Aktuelno

Majka dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u "Ribnikaru" negirala krivicu; Advokat porodice žrtava: Suđenje bilo mučno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/05/2024

-

12:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je majka dečaka koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole, iznela odbranu i negirala krivicu. M. K. je danas iznela detaljno odbranu, nakon čega je odgovarala na pitanja tužilaštva i odbrane. 

Ona je kao i njen suprug optuženi V. K. rekla da neće odgovarati na pitanja punomoćnika oštećenih već samo na pitanja oštećenih. M.K. je optužena za nezakonito držanje metaka. Nakon što je njene DNK trag pronađen na čauri u učionici gde je zločin počinjen. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a nakon ročišta su se medijima obratili i odbrana porodice dečaka K.K., potom i advokati porodica žrtava. Kako izveštava reporter Euronews Srbija, i jedni i drugi su rekli da ne mogu da iznose detalje sa današnjeg suđenja.

Odbrana roditelja dečaka K.K. danas je, kažu, prikazala video snimak iz streljane gde je dečak učio streljanje. Dok je advokat porodica žrtava istakao da je današnje suđenje bilo veoma mučno, ističući da se na ovom suđenju ne vodi postupak za ubistvo.

"Ovaj postupak se vodi zbog krivičnih dela, teško delo protiv opšte sigurnosti, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i protiv dvojice okrivljenih za krivična dela davanje lažnog iskaza. Ne vodi se postupak za ubistvo, a odgovori vezani za ubistvo su ono što sve nas interesuje, a mi to nećemo dobiti na ovom suđenju i zato je sve ovo veoma mučno", rekla je Zora Dobričanin, advokat porodica stradale dece.

Irina Borović, advokat porodice dečaka K.K. rekla je da su sudu snimak na kome se vidi R. I., predsednik streljačkog kluba i okrivljeni u postupku, kako obučava maloletnog dečaka koji je izvršio masakr kako rukuje vatrenim oružjem.

"Ujedno, to je bio i prvi njegov kontakt sa vatrenim oružjem. Napominjem da ova radnja zakonom nije bila zabranjena, mislim na zakono o oružju i municiji nije bilo zabranjeno nijednim drugim propisom, a ni do današnjih dana nije zabranjeno", rekla je Borović. 

 

 

Na prethodnih nekoliko suđenja je i otac dečaka, V. K. izneo odbranu i odgovarao na pitanja suda, tužilaštva, oštećenih dok je na pitanja punomoćnika oštećenih odbio da odgovara. On od početka suđenja negira krivicu za delo za koje se tereti, teško delo protiv opšte sigurnosti. Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Pored roditelja K.K. optuženi su i instruktor i vlasnik streljane u kojoj je, kako se sumnja, maloletni K.K. učio da puca. Otac dečaka, optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Dečak K.K, koji u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugare iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja. Potom ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija