Region

Drugi krug lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji: Danela Arsovska nova gradonačelnica Skoplja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

31/10/2021

-

19:48

Drugi krug lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji: Danela Arsovska nova gradonačelnica Skoplja
Danela Arsovska - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Prema prvim podacima Državne izborne komisije Severne Makedonije i na osnovu obrađenih 40 odsto glasova, u drugom krugu lokalnih izbora, u Skoplju je ubedljivu pobedu odnela Danela Arsovska, nezavisna kandidatkinja koju podržava opoziciona partija VMRO-DPMNE sa 58,65 odsto glasova u odnosu na aktuelnog gradonačelnika Petra Šilegova.

Budući da je opoziciona partija VMRO-DPMNE (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija - Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo) odnela pobedu u 13 opština, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je večeras ostavku na mesto premijera Severne Makedonije i lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Prema dosadašnjim podacima DIK-a, SDSM vodi u 14 opština, VMRO-DPMNE u 13, Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, a Alijansa Albanaca u tri.

Na izbore je do 18:30 izašlo ukupno 555.943 građana Severne Makedonije. Najveća izlaznost bila je u Vevčanima, čak 81,2 upisanih, a najmanje u skopskoj opštini Saraj 28,12 odsto.

23:13 Mickovski: Vlada delegitimisana, očekujem vanredne izbore

Lider vodeće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski založio se večeras za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ističući da ne treba da ode samo premijer Zoran Zaev, već i "zaevizam".

Mickovski je posle drugog kruga izbora za gradonačelnike u Severnoj Makedoniji, u kojem je njegova stranka, kako je rekao, odnela veliku pobedu, ocenio da je Vlada delegitimizovana i da je to nova realnost za koju očekuje da se vremenom manifestuje u parlamentu.

"Najbolje bi bilo da se to uradi putem vanrednih parlamentarnih izbora. Želim da se obratim lično Zoranu Zaevu. Želim da ga zamolim da dobro razmisli koji će biti sledeći koraci. Nadići sebe i konačno razumeti poruku, a to je da treba otići", rekao je Mickovski, prenosi Plus info.

On kaže da "nema više prostora za zločin, prevaru i poraz Makedonije i naroda".

"Želim da pošaljem poruku onim ljudima u SDSM-u koji su okupirali Makedoniju. Ne treba da ode samo Zaev, već i 'zaevizam'. Makedonski narode, neću vas razočarati jer sav vaš bol je i moj bol. Sva vaša razočaranja su i moja razočaranja. Moramo okrenuti novu stranicu", poručio je Mickovski.

Istakao je da je ovo "istorijski rezultat" i da se "volja naroda mora jednom poslušati".

"Imamo većinu glasova naroda i to nam je važno, a da bi bili vanredni parlamentarni izbori treba da imamo većinu u parlamentu. Imamo većinu naroda i to poverenje ne smemo da izgubimo. To moramo omogućiti makedonskom narodu", rekao je Mickovski.

23:15 Šilegov priznao poraz u Skoplju, čestitao Arsovskoj

Aktuelni gradonačelnik Skoplja i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petre Šilegov priznao je večeras poraz na lokalnim izborima i čestitao svojoj suparnici Daneli Arsovski na pobedi.

Šilegov se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zoranom Zaevom zahvalio timu s kojim je četiri godine radio u Skoplju gde su, kako je ocenio, ostavili "neizbrisiv trag".

"Drago mi je što Skoplje ostavljamo u poziciji da njegov razvoj mora da se nastavi", poručio je Šilegov.

22:30 Zaev podneo ostavku

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev preuzeo je odgovornost za rezultate lokalnih izbora i podneo ostavku na mestu premijera i predsednika Socijaldemokratskog saveza Mekdonije što je saopštio na konferenciji za novinare.

"Čestitam svim gradonačelnicima. Želim da podelim svoje razočarenje sa sobom i ljudima. Na ovim izborima vidli smo saveze žrtava i nasilnika od 27. aprila. Ujedinili su se bez ikakvog obraza za glas i novac", rekao je Zaev.

Printskrin/Facebook/СДСМ - Социјалдемократски сојуз на Македонија

 

"Preuzimam odgovornost za loše rezultate za sve. U takvim okolnostima ostajem pri stavu da vanrednih parlamentarnih izbora ne treba da bude", dodao je lider SDSM.

22:10 Arsovska proglasila pobedu u Skoplju

Danela Arsovska proglasila je pobedu u Skoplju. Ona je rekla da je, prema poslednjim informacijama u prednosti za preko 20 hiljada glasova i da je srećna što Skoplje priv put posle 30 godina ima ženu gradonačelnicu.

"Vaša podrška mi mnogo znači i što ste mi dali poverenje da vodim grad Skoplje i da budem vaš čovek u gradu. Posle teških borbi, u ovoj kampnji moj protivnik nije bio samo stari gradonačelnik , već i premijer u odlasku. Na moje veliko zadovoljstvo, Skoplje prvi put posle 30 godina ima ženu gradonačelnicu", rekla je ona, a prenosi 4news.mk i nastavila:

"Zahvaljujući mojoj porodici, mojim najmilijima, pokazali smo da su mi uprkos crnoj kampanji oni najveća podrška. Sada imamo priliku da predano radimo, da tražimo odgovornost za oo što nije urađeno, ali i da Skoplje pretvorimo u čist, zelen i moderan grad. Pobeda je ogromna, preko 20.000 glasova"

Ona je poručila da večeras očekuje ostavku Zorana Zaeva na mestu premijera Severne Makedonije.

"Šta smo uradili! Zaev sutra podnosi ostavku", rekla je Arsovska za TV21 aludirajući na najavu Zaeva uoči drugog kruga izbora da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na funkciju premijera.
 

22:08 U Debru se gradonačelnik bira 14. novembra

Ni nakon današnjeg ponovljenog glasanja na jednom biračku mestu, stanovnici Debra nisu izarali novog gradonačelnika zbog čega će glasanje biti ponovljeno 14. novembra.

21:04 Slavlje ispred sedišta VMRO-DPMNE u Skoplju

Uz muziku truba i bubnjeva i povike "VMRO-DPMNE" i "Celo Skoplje je vmrovski grad", simpatizeri opozicione stranke okupili su se ispred sedišta stranke u prestonici Severne Makedonije da proslave rezultate drugog kruga izbora.

VMRO-DPMNE je ranije proglasila pobedu u Ohridu, Bitolju, Đevđeliji, Radošu, Resenu, Zelenikovu i još nekoliko opština, a Državna izborna komisija objavila je da je do sada obrađeno oko 50 odsto glasova.

21:00 U Opštini Centar vodi SDSM

U Opštini Centar kandidat SDSM-a Goran Gerasimovski vodi sa 489 glasova, ispred kandidatkinje VMRO-DPMNe Nataše Kotlar-Trajkove.

Prema do sada obrađenim podacima Državne izborne komisije, Gerasimovski je osvojio 3.923 glasa, odnosno obrađeno je 51,68 odsto od ukupnog broja glasačkih listića za ovu opštinu.

20:35 Bilal Kasami vodi u Tetovu

Arijant Hodža iz Pokreta BESA rekao je na konferenciji za novinare da Bilal Kasami ima rednost od preko 5.500 glasova u odnosu na kandidatkinju DUI Teutu Arifi.

"U Tetovu su pobedili građani, pobedila je volja građana", rekao je Hodža.

20:30 Zaev gubi Skoplje

Od obrađenih oko 20 odsto biračkih mesta u gradu Skoplju, vodi nezavisni kandidat kojeg podržava VMRO-DPMNE (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija - Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo), Danela Arsovska sa 58,65 odsto, tačnije 25.907 glasova.

Tanjug/AP/Boris Grdanoski

 

Aktuelni gradonačelnik Petre Šilegov iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije je do sada osvojio 38,05 odsto, odnosno 16.808 prebrojanih glasova, podaci su objavljeni na sajtu Državne izborne komisije za rezultate glasanja u drugom krugu lokalnih izbora.

20:18 Dimitrijevski proglasio pobedu u Kumanovu

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Kumanova Maksim Dimitrijevski proglasio je pobedu u drugom krugu lokalnih izbora.

On se uključio uživo na svom Fejsbuk proflu iz izbornog štaba dok su glasači euforično uzvikivali njegovo ime.

Dimitrijevski se takmičio sa kandidatom Socijaldemokratskog saveza Makedonije Oliverom Ilijevskim.

19:55 Pecakov proglasio pobedu na Ohridu

Kandidat VMRO-DPMNE za gradonačelnika Ohrida Kiril Pecakov proglasio je pobedu na izborima protiv predstavnika SDSM-a, Konstantina Georgijevskog.

Stomatolog i poslanik partije VMRO-DPMNE prvi je kandidat koji je proglasio pobedu u druogm krugu, uprkos tome što je prebrojavanje glasova još u toku.

"Hvala, Ohride!!! Pobeda", kratko je napisao Pecakov, oko sat vremena po završetku glasanja u Opštini Ohrid.

U ovom trenutku kandidati VMRO-DPMNE vode u još nekoliko opština: Bitolj, Đevdelija, Resen, Demir Hisar, Kratovo, Rankovce, Radoviš, Vasilevo, Pehcevo, Demir Kapija i u Makedonskoj Kamenici.

Inače, državna izborna komisija je do sada primila 739 pritužbi iz oblasti ostvarivanja biračkog prava, a uvažene su čak 642 pritužbe.

Podsetimo, makedonski premijer Zoran Zaev je uoči drugog kruga izbora upozorio da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na funkciju premijera.

To ne bi značilo automatsko raspisivanje novih izbora, već bi na njegovo mesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova Socijaldemokrata.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa