Fokus

"Tramp je rasista, seksista i homofob": Gradonačelnik Londona izneo niz kritika na račun bivšeg predsednika SAD

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2024

-

18:55

"Tramp je rasista, seksista i homofob": Gradonačelnik Londona izneo niz kritika na račun bivšeg predsednika SAD
Sadik Kan - Copyright Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je danas da je bivši američki predsednik Donald Tramp rasista, seksista i homofob i da je zabrinut zbog njegovog mogućeg reizbora na mesto predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

"Ja sam veoma jasan, razumem Trampa. On je rasista. On je seksista. On je homofob. I veoma je važno, pogotovo kad imate poseban odnos, da ga tretirate kao najboljeg druga. Da je moj drug rasista, ili seksista ili homofob, ja bih ga prozvao i objasnio mu zašto su ti stavovi pogrešni", izjavio je Kan u intervjuu za Politiko EU.

Kanov kolega iz Laburističke partije zadužen za inostane poslova Dejvid Lemi je prošle nedelje ocenio da je Tramp "često pogrešno shvaćen", naizgled pružeći ruku pomirenja bivšem predsedniku kojeg je ranije često kritikovao.

Londonski gradonačelnik ipak ne deli to mišljenje i navodi da je zabrinut zbog mogućeg reizbora Tramp za predsednika SAD.

"Naravno da je važno da imamo dobre odnose i sa Republikancima i sa Demokratama, ali više ne mogu da izbrojim Republikance koji su mi rekli da su zabrinuti oko Trampovog reizbora", istakao je Kan.

Tanjug/AP/Brendan McDermid

 

Tramp je 2016. godine izazvao Kana da obojica rade test inteligencije, nakon što je Kan opisao njegove stavove o muslimanima kao "neuke",  a 2019. godine ga je Tramp nazvao "veoma glupim" i "gubitnikom".

"Imam više slobode kao gradonačelnik da kažem šta mislim o Trampu. Nazvao me je gubitnikom. Pobedio sam tri puta (na izborima). Koliko puta je on pobedio?", upitao je Kan koji je nedavno osvojio svoj treći mandat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet