako bi onemogućila napade na mirne gradove, izjavio je juče ukrajinski premijer Denis Šmihal.

"Harkov je danas ponovo pretrpeo brutalni napad Rusije. Pogođena je vođenim vazdušnim bombama stambena zgrada u centru grada. Ima mrtvih i ranjenih", naveo je on na Fejsbuku.

"Partneri mogu pomoći da se zaustavi ovaj teror. Ukrajini treba više oružja, više aviona i municije. Da sprečimo takve napade na mirne ukrajinske gradove", naglasio je Šmihal.

06.35 Tri osobe poginule u ruskom napadu na Harkov, povređeno 37 osoba

U jučerašnjem ruskom granatiranju stambene zgrade u Harkovu tri osobe su poginule, a 37 je povređeno, od kojih četvoro u teškom stanju, saopštio je načelnik Harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov.

Prema njegovim rečima, lekari se bore za život četiri pacijenta - dve žene i dva muškarca, koji su u teškom stanju, prenosi Ukrinform.

06.20 Stejt department: Bas u Kijevu istakao trajnu podršku SAD Ukrajini

Podsekretar za politička pitanja u Stejt departmentu Džon Bas sastao se u Kijevu sa visokim zvaničnicima ukrajinske vlade da bi istakao trajnu podršku SAD demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, saopštio je juče Stejt department.

Tokom boravka u Ukrajini, Bas se sastao sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, šefom kabineta predsednika Andrijem Jermakom, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Rustemom Umerovom, ministrom za stratešku industriju Aleksandrom Kamišinom, poslanicima i predstavnicima civilnog društva, navedeno je u saopštenju.

 

Komentari (0)

Evropa