Region

Kralj kriptovaluta ostaje u Crnoj Gori: Vrhovni sud u Podgorici odložio izručenje Do Kvona Južnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2024

-

19:30

Kralj kriptovaluta ostaje u Crnoj Gori: Vrhovni sud u Podgorici odložio izručenje Do Kvona Južnoj Koreji
Kralj kriptovaluta ostaje u Crnoj Gori: Vrhovni sud u Podgorici odložio izručenje Do Kvona Južnoj Koreji - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski Vrhovni sud danas je odložio izručenje Do Kvona, poznatog kao kralj kriptovaluta, njegovoj matičnoj Južnoj Koreji, dok ne donese odluku o Zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji je podiglo Vrhovno državno tužilaštvo.

"Na današnjoj sednici veća, doneto je Rešenje kojim se određuje odlaganje izvršenja rešenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore, do odluke Vrhovnog suda o Zahtevu za zaštitu zakonitosti, koja će biti doneta u zakonskom roku", piše u saopštenju Vrhovnog suda Crne Gore.

Odluka veća Vrhovnog suda, kojim je predsedavala sudija Seka Piletić, doneta je jer je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) 2. avgusta podnelo Zahtev za zaštitu zakonitosti sa predlogom za odlaganje izvršenja odluka Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda da se Do Kvon izruči Južnoj Koreji, prenose Vijesti.

Reakcija VDT usledila je dan nakon što je Apelacioni sud pravosnažno potvrdio odluku Višeg suda u Podgorici da se odobri izručenje Do Kvona matičnoj zemlji, a današnja odluka zaustavila je da Uprava policije i Ministarstvo pravde odmah realizuju ekstradiciju.

Tanjug AP/Risto Bozovic, File

 

VDT je tražilo da Vrhovni sud preispita da li je zakonita odluka Višeg suda u Podgorici, ali i Apelacionog suda, kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji i da se odbije njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

U martu prošle godine Do Kvon je uhapšen na aerodromu Podgorica kada je sa prijateljem krenuo da se ukrca na let za Dubai. 

Kod njih su pronađena lažna dokumenta, zbog čega su u Crnoj Gori osuđeni na po četiri meseca zatvora.

Južna Koreja i SAD su potraživale Do Kvona zbog krivičnih dela prevara sa kriptovalutama u vrednosti od najmanje 40 milijardi dolara, a procenjuje se da je tolika šteta pričinjena investitorima krahom njegovih kriptovaluta - Luna i Terra.

Do Kvon napustio je pritvor u Spužu i mesecima u Prihvatilištu za strance čeka ekstradiciju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa