Evropa

Apelacioni sud potvrdio izručenje Do Kvona Južnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2024

-

14:46

Apelacioni sud potvrdio izručenje Do Kvona Južnoj Koreji
Tanjug/AP/Risto Bozović - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud Crne Gore je potvrdio rešenje Višeg suda u Podgorici u delu u kojem je odbijeno izručenje južnokorejskog državljanina Hjong Do Kvona po zamolnici SAD.

Iz Apelacionog suda je saopšteno da je odluke kojom se odobrava izručenje Južnoj Koreji pravnosnažan.

"Prvostepenim rešenjem Višeg suda u Podgorici dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Koreje okrivljenog Kvon Do Hjonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi Republike Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi SAD. Protiv navedenog rešenja nije bilo žalbe, pa je odluka Višeg suda u Podgorici u delu u kojem je dozvoljeno izručenje u skraćenom postupku po molbi Republike Koreje pravnosnažna", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Apelacioni sud po službenoj dužnosti ispitivao navedeno rešenje u stavu drugom izreke, kojim je odbijeno izručenje okrivljenog Do Kvona u skraćenom postupku po molbi SAD, kako je to predviđeno članom 19 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zbog čega su spisi predmeta i dostavljeni ovom sudu od Višeg suda u Podgorici.

"Po oceni Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud utvrdio ispunjenost zakonskih uslova za izručenje po obe molbe shodno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i da je zamolnica Republike Koreje po redosledu prispeća ranije prispela u odnosu na zamolnicu SAD, pa je pravilnom ocenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, dao prednost molbi Republike Koreje, a posledično je odbio molbu za izručenje SAD. Za svoju odluku je dao jasne i dovoljne razloge koje je prihvatio i drugostepeni sud, navodi se u saopštenju, preneli su podgorički mediji.

"Kralj kripto valuta" Do Kvon nalazi se u prihvatilištu za strance u Crnoj Gori od 23. marta nakon odslužene četvoromesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava.

On je sa saradnikom uhapšen na aerodromu u Podgorici sa lažnim pasošem 23. marta prošle godine kada su sa tim dokumentima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai. Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog dela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa