Evropa

Četiri scenarija koja će odrediti budućeg predsednika Evropskog saveta: Koja imena su u opticaju?

Komentari

Autor: Gerardo Fortuna/Euronews

04/06/2024

-

14:00

Četiri scenarija koja će odrediti budućeg predsednika Evropskog saveta: Koja imena su u opticaju?
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Imenovanje naslednika predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela u manjoj meri će biti pitanje konkretne osobe, a u većoj će zavisiti od toga koja će od četiri ključne konfiguracije iskočiti u prvi plan posle ovonedeljnih izbora za Evropski parlament.

Nadmetanje za liderstvo u Evropskom savetu koji će usmeravati lidere EU kroz naredni petogodišnji mandat ima svoje specifičnosti, zbog čega je teško predvideti ishod.

Okupljanje šefova država i vlada EU je "elitni klub", i oni koji bi želeli da budu na njegovom čelu prethodno bi trebalo da učestvuju na tim skupovima. Zbog toga je služenje na funkciji političkog šefa države jedan od uslova za imenovanje.

Tanjug AP/Harry Nakos

 

To je takođe jedna od ključnih pozicija za održavanje ravnoteže kada je reč o imenovanjima na najvišim pozicijama u EU, i nudi neku vrstu protivteže izboru predsednika Evropske komisije. 

Baš zbog toga će od različitih postizbornih scenarija zavisiti ko će doći na čelo Evropskog saveta, a ovo su ti scenariji.

"Dežurn krivci" 

Ukoliko sve bude teklo glatko prilikom reizbora Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, mesto predsedavajućeg Evropskim savetom pripašće socijalistima. Ako se taj scenario ostvari, trebalo bi se kladiti na Dansku premijerku Mete Frederiksen i na bivšeg šefa portuglske vlade Antonia Kostu.  

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Javno mnjenje u Danskoj uzimanje imenovanje Frederiksen zdravo za gotovo, dok Portugalci smatraju da je Kosta najbolja šansa te zemlje za najviši položaj u EU otkako je Žoze Manuel Barozo napustio Evropsku komisiju pre deset godina.

Međutim, "Kostina zvezda" je blago izbledela nakon iznenadne istrage korupcionaškog skandala, posle koje je oslobođen, ali je dovela do njegove ostavke prošle godine. Njegove šanse su ipak značajne među ostalim liderima EU. Fredereksen će, sa druge strane, svoju šansu uglavnom tražiti iznutra.

Tanjug/AP/Ana Brigida

 

Premijer Španije Pedro Sančez je takođe viđen kao kandidat kada je bio na ivici da podnese ostavku pre nekoliko nedelja, ali se za njega situacija u zemlji značajno popravila od tada, iako se njegovo ime još uvek pominje u Briselu.  

Pošto je svakom scenariju za "Dežurne krivce" potreban i neki mogući preokret, to bi u ovom slučaju mogla da bude bivša premijerka Finske Sana Marin, kojoj malo ko među socijalistima daje značajne šanse.  

Tanjug/AP/Markku Ulander/Lehtikuva

 

"Nož u leđa” 

Scenario "sloboda za sve", po kojem bi socijalisti bili isključeni iz raspodele moći nije potpuno isključen, naročito ako se većina potrebna za imenovanje Evropske komisije proširi i prilagodi strankama tvrde desnice kao što su "Braća Italije" italijanske premijerke Đorđe Meloni.  

Kao u filmu "Nož u leđa", u haotičnim pregovorima koji traju celu noć mogu da prevladaju lideri EU koji imaju više iskustva, a predsednik Francuske Emanuel Makron, sa iskustvom pregovora o najvišim funkcijama EU još od 2019. može da izgura dogovor o imenovanju još jednog liberala, i to posle Šarla Mišela. Konkretno, dvoje kandidata liberala bi mogli da budu savršeni za tu funkciju, ali i njihova imena dolaze sa određenim rezervama.  

Premijerka Estonije Kaja Kalas je već označena kao potencijalna visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, ali bi iznenada mogla da figurira i kao kandidatniknja za predsedavanje Evropskim savetom. Međutim, mnogi smatraju da je njen unapred odrđeni stav prema Rusiji već umanjio njene šnse da postane sledeći generalni sekretar NATO-a.  

profimedia

 

Drugo ime je belgijski premijer Aleksander de Kro, koji je bio politički aktivan tokom predsedavanja Belgije Evropskim savetom. De Kro je u potrazi za poslom zbog toga što se očekuje da on neće igrati značajnu ulogu u nazionalnoj politici posle junskih izboa. Problem je to što bio on bio treći Belgijanac na čelu Evropsog saveta posle Šarla Mišela i Hermana van Rompeja. To bi podstaklo pobunu u mnogim državama, naročito na istoku.  

"Anatomija pada" 

Ono što najviše liči na scenario filma katastrofe za Evropsku narodnu partiju (EPP) moglo bi da podrazumeva sledeće: da ostanu najveća parlamentarna grupa, ali da ne budu u poziciji da obezbede mesto šefa Evropske komisije.  

Anatomija pada EPP bi dovela do toga da desni centar dobije bar mesto predsednika Evropskog saveta. Najjači kandidati u ovom scenariju su oni lideri koji bi hteli da ojačaju svoju poziciju na međunarodnoj sceni.  

Jedan od njih je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je nedavno "preživeo" napete izbore svojoj zemlji. Njegov glavni politički rival, predsednik Hrvatske Zoran Milanović je vršio pritisak na njega tokom kampanje govoreći da on planira da napusti nacionalnu politiku i da nasledi Šarla Mišela.

Tanjug AP/Petros Giannakouris)

 

Još jedan kandidat koji bi možda mogao da ode iz nacionalne politike jeste premijer Grčke Kirjakos Micotakis. Neku šansu bi mogao da traži i bivši finski premijer Aleksander Stab, iako je on tek započeo svoj mandat kao predsednik Finske.  

"Čovek za sva vremena"

Na satiričnom nalogu na društvenoj mreži X "Berlaymonster" je primećeno da je Mario Dragi u poslednje vreme u opticaju za svaki mogući posao. Italijan predstavlja "zeca iz šešira", ime koje niko ne može da odbije ukoliko se ponudi na stolu, i, zbog toga, očekuje se da bi na tu kartu moglo da se igra u kasnoj fazi pregovora.  

profimedia

 

Kao što je to slučaj sa Tomasom Murom u klasičnom filmu Freda Zinermana, on je čovek za sva vremena i mogao bi da zauzme bilo koju ulogu na visokim pozicijama u EU. Znamo da ne bi želeo da bude predsednik Evropske komisije, ali kad EU pozove, "Super Mario" bi mogao da se oseća obaveznim da se odazove.  

Ne znamo da li će EU "okrenuti Dragijev broj”", ali Tomas Mur je takođe bio mudrac čije su savete tražili kraljevi i vlastodršci, iako je na kraju tragično završio. 

Komentari (0)

Evropa