Evropa

Stop za falsifikatore meda: Evropska komisija postavlja platformu za kontrolu autentičnosti

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

16:29

Stop za falsifikatore meda: Evropska komisija postavlja platformu za kontrolu autentičnosti
Stop za falsifikatore meda: Evropska komisija postavlja platformu za kontrolu autentičnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska Komisija, na osnovu kriterijuma i ovlašćenja koja donosi revidirana Direktiva o medu, objavila je poziv za formiranje platforme za med kako vi se prikupila najbolja dostupna ekspertiza o autentičnosti i sledljivosti u proizvodnji meda.

Cilj formiranja ove grupe eksperata je da pomogne Komisiji u usklađivanju metoda za otkrivanje falsifikata i praćenje proizvoda od proizvođača ili uvoznika, navodi Agripress.  

Revidirana Direktiva, koja će stupiti na snagu sredinom 2026. godine, predviđa obavezno označavanje porekla meda i procenat meda svakog porekla u slučaju mešavina.

Direktiva ovlašćuje Komisiju da u roku od četiri godine uvede pravila o usklađenim metodama analize za otkrivanje falsifikovanja meda sa šećerom, a u roku od pet godina metode za praćenje porekla meda i kriterijume za utvrđivanje da med nije pregrejan u procesu dekristalizacije, čime se gube njegova lekovita svojstva i da se polen ne uklanja (ultrafiltracija) prilikom prodaje krajnjem potrošaču. 

Očekuje se da će predstojeća platforma za med, sastavljena od do 90 članova, između ostalog prikupiti podatke o metodama za poboljšanje kontrole autentičnosti meda i pružiti preporuke za sledljivost, kriterijume sastava i mogućnost uspostavljanja reference.

Zainteresovane strane u lancu snabdevanja medom, civilno društvo i stručnjaci u ličnom svojstvu, uključujući i one iz akademske zajednice, podstiču se da podnesu svoje prijave do 15. jula.

Platforma će održati prvi sastanak u novembru 2024. godine, kojim će predsedavati Generalni direktorat za poljoprivredu Evropske komisije, i predviđeno je da se sastaje najmanje dva puta godišnje.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Paralelno sa ovim radom, Komisija i Zajednički istraživački centar rade na uspostavljanju validiranih analitičkih metoda za otkrivanje falsifikovanja meda sa šećerom.

Pčelinje zajednice su neophodne za poljoprivredu i životnu sredinu i oprašivanjem obezbeđuju reprodukciju biljaka, a pčelarstvo doprinosi razvoju ruralnih područja.

Od 2023. do 2027. godine, 610 miliona evra EU i nacionalnih fondova podržaće sektor pčelarstva Evropske unije i time, između ostalog, pokriti ulaganja u borbu protiv bolesti košnica, pomoći u prilagođavanju klimatskim promenama, popuniti košnice i povećati njihov broj. Promotivne aktivnosti, kao i savetodavne usluge i obuka će takođe biti finansijski podržane.

Ova Direktiva o medu, voćnim sokovima, džemovima i kondenzovanom mleku u poslednjim izmenama osim obaveznog označavanja porekla meda, navodi i to da je dozvoljena dobrovoljna izjava u kojoj se navodi da voćni sokovi sadrže samo prirodno prisutne šećere, a uvode se i nove kategorije proizvoda "voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera", "voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera od koncentrovanog  voćnog soka" ili "koncentrovani voćni sok sa smanjenim sadržajem šećera".

Direktivom je smanjen udeo šećera ili meda koji se sme dodati voćnim sokovima. Takođe, povećava se minimalna količina voća koja se mora upotrebiti u proizvodnji džemova i želea. Kada je reč o kondenzovanom mleku, odobren je postupak obrade za smanjivanje količine laktoze u kondenzovanom i mleku u prahu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa