Region

Novo upozorenje Atine Skoplju: "Pridržavajte se Prespanskog sporazuma, pa onda možemo da razgovaramo"

Komentari

Autor: Euronews Greece

16/05/2024

-

18:47

Novo upozorenje Atine Skoplju: "Pridržavajte se Prespanskog sporazuma, pa onda možemo da razgovaramo"
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetrit uputio je novo upozorenje čelnicima Severne Makedonije, nakon što predsednica te zemlje Siljanovska Davkova nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, tokom inauguracije, prenosi Euronews Greece.

Govoreći o sporu sa Severnom Makedonijom, Gerapetrit je naglasio da je jedan od preduslova za unapređenje evropskog procesa poštovanje Prespanskog sporazuma, koji propisuje tačan naziv te zemlje.

"Grčka vlada na svaki način želi da nastavi sa sprovođenjem Sporazuma, ipak moramo znati da ne može biti ustupaka kada je reč o primeni međunarodnog sporazuma, koji po definiciji prevazilazi unutrašnje zakone", istakao je grčki ministar tokom posete Češkoj.

Gerapetrit je saopštio da se Grčka zalaže za poširenje EU, te da je prirodni put Zapadnog Balkana da postane deo evropske porodice.

"Grčka će pažljivo pratiti situaciju u Severnoj Makedoniji. Tražimo od vlade i predsednice te zemlje da u potpunosti sprovedu Prespanski sporazum. Otvoreni smo da dalje razgovaramo, ali kao što sam rekao, ne mogu se tolerisati kršenja Sporazuma", zaključio je on.

Podsetimo, nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova nedavno je položila svečanu zakletvu čime je stupila na dužnost, ali tokom polaganja zakletve nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, što je izazvalo diplomatski skandal. 

Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

 

Potom je grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio da je njen "provokativni izbor" da prekrši zvanični tekst svoje zakletve i da svoju zemlju nazove drugim imenom nezakonit i nedozvoljen.

EU je takođe reagovala izrazivši žaljenje zbog činjenice da nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova nije upotrebila Ustavni naziv zemlje tokom današnje ceremonije polaganja zakletve, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa