Region

"Namešten politički proces": Pred sudom BiH održano ročište Dodiku i Lukiću, naredno 22. maja

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2024

-

16:49 >> 16:50

"Namešten politički proces": Pred sudom BiH održano ročište Dodiku i Lukiću, naredno 22. maja
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Pred Sudom BiH danas je održano ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću.

Tužilaštvo BiH je danas iznelo deo materijalnih dokaza koji su se odnosili uglavnom na objavljene dokumente u "Službenom glasniku Republike Srpske" i "Službenom listu BiH", te određene izveštaje Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Kako prenosi Srna, sud BiH i odbrana nisu prihvatili Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je reč o "dokumentu" koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa stranice UN i prevelo na "bosanski jezik".

Ovaj dokument, koji je iznet na danas završenom ročištu, nije bio ni potpisan niti na engleskom jeziku na šta je prigovorila i sudija Sena Uzunović.

Uzunovićeva je od Tužilaštva zatražila da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Sledeće ročište zakazano je za 22. maj, a odbrana bi iznošenje svojih dokaza i saslušanje svedoka trebalo da počne 5. i 19. juna.

Dodik: Namešten politički proces

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se na današnjem suđenju, koje se protiv njega  vodi pred sudom BiH zbog navodnog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, dokazuje njegova početna tvrdnja da je to namešten politički proces i da se pokušava da se u nameštenu formu gura sve i svašta.

On je na konferenciji za medije rekao da se danas opet izvode "neki papiri", pod plaštom dokaza, a da je dokaz ono što se prihvati kao dokaz, a ne što oni smatraju da jeste, prenosi RTRS.

Istakao je da je nemoguće da stranica OHR-a bude verodostojna za stupanje na snagu neke odluke.

"To je dokaz u kakavoj BiH mi živimo, zato je možda dobro da idemo do kraja i da se vidi sva farsa koja je nameštena", rekao j Dodik.

Istakao je da je sve "nakaradno po uzoru na Haški tribunal".

"Pravi se nekakva pompezna priča. Ulažu se neoverene kopije. Meni je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Meni je ovde uskraćeno pravo da dokažem da nisam kriv", rekao je Dodik.

Advokat Petronijević: Zašto Šmita ima problem da dođe u Sud BiH

Advokat Goran Petronijević rekao je da su na današnjem ročištu protiv Dodika izvođeni pismeni dokazi ili ono što Tužilaštvo BiH pretenduje da budu dokazi.

"Odbrana je osporila dosta tih dokaza zbog neautentičnosti jer se suprotno odredbom zakona o krivičnom postupku ulažu u formi koja nije odgovarajuća da bude pismeni dokaz u skladu sa zakonom", rekao je Petronijević.

Petronijević je naveo da odbrana nije dala predloge kako bi odugovlačila postupak.

"Odbrana nije stavila predloge za razliku od Tužilaštva da bi punila sudski spis već isključivo svrsishodne i ključne predloge koji mogu da svedoče i koji mogu da dokažu činjenice koje rešavaju ovaj predmet", rekao je Petronijević.

Petronijević se upitao zašto nelegitimni visoki predstavnik Kristijan Šmit ima problem da dođe u Sud BiH.

"Šta je problem da dođe. Tužilaštvo je u svom pismeno podnesku posvetilo čitave dve strane opravdanju svog stava da Kristijan Šmit ne treba da dođe kao svjedok na prijedlog odbrane ", rekao je Petronijević.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa