Region

Hrvatski branitelji protiv koncerta Aleksandre Prijović u Splitu: Smeta im "nametanje muzičko-kulturnog sadržaja Srbije"

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

17:37

Hrvatski branitelji protiv koncerta Aleksandre Prijović u Splitu: Smeta im "nametanje muzičko-kulturnog sadržaja Srbije"
Hrvatski branitelji protiv koncerta Aleksandre Prijović u Splitu: Smeta im "nametanje muzičko-kulturnog sadržaja Srbije" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Splitski branitelji okupljeni u dva udruženja oštro su danas kritikovali organizatore koncerta srpske pevačice Aleksandre Prijović u tom gradu, zakazane za 9. i 10. novembra, jer su uoči Dana sećanja na žrtve domovinskog rata i Dana sećanja na vukovarsku žrtvu.

Rekli su da ne traže njihovu zabranu, već promišljenost onih koji ih organiziraju.

Dani sećanja na žrtve domovinskog rata i žrtvu Vukovara u Hrvatskoj se obeležavaju 18. novembra.

Splitski veterani su na konferenciji za novinare podsetili da će koncerti biti održani i u godini obeležavanja petstote godišnjice od smrti "oca hrvatske književnosti" Marka Marulića.

"Svedočimo ponovljenom pokušaju kulturnog uzdizanja” građana Splita i okoline nametanjem muzičko-kulturnog sadržaja Srbije", rekli su veterani.

Predsednik branitelja Ivan Turudić je rekao da "Srbija ovim sistemski i dugoročno sprovodi dugoročni i detaljno razrađeni plan ‘srpskog sveta", između ostalog, i" prisvajanjem hrvatskih kulturnih veličina kao što su Gundulić i Marulić”.

Turudić je ustvrdio da "ne iznenađuje manipulacija, laganje i nameran odabir datuma održavanja koncerata uoči Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje".

Smatraju da su Grad Split i organizatori trebalo da održe koncerte u nekom drugom terminu.

“Nemojte stavljati so na ranu porodicama poginulih branitelja i svim Hrvatima”, rekao je Turudić.

Koncerti Aleksandre Prijović u splitskoj dvorani na Gripama zakazani su za 9. i 10. novembra, a organizator je zagrebačka firma The Unique, preneli su hrvatski mediji.

 

 

Komentari (0)

Evropa