Društvo

Još uvek mnogo nepoznanica oko nacionalnih čitanki: Kada će ugledati svetlost dana, kako će biti koncipirane?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2024

-

17:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Osnovci i srednjoškolci od ove školske godine dobijaju još jedno obavezno nastavno sredstvo - nacionalne čitanke. Kako se navodi u Zakonu, njihov cilj je da, između ostalog, doprinesu u razvoju ličnog i nacionalnog identiteta kod đaka, a obuhvataće sadržaje programa predmeta srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna i muzička kultura.

Najavljeno je da će prve primerke dobiti najmlađi razredi, tokom septembra, a ostali sukcesivno, tokom godine. Osim toga što je tačan datum kada će čitanke ugledati svetlost dana nepoznat, nepoznato je i kako su koncipirane.

"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika, tradicije i kulture", piše u dopunjenom Zakonu o udžbenicima.  Ipak, o njihovom sadržaju se ne zna mnogo.


"Nije ideja da čitanka bude klasičan udžbenik za dobijanje ocene iz nekog predmeta. Učenici prvog i drugog razreda će dobiti u septembru čitanke, to su uglavnom slikovne i likovne poruke i vezana su za značajna imena naše umetnosti i istorije", kaže ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić, Euronews

 

Izrada nacionalne čitanke pripala je javnom izdavaču Zavodu za udžbenike.

"Nakon objavljivanja, javnost će imati priliku da se upozna sa sadržajem čitanke koji je prilagođen uzrastu učenika prvog i drugog razreda osnovne škole. Čitanke objedinjuju i međupredmetno povezuju sadržaje programa predmeta", kažu u Zavodu.

Odobrenje čitanki

Pre nego što stignu u učionice, čitanke mora da odobri Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Za sada je, kažu iz Zavoda, u toku pregledanje materijala, ispravljanje materijalnih grešaka i upućivanje sugestija autorima.

"Ovo je ipak drugačiji pregled pošto je čitanka više autorsko delo nego udžbenik, ali se i on pregleda prema standardima kvaliteta. Ipak razlika je pre svega što čitanka ima više mogućnosti za izbor dela iz programa različitih predmeta, takođe i metodičkih uputstava, interaktivni sadržaj treba osmisliti kao nadogradnju, a ne samo kao dodatno sredstvo na ostale udžbenike", rekao je nedavno za Euronews Srbija Zlatko Grušanović, direktor ZUOV-a.

profimedia

 

Istoričari ipak ukazuju na to da su već postojeći udžbenici loše koncipirani i da postoji opasnost da se ista greška ponovi i sa nacionalnim čitankama. Naglašavaju da je važno da ona bude kontekstualizovana, kao i da ne sme da nameće bilo kakvu ideologiju.  

"Ne možete na silu da naterate decu da vole nešto, već morate da im pokažete u poređenju sa drugim vrednostima, koja je vrednost našeg identiteta. Inače će to da se svodi na taksativni stav- to je super, ali zašto je to super? Deca bukvalno žive u svetu u kom igraju igrice sa ljudima sa Filipina", rekao je istoričar Predrag Marković za Euronews Srbija.

Nacionalna čitanka je uvedena izmenama Zakona o udžbenicima, u oktobru 2023. godine. U Zakonu je navedeno da su nacionalne čitanke obavezno nastavno sredstvo od školske 2024/25. Nastala je iz prvobitne namere da država izradi nacionalne udžbenike za osnovnu i srednju školu, za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija