Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska ofanziva prema Harkovu, Zelenski: Situacija uglavnom pod kontrolom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2024

-

09:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 812 dana. Nepovoljna vojna situacija kod Harkova primorala je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da odloži planirane posete Španiji i Portugaliji. Ukrajinska policija uhapsila je šestoro navodnih ruskih agenata povezanih s napadom u Donjeckoj oblasti, pod optužbom da su pomogli ruskim snagama da usmere raketni napad na stambenu zgradu u kojoj je poginulo 10 ljudi. Šef američke diplomatije Entoni Blinken, koji se nalazi u poseti Kijevu, rekao je da bi predsednik Ukrajine mogao da se "u narednim nedeljama" sastane sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom prilikom potpisivanja bilateralnog bezbednosnog sporazuma. On je na konferenciji za medije najavio dodatne dve milijarde dolara stranog vojnog finansiranja kao podršku Ukrajini u "kritičnom trenutku".

   Ključni događaji:

  • Zelenski: Situacija u Harkovskoj oblasti uglavnom pod kontrolom
  • Ukrajinske specijalne snage tvrde da su zarobile ruske vojnike u Harkovu
  • Blinken: Sastanak Zelenskog i Bajdena moguć u narednim nedeljama
  • Zelenski otkazao putovanja u Španiju i Portugaliju
  • Ambasadori EU saglasni da još četiri ruska medija stave na listu sankcionisanih
  • SBU uhapsila šestoro navodnih ruskih agenata povezanih s napadom u Donjeckoj oblast

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                           Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.15 SAD odobrile potencijalnu prodaju vojne opreme Ukrajini od 100 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju vojne američke opreme za Ukrajinu u procenjenom iznosu od 100 miliona dolara, saopštio je danas Pentagon. U saopštenju se navodi da je Stejt department takođe odobrio potencijalnu prodaju opreme za program kopnenog nadzora NATO-a, kao i za podršku i za prateću opremu za taj program u procenjenom iznosu od 250,2 miliona dolara.

22.10 Zelenski posetio vojnike u Harkovu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas Harkov kako bi motivisao trupe koje brane taj grad od sve snažnijih ruskih ofanziva, preneo je Rojters.

''Ovaj pravac ostaje izuzetno težak, ali jačamo naše jedinice. Rusko granatiranje ne prestaje, pretnje i dalje postoje'', rekao je Zelenski nakon sastanka sa trupama u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini.

On se u Harkovu takođe sastao sa ranjenim vojnicima koji se oporavljaju medicinskim ustanovama i fotografisao se s vojnicima na drugoj, nepoznatoj lokaciji.

22.02 IAEA: Novi tim stručnjaka stigao u Zaporožje

Novi, 19. po redu, tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je danas u ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP), u okviru neophodne misije IAEA u sprečavanju nuklearnog udesa tokom oružanog sukoba, saopštio je danas generalni direktor te agencije Rafael Grosi.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

 

"IAEA će ostati prisutna u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani onoliko dugo koliko je potrebno. Situacija nuklearne bezbednosti i bezbednosti u elektrani ostaje izuzetno nesigurna i izazovna... Nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da ovo veliko nuklearno postrojenje bude sigurno i bezbedno", rekao je Grosi, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu IAEA.

21.19 Kavoli: Rusija može da ostvari lokalni,a ne strateški napredak u oblasti Harkova

Glavni komandant snaga SAD za Evropu general Kristofer Kavoli izjavio je danas u sedištu NATO-a u Briselu da ne veruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika da ostvari strateški proboj u region oko Harkova na severoistoku Ukrajine, već da može samo da ostvari lokalni napredak.

"Rusi nemaju potreban broj vojnika i veštine da bi ostvarili strateški napredak", rekao je Kavoli na konferenciji za novinare nakon sastanka vojnih načelnika zemalja članica NATO-a.

Kavoli je izrazio uverenje da će ukrajinske snage održati svoje borbene linije u regionu Harkova, preneo je Rojters.

20.52 MMF pokreće novu misiju u Ukrajini oko revizije kredita od 15 mlrd dolara

Međunarodni monetarni fond započeće novu misiju Ukrajine u narednim nedeljama kako bi procenio program zajma toj zemlji od 15,6 milijardi dolara i akteulnu ekonomsku situaciju nakon pojačanog vojnog pritiska Rusije, izjavila je danas portparol MMF-a Džuli Kozak.

profimedia

 

One je dodala da je najnovija misija MMF-a takođe baviti analizom održivosti duga Ukrajine, preneo je Rojters. Agencija navodi da će ta procena uticati na nastojanja Kijeva da restrukturira 20 milijardi dolara duga sa vlasnicima obveznica pre isteka zamrzavanja plaćanja krajem avgusta.

19.49 Zelenski: Gasna infrastruktura na zapadu zemlje postala je meta Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je jedan od ciljeva Rusije gasna infrastruktura u zapadnoj Ukrajini.

"Jedan od ciljeva Ruske Federacije sada je gasna infrastruktura u zapadnoj Ukrajini. Uspeh Rusije tamo će ugroziti energetsku bezbednost Evrope. Moramo zajednički pronaći način da se tome suprotstavimo“, rekao je Zelenski u telefonskom razgovoru sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, prenosi Ukrinform.

18.17 Zelenski: Ukrajini potrebni sistemi Patriot za zaštitu Harkova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je potrebno nekoliko dodatnih PVO sistema Patriot da bi se Harkov zaštitio od ruskih napada.

"Situacija je veoma ozbiljna. Ne možemo sebi dozvoliti da izgubimo Harkov... Sve što nam treba su dva sistema Patriot. Rusija neće moći da okupira Harkov ako ih imamo", rekao je Zelenski u intervjuu za TV kanal ABC Njuz , tokom posete jednoj od bolnica u Harkovu.

Prema njegovim rečima, tokom proteklih dana stotine ljudi je poginulo ili povređeno u ofanzivi ruskih snaga u oblasti Harkova. "Mnogi od njih bili su vojnici iz regiona, pa je bilo važno da predsednik bude tu i da ih podrži", dodao je Zelenski.

17.51 Moskva: Ruske trupe uništile ukrajinsko komandno mesto u oblasti Harkova

Ruske trupe uništile su komandno mesto ukrajinskih oružanih snaga u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

AP Photo/Sergei Grits

 

U saopštenju se navodi da su ruske oružane snage napadom iz operativno-taktičkog raketnog sistema "iskander" uništile komandno mesto 302. protivvazdušne raketne brigade ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, prenela je agencija RIA Novosti.

17.30 Medvedev: Put Zelenskog u Harkov je oproštajna poseta

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da se poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Harkovu može smatrati oproštajnom.

"Zelenski je posetio Harkov. Snažan potez. Oproštajna poseta. Da li je bacio novčić u vodu? Ili tako želi?", napisao je Medvedev na svom nalogu na društvenoj mreži "VKontakte".

16.55 Novi zakon o mobilizaciji u Ukrajini stupa na snagu 18. maja

Portparol ukrajinske Državne granične službe Andrij Demčenko najavio je danas da će novi zakon o mobilizaciji stupiti na snagu u subotu 18. maja, što podrazumeva da će neke kategorije građana Ukrajine, pri prelasku granice, morati da imaju vojnu ispravu.

profimedia

 

"Prema normama ukrajinskih zakona, u periodu mobilizacije, muški građani Ukrajine starosti od 18 do 60 godina su u obavezi da nose dokumenta o vojnoj registraciji zajedno sa ličnim dokumentima" prilikom prelaska granice", naveo je Demčenko, prenosi Unian.

16.10 Danska šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 750 miliona evra

Danska će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući prvenstveno oružje za protivvazdušnu odbranu i artiljeriju, u vrednosti od oko 5,6 milijardi danskih kruna (750 miliona evra), napisao je danas danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen na platformi X (Tviter).

"Svi saveznici treba da pruže veću vojnu podršku Ukrajini", rekao je danski ministar odbrane na Samitu demokratije koji je održan u Kopenhagenu 14. maja kada se razgovaralo o vojnim potrebama Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da u Ukrajini postoji najveći deficit oružja za protivvazdušnu odbranu i zatražio od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa kojim se sastao, dve Patriot PVO baterije za odbranu Harkova, preneo je Rojters.

13.23 Ukrajinske specijalne snage tvrde da su zarobile ruske vojnike u Harkovu

Vojnici ukrajinskih snaga za specijalne operacije prikazali su snimak uništavanja i hvatanja, kako tvrde, ruskih vojnika u oblasti Harkov.

Odgovarajući video objavljen je na aplikaciji za slanje poruka Telegram, preneo je "Unian".

"Čišćenje" u jednom od naselja u Harkovskoj oblasti izvršili su operativci Osmog puka za specijalne operacije zajedno sa vojnicima 92. brigade za specijalne operacije.

Kako se tvrdi, tokom operacije ubijena su četvorica ruskih vojnika koji su pružili otpor, a još dvojica su zarobljena.

"Zarobljeni okupatori će biti ispitani, a zatim razmenjeni za našu vojsku. Radimo mirno, pažljivo i efikasno", naveli su operativci uključeni u odbranu Harkovske oblasti.

12.51 Zelenski: Situacija u Harkovskoj oblasti uglavnom pod kontrolom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je situacija u Harkovskoj oblasti uglavnom pod kontrolom i da ukrajinski vojnici nanose značajne gubitke ruskim snagama, preneo je Ukrinform.

"Ali pravac ostaje izuzetno težak - jačamo naše jedinice", naveo je predsednik Ukrajine na Telegramu posle sastanka Štaba vrhovne komande u Harkovu.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Na tom sastanku, prema rečima Zelenskog, detaljno su analizirani borbena situacija, pretnje u narednim danima i nedeljama i ukrajinske mogućnosti da se suprotstavi ruskim ofanzivnim planovima.

Pored toga, načelnici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane i Spoljne obaveštajne službe izneli su informacije o namerama Rusa, a šef Službe bezbednosti Ukrajine o kontradiverzionim merama.

"Utvrđen je plan daljih akcija kako za regionalne vlasti Harkovske oblasti, tako i za sve strukture odgovorne za bezbednost u regionu", naveo je Zelenski.

On je, takođe, saslušao "izveštaje čelnika regionalnih vlasti iz drugih pograničnih i frontovskih regiona o trenutnom stanju, glavnim rizicima i ključnim potrebama i dao relevantna uputstva“.

S druge strane, šef proruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev rekao je na Prvom kanalu da su ruske trupe počele oslobađanje sela Lipci u Harkovskoj oblasti, prenela je agencija "RIA Novosti".

"Najvažniji grad, koji je sada na ivici potpunog oslobođenja, je nesumnjivo, Volčansk. Sledeće je naselje Lipci, naši momci su već na prilazima, počinje rad na njegovom oslobađanju, aktivno dejstvuju avijacija, artiljerija", rekao je on.

Prema rečima šefa administracije, situacija u Harkovskoj oblasti ostaje napeta, a ruske trupe samouvereno idu napred.

Gančev je, takođe, rekao da ruske trupe već kontrolišu zapad i sever grada Volčanska.  Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je sa svoje strane priznao da su ukrajinske jedinice u ovoj oblasti bile prinuđene da pređu na "povoljnije pozicije", odnosno da se povuku, navela je ruska agencija.

12.00 FSB Rusije: Osujećen teroristički napad na prugu na Krimu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je osujećen teroristički napad na prugu na Krimu za koji je osumnjičeno dvoje ruskih državljana optuženih da ih je regrutovala ukrajinska vojna obaveštajna služba.

"Zaustavljene su ilegalne aktivnosti ruskog državljanina rođenog 1999. godine i njegove partnerke rođene 2000. godine, koji su, po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, planirali da dignu u vazduh železničku prugu u Lenjinskom okrugu Republike Krim", saopštio je Centar za odnose sa javnošću (COS) FSB Rusije, preneo je "TASS".

FSB je naveo da je ruskog državljanina u oktobru 2023. godine preko internet mesindžera regrutovao službenik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, a on je kasnije regrutovao svoju partnerku da izvršava zadatke za ukrajinske specijalne službe.

Prema saopštenju, optuženi su u aprilu uzeli eksplozivnu napravu iz skrovišta u Sevastopolju, koju su pokušali da podmetnu ispod železničke pruge u blizini sela Oktjabrskoe, u Lenjinskom okrugu Republike Krim.

Kako napominje COS, muškarac i žena su prethodno fotografisali i poslali neprijatelju podatke o mestima boravka vojnog osoblja, položajima ruskih PVO sistema, kao i koordinate objekata energetskog kompleksa na poluostrvu.

Protiv njih je pokrenut krivični postupak i oni se nalaze u pritvoru.

Počinioci su priznali zločin i aktivno sarađuju, naveo je COS.

09.45 Lokalni zvaničnici: Ruski vazdušni napadi na Heronsku oblast: Povređeno 19 osoba, oštećeno više zgrada i kuća

U ruskim vazdušnim napadima u protekla 24 časa u Hersonskoj oblasti oštećeno je 12 višespratnica i 11 privatnih kuća, medicinske ustanove, vrtići, privatni automobili, a povređeno je i 19 osoba, naveli su lokalni zvaničnici. Oleksandr Prokudin, načelnik Hersonske oblasti naveo je i da su Mihailovka, Antonovka i Stanislav bili pod vatrom ruskih snaga.

Dodao je da je Herson bio napadnut bombama, prenosi Ukrinform.

"Ruska vojska gađala je stambene četvrti naseljenih centara regiona, a posebno je oštećeno 12 višespratnica i 11 privatnih kuća. Pogođene su obrazovne i medicinske ustanove, obdanište", navode iz uktrajinske vojske.

07.55 Šojgu: Ofanziva ruskih snaga na svim pravcima fronta

Novoimenovani sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu je napomenuo da ruske oružane snage sprovode ofanzivu u svim pravcima "u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini“, preneo je Tass. On je rekao da da su u tu svrhu stvorene su određene rezerve u pogledu ljudi, opreme i municije.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

06.50 Ambasadori EU saglasni da još četiri ruska medija stave na listu sankcionisanih

Ambasadori EU saglasili su se u načelu da četiri ruska medija dodaju na listu sankcija EU zbog, kako kažu, širenja propagande, potvrdila je na svom Iks nalogu komesarka EU za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

"Na listu sankcionisanih dodate su četiri propagandne mreže povezane sa Kremljom: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Ruska gazeta", objavila je Jurova i dodala da je takođe zabranjeno rusko finansiranje evropskih medija, nevladinih organizacija i političkih stranaka, prenosi Reuters.

06.42 Blinken: Sastanak Zelenskog i Bajdena moguć u narednim nedeljama

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mogao bi "u narednim nedeljama" da se sastane sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom prilikom potpisivanja bilateralnog bezbednosnog sporazuma, izjavio je u Kijevu američki državni sekretar Entoni Blinken.

Tokom zajedničkog brifinga za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Blinken je rekao da su uslovi bilateralnog sporazuma "skoro odobreni."

Tanjug/AP/Thomas Padilla

 

06.30 SBU uhapsila šestoro navodnih ruskih agenata povezanih s napadom u Donjeckoj oblasti

Ukrajinska policija uhapsila je petoricu muškaraca i jednu ženu koji su optuženi da su pomogli ruskim snagama da usmere raketni napad na stambenu zgradu u kojoj je poginulo deset ljudi i povređeno više od 80, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Šestoro osumnjičenih su optuženi za izdaju i suočavaju se sa doživotnim zatvorom.

06.05 Zelenski otkazao putovanja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odložio je sve predstojeće inostrane posete, izjavio je njegov sekretar za štampu Sergij Nikiforov, u trenutku dok je u toku ruska ofanziva na region Harkova.

Zelenski je prethodno otkazao posetu Madridu, koja je trebalo da se realizuje kasnije ove nedelje, tokom koje je trebalo da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i kraljem Felipeom VI, saopšteno je iz španske kraljevske palate. Putovanje predsednika Ukrajine trebalo je da obuhvati i Portugaliju.

 

Komentari (0)

Evropa