Region

Politička kriza u Severnoj Makedoniji: Kakva je budućnost vladajuće koalicije posle ostavke Zaeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2021

-

12:37

Politička kriza u Severnoj Makedoniji: Kakva je budućnost vladajuće koalicije posle ostavke Zaeva
Politička kriza u Severnoj Makedoniji: Kakva je budućnost vladajuće koalicije posle ostavke Zaeva - Copyright Pexels/Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku na mesto premijera i predsednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije, čime su se obistinile njegove najave da će podneti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi na lokalnim izborima. Posle toga postavlja se pitanje budućnosti makedonske vlade, a za sada postoji nekoliko opcije. 

Zoran Zaev je za danas sazvao sastanak sa potpredsednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade. Predsednici tih partija su takođe podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom. Time što je Zaev podneo ostavku, automatski je pala i Vlada ove zemlje, ali to ne znači automatski i raspad vladajuće koalicije, već je sada nekoliko opcija na stolu.

Kakav je odnos snaga u parlamentu?

Prema Ustavu Severne Makedonije, Parlament će morati da glasa kako bi ostavka Zaeva bila prihvaćena. U trenutnom skupštinskom sastavu, koalicija predvođena Zaevljevom strankom, "Možemo", uz partnere ima tesnu većinu, odnosno 62 od 120 poslanika - od toga, 46 poslanika dolazi iz koalicije "Možemo", 15 poslanika pripada albanskoj stranci DUI, i jedan poslanik Demokratskoj partiji Albanaca.

Najozbiljnija opoziciona partija, VMRO-DPNE predvodi koaliciju "Obnova", koja u Parlamentu ima 44 poslanička mesta, Savez Albanaca ima 12 poslanika, i Levica ima dva poslanička mesta.

Tanjug/AP Photo

 

Ukoliko Parlament prihvati ostavku Zaeva, pregovori o formiranju nove vlade mogli bi da se vode u okviru većinske koalicije u Parlamentu – na taj način, vlast bi bila i dalje u rukama Socijaldemokrata, odnosno partije kojoj i Zaev pripada, i ne bi bilo potrebe za prevremenim izborima.

Opozicija za prevremene izbore, Zaev protiv

Ovakav scenario bi, verovatno, bio u skladu sa izjavom Zaeva. On je, podnoseći ostavku i čestitajući suparnicima na pobedi, istovremeno naglasio i kako ne smatra da je neophodno da se raspišu privremeni izbori. Dodao je i da će ostati premijer u nekom narednom periodu, kako bi pomogao u reorganizaciji nove vlade.

Suprotno Zaevu misli lider glavne opozicione partije, VMRO-DPNE, Hristijan Mickovski, koji je pozvao na prevremene izbore. 

"Vladajuća partija je izgubila legitimitet, i ovo je nova stvarnost. Sada je najbolje da imamo prevremene izbore", rekao je Mickovski, nakon što je proglasio pobedu na lokalnim izborima.

Prethodni izbori u Severnoj Makedoniji su održani 2020. godine, i ukoliko Parlament ne odluči suprotno, naredni će biti tek 2024.

Popovski: Ne zna se kako će se situacija razvijati

Urednik Nezavisnog vesnika Ljupčo Popovski kaže za Euronews Srbija da niko ne zna da li će se sadašnja koaliciona struktura održati ili će se formirati neka nova većina u skupštini. 

On ističe da je sada glavno pitanje da li će se DUI saglasiti sa novim predlogom za premijera u narednim danima. Na pitanje o tome da li će Zaev da zadrži uticaj, rekao je da je on uticajan čovek u SDSM, ali da će se za dva tri meseca na kongresu birati novi predsednik stranke. 

"Sigurno da Makedonija ulazi u neku vrstu neizvesnosti, jer mislim da ni opozicija ne želi da odmah sada preuzme vlast jer ima nekoliko problematičnih situacija koje treba savladati u veoma kratkom roku", naveo je Popovski. 

Euronews TV

Ističe da misli na pregovore o članstvu u EU, bugarsku blokadu, pandemiju i energetsku krizu. 

"To bi bio vruć kesten u rukama opozicije. Mislim da oni žele da to izbegnu, da se nekako pripreme, pa da onda preduzmu situaciju", rekao je. 

Međutim, napominje da je sve nestabilno i da se ne zna kako će se situacija razvijati, kao ni da li će biti novih izbora. 

Šta je rekao Dimitrov o mogućem preuzimanju premijerske funkcije?

U skladu sa prethodnim najavama Zaeva da će napustiti premijersku poziciju ako izgubi u Skoplju, odnosno o tome da li bi on mogao na premijersko mesto, nedavno je u intervjuu za Euronews Srbija govorio i zamenik dojučerašnjeg premijera Nikola Dimitrov.

"Ja sam u specifičnoj situaciji, jer nisam u partiji, a govorimo o lokalnim izborima. Moja lična misija i razlog zbog kog sam u politici je strateški kurs koji smo započeli ranih devedesetih. Da uđemo u NATO, što za nas znači stub oslonac i da uđemo u Evropsku uniju kako bismo sredili iznutra. Lokalni izbori treba da budu lokalni", rekao je Dimitrov.

Istakao je da je "preambiciozno da govori o tome", s obzirom na to da trenutno ne pripada nijednoj partiji.

Komentari (0)

Evropa