Evropa

Krah Zelenih u Nemačkoj: Posle katastrofalnih rezultata na izborima u Brandenburgu članovi predsedništva podneli ostavke

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2024

-

14:21

Krah Zelenih u Nemačkoj: Posle katastrofalnih rezultata na izborima u Brandenburgu članovi predsedništva podneli ostavke
Krah Zelenih u Nemačkoj: Posle katastrofalnih rezultata na izborima u Brandenburgu članovi predsedništva podneli ostavke - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članovi predsedništva nemačkih Zelenih, uključujući dvoje ko-predsednika Rikardu Lang i Omida Nuripura podneli su danas ostavke na funkcije u stranci, nakon što Zeleni na regionalnim izborima u Brandenburgu nisu prešli izborni cenzus.

''Potreban je novi početak. Naša stranka izrazila je poverenje u nas da je vodimo kao lideri, to je istovremeno čast, privilegija, obaveza i odgovornost. Preuzimamo odgovornost kako bismo delovali u najboljem interesu stranke", napisala je Lang na svom nalogu na mreži "X".

Ona je istakla da su potrebna nova lica da se stranka izvuče iz krize, dodajući da sastav novog odbora treba da predstavlja ''građevinski materijal za strateško prestrojavanje stranke".

"Sad nije vreme da se držite svojih stolica. Vreme je da preuzmete odgovornost, mi smo preuizeli odgovornost kako bismo omogućili novi početak", rekla je Lang, a prenosi "Spiegel".

Nuripur je poručio da izborni rezultat Zelenih u Brandenburgu svedoči o "najdubljoj krizi" sa kojom se stranka suočila u poslednjih deset godina.

Lang i Nuripur izabrani su za ko-predsednike krajem januara 2022, a kako navodi "Spiegel", unutar stranke pripisuje im se zasluge za to što, za razliku od njihovih prethodnika, među njima nije bilo rivaliteta niti razlika u mišljenjima.

Zeleni su zabeležili loše rezultate na regionalnim izborima u istočnonemačkim pokrajinama Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu.

Podsetimo, u foto-finišu regionalnih izbora u nemačkoj pokrajini Brandenburg, na saveznom nivou vladajući, SPD je odneo tesnu pobedu ispred desničarskog AfD-a sa nešto iznad jedan odsto razlike u broju glasova.

 

Vladajući SPD je tako uzeo 30,9 odsto glasova, dok je opozicioni AfD za dlaku ostao na drugom mestu sa 29,2 odsto. Ranije vladajući CDU je završio tek kao četvrti sa 12,1 odsto glasova, dok je nova partija na političkom nebu, Savez Sare Vagenkneht (BSW) završila kao treća sa 13,5 odsto glasova.

 

Ipak, najupečatljiviji detalj ovih izbora bila je činjenica da je AfD ubedljivo pobedio među svim starosnim grupama, osim kod starijih od 60 godina gde je najviše podrške osvojio SPD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa