Društvo

Odštampane prve nacionalne čitanke: Kreće distribucija školama, evo ko će ih prvi dobiti

Komentari

Autor: S. Tuvić

24/09/2024

-

13:53

Odštampane prve nacionalne čitanke: Kreće distribucija školama, evo ko će ih prvi dobiti
Odštampane prve nacionalne čitanke: Kreće distribucija školama, evo ko će ih prvi dobiti - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete za sutra je najavilo predstavljanje prve nacionalne čitanke za učenike prvog i drugog razreda. Završeno je njeno štampanje i počinje distribucija školama. U njoj su obuhvaćeni sadržaji četiri predmeta-  srpskog jezika, sveta oko nas, likovne i muzičke kulture.

Po Zakonu o udžbenicima nacionalna čitanka je obavezno nastavno sredstvo od ove školske godine za sve osnovce i srednjoškolce koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ranije je rekla da će nacionalne čitanke za đake prvog i drugog razreda biti distribuirane školama tokom septembra, a za ostale razrede sukcesivno tokom godine.

Inače, planirana je izrada četiri čitanke. Prva za učenike prvog i drugog razreda, druga za treći i četvrti razred, treća od petog do osmog razreda i četvrta za srednju školu.

Čitanka za treći i četvrti razred objediniće sadržaje srpskog jezika, prirode i društva, likovnog, muzičkog. Za više razrede osnovne škole i srednju školu objediniće sadržaj srpskog jezika i književnost, istorije, geografije, likovne i muzičke kulture.

Država je izradu nacionalne čitanke najavila kao projekat od nacionalnog značaja, a nastala je kao kompromisno rešenje, jer se odustalo od ranije najavljenih nacionalnih udžbenika iz istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti. 

"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanja i očuvanja nacionalne i svetske kulturne baštine", navedeno je u Zakonu o udžbenicima.

Izrada nacionalne čitanke poverena je javnom izdavaču (Zavod za udžbenike) koji je imao obavezu da raspiše javni poziv za izbor autorskog tima za pripremu nacionalne čitanke, ali i recenzentskih komisija.

Autori prve čitanke za učenike prvog i drugog razreda su Zorana Opačić (srpski jezik), Jelena Jugović Jovanović (svet oko nas), Jelena Nedović (muzička kultura), Biljana Ivković (likovna kultura). Na sajtu Zavoda za udžbenike objavljeno je i ko čini recenzentske timove. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija