Region

Kako je Milojko Spajić povezan sa Ponzi šemom "kripto-kralja" Do Kvona i otkud u toj priči cifra of 90 miliona evra?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2024

-

21:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski premijer Milojko Spajić bio je jedan od prvih ulagača u propalu kompaniju "Teraform labs", kripto-tajkuna Do Kvona, pokazuju podaci Američkog suda. 

Podgoričke Vijesti, koje su i otkrile dokumente američkog pravosuđa, nazivaju Spajića kripto-preduzetnikom. Naime, to su javna dokumenta sa postupka koji se vodi pred sudom u Njujorku protiv Do Kvona i njegove kompanije zbog velike prevare na kripto tržištu. 

Ta dokumenta pokazuju da je Milojko Spajić kao fizičko lice među prvih 16 investitora u ovu propalu kompaniju u aprilu 2018. uplatio 75.000 evra. U to vreme je ta kompanija još prikupljala osnovna sredstva kako bi započela svoj rad, a Spajić je svojevremeno tvrdio da nije on lično uložio taj novac, već kompanija u kojoj je radio. Međutim, na ovom dokumentu američkog pravosuđa zaista se i vidi ime prezime Milojka Spajića i datum 23. april 2018. kada je u "Teraform lab" uloženo 75.000 evra. 

Inače, pojedini finansijski stručnici kažu da, ukoliko Spajić nije prodao ništa od onoga što je u početku uložio, da je na kraju mogao da izgubi čak 90 miliona evra. 

Spajić je tokom predizborne kampanje prošle godine tvrdio da je upoznat sa navodima koji će ga povezati sa čelnikom "Teraform laba" Do Kvonom. Njega je tada nazvao prevarantom. Kaže da je prevario i njega, ali i kompaniju u kojoj je radio 2018. godine i čak tada tvrdio da ga je on i prijavio policiji u Crnoj Gori. 

U SAD je završen postupak u kome je utvrđeno da je Do Kvon prevario na hiljade investitora u propaloj takozvanoj Ponzi šemi vezanoj za "stabilocoin" luna. Firma je pristala da plati odštetu od 4,47 milijardi dolara nakon što je presuđeno da su prevarili brojne investitore i klijente, a sam Do Kvon će morati lično da plati 204 miliona dolara. 

U Crnoj Gori je u toku postupak za izručenje Do Kvona. Apelacioni sud je nedavno usvojio žalbe njegovih branilaca i vratio na ponovno odlučivanje o tome da li su se stekli uslovi da Do Kvon bude izručen. Njega traže i njegova matična zemlja Južna Koreja, ali i Sjedinjene Američke Države. 

On pre svega pokušava da spreči izručenje u SAD, a do hapšenja je došlo kada je obelodanjena prevara u toj zemlji. On je bio u bekstvu, a onda je otkriveno da je sa lažnim pasošima pokušao da uđe u Crnu Goru 2023. sa svojim poslovnim partnerom. On je sve vreme u takozvanom ekstradicionom pritvoru, a njegov poslovni partner je već izručen Crnoj Gori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa