Region

Mickoski: Istorijska pobeda VMRO-DPMNE, u buduću Vladu svi su dobrodošli

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

16:03

Mickoski: Istorijska pobeda VMRO-DPMNE, u buduću Vladu svi su dobrodošli
Mickoski: Istorijska pobeda VMRO-DPMNE, u buduću Vladu svi su dobrodošli - Copyright AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Hristijan Mickoski, predsednik VMRO-DPMNE, dobio je saglasnost predsednika stranaka, okupljenih u koaliciji "Vaša Makedonija", da započne konsultacije o formiranju nove parlamentarne većine i vlade.

Koalicija "Vaša Makedonija" čija je okosnica VMRO-DPMNE na parlamentarnim izborima u sredu osvojila je 58 poslaničkih mandata. Ocenjeno je da je ostvareni izborni rezultat istorijski, ali i da nosi odgovornost za ispunjavanje obećanog.

Zaključeno je da će pregovori biti vođeni na osnovu postulata za ubrzani ekonomski razvoj Makedonije, snažnu borbu protiv kriminala i korupcije i evropskim integracijama. Mickoski očekuje da parlamentarna većina za koju je potreban 61 poslanik bude konsolidovana do 28. maja.

On je sinoć u intervjuu za skopsku TV 5 rekao da već ima poslanika iz drugih stranaka spremnih da podrže većinu koju predvodi VMRO-DPMNE. Mickoski je rekao da ne pamti da je vlast na nekim izborima ranije ovako bila poražena i dodao da ne veruje da će, kako je rekao, ovaj istorijski rezultat biti skorije ponovljen.

On je ponovo potvrdio da će koalicija grupe stranaka etničkih Albanaca Vredi biti njihov glavni koalicioni partner. Smatra da su oni istinski predstavnici albanske zajednice u zemlji i dodaje da su svi koji poštuju predizborni program VMRO-DPMNE dobrodošli u buduću vladu.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

 

"Koalicija Vredi  je osvajanjem 107.000 glasova i potvrdila da je kredibilan partner budućoj vladi koju će predvoditi VMRO-DPMNE i koalicija 'Vaša Makedonija'. Daćemo svima šansu iako ne očekujem da će DUI prihvatiti novu politiku vlade. Ahmeti se okružio pogrešnim ljudima, pa je njegova odgovornost da ide u opoziciju. Međutim, za sistemske reforme nam je potrebno 80 poslanika u parlamentu i zato ćemo svima dati šansu", rekao je Mickoski.

Potvrdio je da je neformalno već kontaktirao sa potencijalnim partnerima iz koalicije Vredi, ali smatra da prvo treba da zvanično razgovara sa koalicijom "Vaša Makedonija" da bi izabrali pregovarački tim.

Istakao je da je prvi koji želi da vidi Makedoniju u Evropskoj uniji, ali je dodao da ne prihvata ultimatume kojima će "makedonski narod platiti greške nekih nerazumnih političara".

"Moramo da pokažemo karakter ako želimo da nas poštuju, a ne da budemo potčinjeni", naveo je Mickoski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa