Region

Crnogorski premijer Spajić dostavio predlog o razrešenju ministra pravde Andreja Milovića

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2024

-

21:11

Crnogorski premijer Spajić dostavio predlog o razrešenju ministra pravde Andreja Milovića
Crnogorski premijer Spajić dostavio predlog o razrešenju ministra pravde Andreja Milovića - Copyright EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski premijer Milojko Spajić dostavio je danas predlog Skupštini Crne Gore predlog za razrešenje ministra pravde Andreja Milovića, nakon što ga je sinoć optužio da je sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem "pokrenuo koordinisanu opstrukciju Vlade", prenele su podgoričke Vijesti.

U predlogu o razrešenju Milovića se navodi da je Vlada preduzela niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava, i da je najveći broj članova Vlade iskazao punu posvećenost tim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman.

S druge strane, piše da Milović u više navrata nije bio "na liniji onoga što su bili prioriteti Vlade", kao i da je "svojim delovanjem bez prethodne konsultacije sa predsednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled cele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde".

Prinskrin/Youtube/A PLUS TV MONTENEGRO

Andrej Milović

U saopštenju se dodaje da Milović nije na adekvatan način odgovorio na očekivanja i zadatke.

"Od izuzetnog je značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom poverenja od strane izvršne vlasti, i uveren sam da je potrebno preduzetl neophodne korake i pristupiti razrešenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i spoljne politike, kao i vrednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija", navodi se u predlogu, koji poziva Skupštinu da Milovića razreši po hitnom postupku.

Milović je juče saopštio da je pozvao Spajića da podnese predlog za njegovo razrešenje, navodeći da je ''logično da vlada ne može da prihvati nešto što ne postoji'', pošto on ostavku nije podneo i dodao da je Skuptšina nadležna za to da potvrdi njegovo razrešenje.

Istakavši da nije podneo ostavku, poručio je je "IBAR prekinuo ćutnju".

"Sada de period istine. Dužni smo to građanima i Crnoj Gori, ja nemam šta da krijem", saopštio je Milović.

Iz Pokreta Evropa sad (PES) pozvali su vladu "da prihvati Milovićevu ostavku".

"Podsećamo sa su nadležni organi pokreta doneli jednoglasnu odluku o isključenju nakon što je gospodin Milović u kontinuitetu zastupao stavove koji nisu usaglašeni sa partijom, pa je na kraju ovakav scenario sasvim očekivan i realan", navodi se u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa