Region

Krivokapić: Spajić je postupio racionalno po pitanju rezolucije o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

19:30

Krivokapić: Spajić je postupio racionalno po pitanju rezolucije o Srebrenici
Krivokapić: Spajić je postupio racionalno po pitanju rezolucije o Srebrenici - Copyright EPA-EFE/FILIP SINGER/BORIS PEJOVIC/Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji crnogorski premijer Zdravko Krivokapić smatra da je odluka premijera Milojka Spajića po pitanju Rezolucije o Srebrenici racionalna jer je procenio šta je bolje za Crnu Goru.

On je gostujući u emisiji Kontakt na RTV Nikšić rekao da je pročitao rezoluciju o Srebrenici u kojoj se, kaže, nijedan narod ne pominje kao genocidan. 

Krivokapić tvrdi da je reč o političkoj priči koja se plasira iz nekih razloga, "da li zbog izbora ili nečijeg opstanka u vlasti". 

"Nisam kontaktirao premijera Milojka Spajića, ali sam shvatio da mu je cilj da jednom mudrom diplomatijom pokuša da uravnoteži ovu neuravnoteženu Crnu Goru. Da je glasao uzdržano, osudilo bi ga više od 50 odsto građana, kad je glasao za, 50 odsto je nezadovoljno. Šta god da je uradio bili bi nezadovoljni. Međutim, on je tu kalkulisao za ono što je bitno nakon toga - a to je ubrzani put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Da je na bilo koji drugi način reagovao, o IBAR-u bi pričali kao 2017. kada ga niko nije spominjao“, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je bio predsednik Vlade Crne Gore od 4. decembra 2020. godine do  4. februara 2022. godine.

Krivokapićevoj vladi je izglasano nepoverenje, a on je izjavio da je smenjen jer nije pristao da bude, kako je rekao, "taster-premijer", optuživši DPS Mila Đukanovića i DF, koji su činili NSD Andrije Mandića, DNP Milana Kneževića i PzP Nebojše Medojevića ,da  "igraju zajedničku igru da obore Spajićevu kandidaturu". 

Spajić se kandidovao na tadašnjim predsedničkim izborima, ali je njegova kandidatura odbijena od DIK, zbog toga što je skrivao da ima srpsko državljanstvo, pa je umesto njega PES za kandidovao Jakova Milatovića.

Najavivši da će se povući iz politike, što je i učinio, Krivokapić je rekao i da u politici Crne Gore dominiraju neistina i interesne sfere na osnovu projekcije lidera.

"Rezolucija o Jasenovcu je "igra političke trgovine""

Krivokapić kaže da je najavljena rezolucija o Jasenovcu "igra političke trgovine", ali i da oni koji se u toj državi zalažu kao najveći Srbi njega ne mogu da predstavljaju jer, kako navodi, njihovi stavovi zavise od Beograda.  

"Rezolucija na Rezoluciju je politička trampa. Još jedna igra sa žrtvama. U Jasenovcu se desio balkanski holokaust, o kojem nažalost dosad nije bilo nikakve reakcije međunarodne zajednice. To je neprimereno. Smatram da je to još jedna igra političke trgovine. U decembru 2021. godine od jednog svog savetnika tražio sam da sazna razloge zašto Rezolucija u Jasenovcu nije prošla u parlamentu Srbije nego je za nju glasalo samo 30 poslanika. Obrazloženje – da ne bi uticala na evropski put Srbije. Vrlo jasan stav“, rekao je Krivokapić gostujući u emisiji Kontakt RTV Nikšić.

Na konstataciju da su stigle reakcije i zahtevi partija Nove srpske demokratije Andrije Mandića i Demokratske narodne partije Milana Kneževića u vezi sa ovom rezolucijom, Krivokapić kaže da je naučio da u politici "što kažete ne mora da važi".

"U politici principi ne postoje. Ne očekujem da će se išta desiti. DF- ovci, zahvaljujući tome što ih je SNP štitio u 43. neustavnoj Vladi, zadržali su sve pozicije. Dobili su i nove. I oni po mojoj proceni imaju najveći udeo po dubini u državnim, a da ne govorim o loklanim preduzećima. Iako se oni zalažu da su najveći Srbi, da predstvaljaju srpski narod-evo ja sam Srbin, ali oni mene ne predstvaljaju. Ne mogu da me predstvaljaju kada idu svako malo na konsultacije u Beograd i njihovi stavovi zavise od Beograda“, kaže Krivokapić.  

Inače, Krivokapić je kao potpuni politički anonimus za premijera 42. crnogorske Vlade izabran sa liste tadašnjeg DF, koji su činile Mandićev NSD, Kneževićev DNP i PzP Nebojše Medojevića.

Ta vlada je formirana nakon parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine, kada je nakon duže od tri decenije Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića otišla prvi put u opoziciju. Nakon izbora Mandić je ustupio prvo mesto na tadašnjoj izbornoj listi Krivokapiću, a Milan Knežević je u parlamentu saopštio da ga DF podržava i predlaže za premijera Crne Gore.

U Krivokapićevoj vladi, međutim, nije bilo mesta ni za jednog predstavnika DF-a, jer je Krivokapić tvrdio da njegova izvršna vlast neće biti politička, već će biti formirana od stručnjaka. Ipak, jedini političar u Krivokapićevoj vladi bio je lider GP URA Dritan Abazović, koji je bio potpredsednik vlade zadužen za bezbednosni sektor. Iz Krivokapićeve vlade su potom potekli aktuelni predsednik i premijer Crne Gore Jakov Milatović i Milojko Spajić.

Komentari (0)

Evropa