Region

Izbori u Podgorici kao "mini parlamentarni": Ko će biti tas na vagi i da li rezultati znače i povratak DPS-a?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2024

-

15:12

Izbori u Podgorici kao "mini parlamentarni": Ko će biti tas na vagi i da li rezultati znače i povratak DPS-a?
Izbori u Podgorici kao "mini parlamentarni": Ko će biti tas na vagi i da li rezultati znače i povratak DPS-a? - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju su u Podgorici održani lokalni izbori, koji su, prema oceni analitičara, bili "mini" parlamentarni i izbori sa nacionalnim značajem. Prema preliminarnim rezultatima, nijedna od izbornih lista pojedinačno nije osvojila dovoljan broj glasova da samostalno formira vlast, a gotovo svaka kombinatorika je moguća. Najbolji rezultat na glasanju ostvarila je Demokratska partija socijalista, ali, kako zasad stvari stoje, tas na vagi mogla bi da bude koalicija okupljena oko predsednika države Jakova Milatovića.

Podgorički parlament, inače, ima 59 odbornika, a za većinu je potrebno najmanje 30. Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), DPS je osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu (29,95 odsto ili 24.309 glasova), PES i Demokrate 14 (21,77 odsto ili 17.672 glasova), koalicija okupljena oko partija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) 13 (20,16 odsto ili 16.361 glasova), "Za bolju Podgoricu" šest (10,52 odsto ili 8.538 glasova), Evropski savez tri (5,43 odsto ili 4.411), a Preokret i Stranka evropskog progresa (SEP) po dva (3,33 ili 2.705 glasova i 3,08 odsto ili 2.504).

Tas na vagi je koaliciona lista "Za bolju Podgoricu", koju sa GP URA bivšeg premijera Dritana Abazovića i Pokreta za promene Nebojše Medojevića predvodi šef države Jakov Milatović. Ako bi savez PES-Demokrate i koalicija "Za budućnost Podgorice" obezbedili podršku Milatovića, imali bi 33 mesta u parlamentu. S druge strane, DPS bi uz podršku Evropskog saveza, SEP-a nekadašnjeg premijera i visokog funkcionera te stranke Duška Markovića i liste "Za bolju Podgoricu" došao do 30 odbornika.

Tanjug video

 

Podsetimo, do vanrednih izbora u Podgorici došlo je zbog raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad između aktuelnog premijera i predsednika države Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Kako je za Euronews Srbija rekao analitičar Predrag Kalezić, ovi izbori bi mogli na neki način da se nazovu mini parlamentarnim izborima i kaže da su oni pokazali izuzetnu dinamičnost političke scene u Crnoj Gori.

Povratak DPS-a?

Komentarišući za Euronews Srbija ko je pobednik ovih izbora i kakva bi mogla da bude postizborna kombinatorika, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić kaže da je nema nikakve sumnje da je DPS dobio ove izbore, dodaje da je ova stranka i "moralni pobednik", te da je ovo i najava njihovog povratka.

"Oni su nakon 2020. kada su izgubili vlast u Crnoj Gori imali permanentni rast po broju mandata i po broju glasova. I ako pogledate fizičke brojeve, da ne kalkulišemo sa izlaznošću, oni su sa prethodnih izbora, govorim samo o Podgorici, sa 19.000 glasova sada izašli na 24.000 glasova. Dakle, imaju 5.000 glasova viška. Tako da nema sumnje da u širem političkom kontekstu oni jesu pobednici izbora. Naravno, oni imaju problem da naprave vlast u Podgorici jer sa tradicionalnim koalicijalnim partnerima još uvek nemaju tih 30 poslanika. Ali nema nikakve sumnje da jedini oni mogu biti zaista zadovoljni rezultatima izbora", rekao je on.

Euronews

Sa druge strane, komentarišući DPS i mogući "povratak", Kalezić kaže da se ne može na taj način govoriti.

"DPS nije u mogućnosti da na neki način ispostavlja bilo kakve inicijative, što bi bilo logično za stranku za koju se u ovolikoj meri glasalo. Ali samim tim što DPS nije doživeo totalni reformski karakter, ovo je zapravo posledica činjenice da su velike političke strukture, to mislim u prvom redu na DPS i na sublimat koji se nalazi na poziciji Demokratskog fronta, ipak strukture sa najboljom organizacijom i one su htele da maltene sve svoje birače izvedu na glasanje. Tako da su njihove pozicije u smislu priliva novog broja glasova izuzetno limitirane", rekao je Kalezić.

Govoreći o rezultatu, Kalezić kaže i da su oni pokazali da su građani Podgorice poručili da je politika Milojka Spajića dobila negativan odgovor, te da je on dobio oko 4.000 glasova manje u odnosu na izbore održane 2022. godine.

Kada je reč o kombinatorici, Bešić kaže da postoji više načina da se dođe do broja 30. Napominje da se govori da je lista koju je podržao Milatović "tas na vagi", ali dodaje i da je ta lista sa oko 11 procenata osvojenih glasova ostvarila vrlo skroman rezultat.

Euronews/Stefan Goranović

 

"To nije dobro, to nije dovoljno. I sada se zapravo govori u toj dinamici da li će ta lista da iskoristi svoj ucenjivački kapacitet prema aktuelnoj vlasti, mislim na PES i DCG, ili će eventualno da traži neku vrstu manjinske podrške, pa možda i koalicijanog aranžmana sa DPS. Dakle, to su jedine kombinacije ovde o kojima se govori. Obe su jako teške i ja ne vidim zašto su teže od kombinacije ili mogućnosti da PES i DCG lista zajedno sa koalicijom Zajedno za budućnost Crne Gore, koji imaju 27 zajedno mandata, potvrdi, recimo, tri mandata od Evropskog saveza. Dobar deo tog saveza jeste naklonjen DPS-u, ali dobar deo tog saveza, mislim novi deo predvođen SDP-om, ima otklon prema DPS-u", navodi Bešić i dodaje da u numeričkom smislu tu ima mnogo više kombinacija nego što se trenutno u medijima govori.

Inače, DPS je odmah po dobijanju rezultata pozvao na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Bešić kaže da je to legitimno, ali dodaje da su u Podogorici ipak održani samo lokalni izbori.

"U glavnom gradu u principu vlast uvek lošije prolazi nego što prolazi na nivou države, svaka vlast, tako je bilo i dok je DPS bio na vlasti. Stranke koje gravitiraju oko vlade su uzele nekih 45-46 odsto, što uopšte nije tako loše. Da, autoritet vlade je u Podgorici na neki doveden u pitanje. Da li to nužno znači izbore? Ja mislim da ne", naglašava Bešić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa