Region

Albanija najavila stvaranje bektaške države: Šta je zapravo cilj i zašto se bektaši iz Turske protive ovoj ideji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

25/09/2024

-

18:00

Albanija najavila stvaranje bektaške države: Šta je zapravo cilj i zašto se bektaši iz Turske protive ovoj ideji
Albanija najavila stvaranje bektaške države: Šta je zapravo cilj i zašto se bektaši iz Turske protive ovoj ideji - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albanija će pretvoriti zajednicu bektaši muslimana sa sedištem u Tirani u suverenu državu kako bi promovisala umerenost, toleranciju i miran suživot, izjavio je albanski premijer Edi Rama u nedelju.

Ako sve bude išlo po planu, takozvana Suverena Država Bektaši reda postaće najmanja država na svetu, veličine četvrtine Vatikana. Parcela od 10 hektara imaće svoju administraciju, pasoše i granice.

Nova država će biti tolerantna kada je u pitanju upotreba alkohola, ali će i dozvoljavati svima da se oblače kako žele i neće nametati pravila o načinu života, odražavajući tolerantne prakse zajednice bektaša.

Rama je rekao da je cilj nove države da "promoviše tolerantnu verziju islama kojom se Albanci ponose".

Profimedia

 

Ko su bektaši?

Ogranak sufizma, zajednica bektaša ili Bektašija, nastao je u turskoj regiji Anadoliji i ubrzo je postao zvanični red elitnih vojnika, janjičara.

Zajednica je zvanično zabranjivana čak dva puta - prvi put u 17. veku, od strane otomanskog sultana Mahmuta II, a onda je 1925, osnivač Turske Republike, Mustafa Kemal Ataturk zabranio sve grane islama koje nisu bile priznate od strane Direkcije za verska pitanja u Turskoj, odnosno sva predstavništva zajednice bektaši između ostalih.

Sufizam, mistična grana islama, ne sprovodi stroga pravila religije, a bektaši su jedna od njegovih najliberalnijih grana.

Profimedia

 

Derviš Baba Mondi, trenutni duhovni vođa bektaša, postavljen je za vođu Suverene države bektaši reda. Rekao je da će odluke biti donesene sa "ljubavlju i ljubaznošću".

"Biti bektaš znači biti čovek. Izgradili smo svoju zajednicu na principima mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja", rekao je on u intervjuu za Euronews 2018. godine.

Tim stručnjaka trenutno radi na zakonodavstvu koje definiše suvereni status nove države unutar Albanije. Ramina vladajuća Socijalistička partija će takođe morati da ga podrži.

Baba Mondi je izrazio nadu da će SAD i druge zapadne sile priznati suverenitet njegove države. "Zaslužujemo državu", rekao je Mondi u nedavnom intervjuu za "New York Times".

"Mi smo jedini na svetu koji govore istinu o islamu i ne mešamo to sa politikom", dodao je on.

Prema nekim procenama, u svetu postoji između sedam i 20 miliona bektaša, uključujući oko 12,5 miliona u Turskoj.

Turski bektaši se ne slažu sa idejom države

Ipak, najava o osnivanju verske države izazvala je reakcije među bektašima u Turskoj. Oni, naime, smatraju da verska država nije u skladu sa načelima bektaša.

Predstavnici organizacija aleviti-bektaša iz Turske u izjavama objavljenim u "Haber Globalu" kažu da su bektašizam i "verska država" nespojivi pojmovi.

"Kao aleviti koji žive u Turskoj, zadržavamo svoju poziciju u korist sekularnosti. Bektašizam je sistem vere koji potiče iz Turske. Međutim, u Albaniji živi oko 115.000 bektaša. To predstavlja pet odsto populacije Albanije. Ne razumem tačno zašto postoji potreba za takvom državom. Da li to uključuje bektašizam Turske ili je to slučaj isključivo Albanije? Mi ni u jednom trenutku ne odobravamo državu zasnovanu na veri", rekao je predsednik Federacije alevita Turske Zejnel Abidin Koč.

Profimedia

 

I bivši predsednik Federacije alevita-bektaša i pisac Ali Bakiz smatra da zajednica bektaša u Albaniji ne može stvoriti versku državu.

"Način života alevita-bektaša opstaje na ovim prostirima vekovima. Kasnije, sa Otomanskim carstvom, proširio se po Balkanu stigavši do Mađarske. A Albanija je najvažnija zemlja među njima. Filozofija alevita-bektaša smatra 72 naroda kao jedan, savetuje da svako bude suveren svojih postupaka, svojih seksualnih poriva i svojih reči i staje uz potlačene. Verska država nije ispravna. Svaka država ima moć, dok u veri alevita-bektaša postoji sloboda", izjavio je Ali Bakiz.

Profimedia

 

Trenutni predsednik Federacije alevita-bektaša u Turskoj, Husein Guzelgul izjavio je da generalno smatra pozitivnim razne korake koje države preduzimaju u vezi sa priznavanjem zajednice bektaša širom sveta, ali takođe podržava stav da vera i verska država ne mogu koegzistirati.

"Ne smatramo ispravnim da postoji država zasnovana na veri. Ne može postojati nešto takvo gde postoje tolerancija, mir i ljubav", naglasio je Guzelgul, a prenosi Atinsko-makedonska novinska agencija.

Jusufspahić: Verska država u Tirani pokušaj snaženja panalbanstva

S druge strane, zajednica bektaša izaziva mnoge kontroverze, pa i predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije muftija Muhamed Jusufspahić kaže da oni nisu muslimani, da se ne klanjaju Alahu, već poštuju kult Alije, zapravo ga obožavaju. On najavu premijera Albanije Edija Rame o promociji tolerantne verzije islama objašnjava kroz ideju panalbanizma.

Muftija objašnjava da se oni ne klanjaju Bogu, a da kada žele da budu precizniji, kažu da neguju kult Alije.

"Oni niti poste Ramazan, niti klanjaju pet dnevnih molitvi, niti bilo šta od muslimanskih verskih obreda. Onako kako je to Alah dragi u Kuranu objavio, oni to ne čine", objašnjava muftija za RTS.

Tanjug/Rade Prelić

 

Objasnio je da činjenica da koriste alkohol, dodatno pojašnjava da to ne može da bude tolerantna verzija islama već je u pitanju bektašivstvo i alavitstvo.

"U svojim verovanjima su potpuno identični sa alevitima u Siriji, recimo, tu su najpoznatiji. O njima kao takvima ne možemo govoriti kao muslimanima, kao sledbenicima islama", kaže Jusufspahić i nastavlja: "Bektaši ne praktikuju islam i sami će reći da oni nisu muslimani"

Muftija Muhamed Jusufspahić kaže da ne zna tačan broj sledbenika bešaktizma na području Kosova i Metohije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, ali je procenio da ih je na ovim prostorima između dva i tri miliona. Ističe da ih je manje na Kosovu i Metohiji gde su u značajnijem broju muslimani.

Dodao je i da se bektaši, suniti i šiiti smatraju - otpadnicima, kao i da su ciljevi Edija Rame da u Tirani stvori "Vatikan za islam" verovatno ciljevi nekog "panalbanizma".

"Oni su dosta bili snažni i u lobiranju za nezavisnost Kosova i onda su kroz te tokove mogli da ostvare snagu te lobističke grupe", ističe muftija.

 

Komentari (0)

Evropa