Evropa

Nemova pobeda na Evroviziji podsticaj za švajcarske zagovornike nebinarnih prava

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2024

-

15:47

Nemova pobeda na Evroviziji podsticaj za švajcarske zagovornike nebinarnih prava
Nemova pobeda na Evroviziji podsticaj za švajcarske zagovornike nebinarnih prava - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarski zagovornici nebinarnih prava pozdravili su pobedu lokalne zvezde Nema na subotnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, pozivajući vlasti u zemlji da omoguće zvanično priznanje ljudi koji se ne identifikuju ni kao muško ni kao žensko.

Nemo, 24-godišnji švajcarski muzičar koji koristi zamenice oni/njih, osvojio je prvo mesto nakon što je dominirao u glasanju žirija i pobedio favorita publike, hrvatskog izvođača Bejbi Lazanju, preneo je Rojters.

Nemova pobeda je usledila godinu i po nakon što je švajcarska vlada odbacila predloge za stvaranje trećeg pola ili nespecifične opcije u zvaničnoj evidenciji, uz obrazloženje da je binarni rodni model još "snažno usidren" u švajcarskom društvu.

Sibel Arslan, poslanica švajcarske Zelene stranke koja je 2017. pokrenula zakonski predlog za reviziju pravila kako bi se omogućila nebinarna oznaka, pozdravila je Nemovu pobedu.

"Nebinarna osoba koja zvanično ne postoji u Švajcarskoj pobedila je na Evroviziji 2024 za sve nas sa #BreakTheCode", napisala je Arslan na platformi X (Tviter), pozivajući se na Nemovu pobedničku pesmu "The Code" na Evroviziji.

Njen predlog je, kako je navela, sada "relevantniji nego ikada". Onlajn anketa agencije za ispitivanje javnog mnjenje Ipsos LGBT Prajd iz 2023. godine pokazala je da se šest odsto ispitanika u Švajcarskoj identifikovalo ili kao transrodno, nebinarno, rodno fluidno ili drugačije od muškog ili ženskog pola, što je najveći procenat među 30 ispitanih zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa