Evropa

Kritike na račun Evrovizije stigle i iz Evropske komisije: "Poklon neprijateljima Evrope"

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2024

-

11:20

Kritike na račun Evrovizije stigle i iz Evropske komisije: "Poklon neprijateljima Evrope"
Kritike na račun Evrovizije stigle i iz Evropske komisije: "Poklon neprijateljima Evrope" - Copyright eurovision.tv

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas kritikovao je odluku Evropske radiodifuzne unije (ERU) da zabrani zastave EU tokom finala Pesme Evrovizije, navodeći da je takav potez bio poklon "neprijateljima Evrope".

"Neverovatno je ono što je ERU uradio", rekao je Šinas za Politiko.

On je ocenio da odluka ERU da, po prvi put, zabrani isticanje zastava koje nisu zastave zemalja učesnica Pesme Evrovizije nije doneta blagovremeno imajući u vidu održavanje evropskih izbora narednog meseca, kao i to da je takav potez usledio u vreme kada hiljade demonstranata protestuje protiv zakona o takozvanim "stranim agentima" na ulicama glavnog grada Gruzije Tbilisija u znak, kako je naveo, podršci demokratskim vrednostima koje EU zastupa.

Šinas je dodao da ne može da nađe logično objašnjenje zašto ERU to radi i čemu to služi.

"Manje od mesec dana od evropskih izbora, ko pobeđuje zabranom zastave EU na Evroviziji? Samo evroskeptici i neprijatelji Evrope", ocenio je Šinas.

On je dodao da će razgovarati sa upravom ERU o ovom pitanju.

"Razgovaraću sa njima. Neću dozvoliti da ovo prođe. Tražiću objašnjenja i pojašnjenja", poručio je Šinas.

Portparol predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen takođe je kritikovao odluku ERU.

"Svakako je za žaljenje da se zabrani zastava koja je zastava svih članica EU i drugih članica Saveta Evrope koje učestvuju u takmičenju i koja se često vijori pored nacionalnih zastave na javnim zgradama", naveo je on.

S druge strane, portparol ERU rekao je da je politika Evrovizije o zastavama ove godine bila ista kao 2023. godine i da je fanovima dozvoljeno da nose samo zastave zemalja učesnica i zastave u bojama duge (LGBT zastave).

Međutim, ukazuje Politiko, na snimcima prošlogodišnje Pesme Evrovizije jasno se vidi mnoštvo zastava EU u publici. Na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije u švedskom gradu Malmeu pobedio je 24-ogodišnji predstavnik Švajcarske Nemo sa pesmom "The Code".

Ovogodišnje takmičenje bilo je jedno od najspornijih u istoriji Pesme Evrovizije pošto je bilo obeleženo nizom sukoba u Pojasu Gaze, Ukrajini i u drugim mestima. Uoči finala, hiljade demonstranata okupilo se u Malmeu, od kojih su mnogi mahali palestinskim zastavama.

Uz to, kada je predstavnica Izraela Eden Golan izašla na scenu, jedni su joj zviždali, dok su joj drugi dali podršku. Pobednik Pesme Evrovizije, koji je slučajno razbio svoj trofej, rekao je na konferenciji za novinare posle finala u subotu da se trofej može popraviti, a da je "možda i Evroviziju potrebno malo popraviti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa