Region

Milatović: Mitropolit Amfilohije zaslužuje spomenik, Srbija je prijateljska zemlja

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

16:21

Milatović: Mitropolit Amfilohije zaslužuje spomenik, Srbija je prijateljska zemlja
Milatović: Mitropolit Amfilohije zaslužuje spomenik, Srbija je prijateljska zemlja - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatovic izjavio je da su lokalni izbori potvrdili da građani glavnog grada, gde svoje biračko pravo ostvaruje jedna trećina ukupnog broja stanovnika Crne Gore, ne žele nastavak loše prakse u okviru novih političkih struktura.

Milatović je ponovo kritikovao rad Vlade premijera Milojka Spajića, tvrdeći da je nakon dobijanja IBAR-a viđen karakter Vlade koji nije bio istinski posvećen promenama. Stava je i da je pokojni mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, značajna ličnost, za koju, kako kaže, nema dilemu da zaslužuje spomenik u Crnoj Gori.

Najveći deo građana, kaže šef države, otklon prema toj politici pokazao je bojkotom na lokalnim izborima, time jasno šaljući poruku svima šta misle o trenutnom stanju u crnogorskom društvu. Dodaje da kvalitet politike nije sadržan samo u pitanju ko je vrši, već i kako je vrši.

"Građani su slobodni da ne izađu ili da izađu i daju glas onima koje smatraju da su najbolji”, kazao je Milatović.

Istakao je da je Crna Gora u proteklih godinu napravila krupan korak ka onome što su integracije.

"Dobijanje pozitivnog IBAR izveštaja je otvorilo vrata narednom koraku za koji će biti potrebna veća odgovornost, a to je zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Bez obzira na razmirice i svakodnevnu politiku, ponosan sam na demokratizaciju društva", rekao je Milatović.

Za njega je najbolji rezultat lokalnih izbora u Podgorici oživljavanje političkog centra.

"Izbori u Podgorici- mali nacionalni izbori"

"Neusmnjivo je da su izbori u glavnom gradu mali nacionalni izbori. Trećina biračkog tela živi u Podgrici, ali to je još jedna važna poruka - da i na taj način, čini mi se, ne postoje teme koje dodatno motivišu građane da izađu i mislim da će to biti važan fokus političkog delovanja, animiranje građana da budu aktivni učesnici izbornog procesa", kazao je Milatović. 

Upitan kojim putem će krenuti njegova koalicija sa izbora u Podgorici, rekao je da će biti tamo gde je uvek bio.

"Od trenutka kada sam ušao u politiku, mislim da se tu prepoznaje kontinuitet delovanja, a to je delovanje za suštinske promene. Ono u čemu se politički akteri na crnogorskoj sceni razlikuju je shvatanje simbola 30. avgusta 2020. godine  i šta je on značio za Crnu Goru. On je morao biti nada u promenu. Nažalost, nakon dobijanja IBAR-a videli smo karakter Vlade koji nije bio istinski posvećen promenama i videli smo tri crte vlasti  - usvajanje zakona bez rasprave i konsultacija sa EU i zakona koji su u velikoj meri vraćali političku kontrolu nad ključnim delovima crnogorskog društva", rekao je Milatović, kritikujući zakon o RTCG, koji je, kako je rekao, imao za cilj da se medijska kuća svih građana stavi pod političku kontrolu.

Tanjug/MediaBiro

 

Govoreći o odnosima sa susedima, podsetio je da su najviši državni funkcioneri proglašeni personama non grata, od susedne zemlje koja je članica EU. Kritikovao je i odnos Vlade prema Samitu Brdo - Brioni, i odluku izvršne vlasti da ne podrži taj događaj.

Neprihvatljiv je, kaže Milatović i ekonomski populizam i donošenje odluka bez inkluzije, "koje nije prošlo diskusiju sa EU, koje nije jasno argumentovano, koje se donosi ad - hoc, koje jede naš ekonomski potencijal i budućnost građana, pokušavajući da zadrži pad političkog legitimiteta političkih subjekata".

"Zato je važno da podgorički izbori ožive 'treći put' i nadam se da će u narednom periodu biti dovoljno mudrosti i odgovornosti da se spusti lopta, i da se zemlja jasno usmeri ka onome što je ključni prioritet, a to je Crna Gora kao članica EU 2028. godine", kazao je Milatović na panelu na 2BS Forumu u, preneo je portal RTCG.

"Mitropolit Amfilohije zaslužuje spomenik"

Na pitanje o podizanju spomenika pokojnom mitropolitu Srpske pravoslavne crkve, Amfilohiju, koji je, kako se navodi, često imao oštre i uvredljive poruke  na račun Crnogoraca, Milatović je rekao da je Amfilohije značajna ličnost koja je nesumnjivo imala posebno važnu ulogu 30. avgusta 2020.

"Sigurno je da je svaka osoba slojevita, ne ulazeći u stvari o kojima ste govorili. Političkim delovanjem se trudim da od Crne Gore napravim kuću svih nas", rekao je Milatović.

Na pitanje da li je podizanje spomenika dobar put ka tome, Milatović je ponovio da je mitropolit značajna ličnost.

"Nemam dilemu da zaslužuje spomenik", kazao je Milatović, tvrdeći da je u Crnoj Gori država odvojena od crkve.

Milatović je rekao da je "upitno da li bi došlo do nezavisnosti 2006. godine da je Amfilohije imao drugačiji stav u odnosu na nezavisnost”.

"Mislim da je Srbija prijateljska zemlja"

Govoreći o odnosima Crne Gore sa Srbijom, rekao je da ne razume političare kojima je Srbija važnija od Crne Gore.

"Političari zato imaju problem sa mnom, jer ja svoj put ne menjam, on je jasan i direktan i ja 30. avgust ne posmatram da je sada trebalo da dođe neko drugi koji će da marginalizuje drugi deo našeg stanovništva. Uloga zamena, a ne suštinskih promena je problem naše poltiičke elite. Da bi Crna Gora bila bolja, partije moraju biti bolje", rekao je Milatović i dodao:

"Ja nemam drugu državu bez Crnu Goru. Mislim da je Srbija prijateljska zemlja, važan ekonomski partner i zemlja sa kojom delimo prošlost i zemlja sa kojom ćemo morati da delimo zajedničku budućnost. To je u interesu Crne Gore i svih na Balkanu".

Šef crnogorske države pozvao na što skorije poboljšanje odnosa sa Hrvatskom.

"Stvari koje su dobre bile u prošlosti moramo sačuvati, a loše prakse koje su postojale, kao što su uticaji kriminalnih struktura, način vođenja države i preduzeća, to ne sme postati deo prakse novih političkih struktura na vlasti", rekao je Milatović, uz ocenu da su to primetili i on i građani.
Crnoj Gori su, prema njegovim rečima, potrebne suštinske promene.

"DPS nije maknuta sa vlasti jer se tako zvala, već zato što je bila simbol loših praksi. Nemojmo to da ponavljamo u okviru nečega što se zove PES ili Demokratski front", rekao je Milatović.
O dvojnom državljanstvu, Milatović kaže da je potrebno pronaći zajednički jezik između pozicije i opozicije, da bi se, kako je rekao, moglo videti na koji način se može izaći u susret onima koji sa pravom žele da imaju vrstu formalnog papira pripadnosti ovoj matici, a da sprečimo bilo kakvu vrstu političkog inžinjeringa".

Komentari (0)

Evropa