Briselske vesti

EU sprema nove sankcije Rusiji zbog "destabilizujućeg delovanja u inostranstvu"

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2024

-

15:05

EU sprema nove sankcije Rusiji zbog "destabilizujućeg delovanja u inostranstvu"
EU sprema nove sankcije Rusiji zbog "destabilizujućeg delovanja u inostranstvu" - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija najavila je danas uspostavljanje novih okvirnih uslova za uvođenje sankcija Rusiji zbog njenih pokušaja da destabilizuje situaciju u zemljama članicama EU.

"Savet EU je danas uspostavio nove okvirne uslove za primenu restriktivnih mera kao odgovor na destabilizujuće delovanje Rusije u inostranstvu. Ovi novi okviri će omogućiti EU da cilja na pojedince i pravna lica koja su uključena u akcije i politike vlade Ruske Federacije koje podrivaju osnovne vrednosti EU i njenih država članica, njihovu bezbednost, nezavisnost i integritet, kao i vrednosti međunarodnih organizacija i trećih zemalja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta EU.

Kako je navedeno, novi zakonski uslovi daće Evropskoj uniji priliku da odgovori na različite hibridne pretnje, uključujući mešanje u izborne procese i podrivanje demokratskih institucija, pretnje i sabotaže ekonomskih aktivnosti i javnih službi ili kritične infrastrukture. 

Na listi pretnji su i koordinisane kampanje dezinformisanja, manipulacija stranim informacijama i mešanje, zlonamerne akcije u sajber prostoru, pokušaji korišćenja migranata kao poluge političkog pritiska i druge destabilizujuće akcije, dodaje se u saopštenju.

Današnja odluka o uvođenju novih okvirnih uslova za primenu restriktivnih mera EU doneta je na predlog visokog predstavnika EU Žozepa Borelja "kao odgovor na kampanju hibridnog delovanja Ruske Federacije", koja je, kako se navodi, u poslednje vreme značajno intenzivirala svoje delovanje na teritoriji Evrope.

Prema novostvorenom mehanizmu, protiv sankcionisanih lica biće zamrznuta imovina, a građanima i kompanijama EU biće zabranjeno da im daju sredstva. 

Osim toga, pojedinim licima biće onemogućen ulazak ili tranzit preko teritorije EU. Kako je saopšteno, Strateški kompas EU, glavni direktivni dokument EU u oblasti bezbednosti i odbrane, koji je Savet EU usvojio 2022. godine, predviđa razvoj sposobnosti EU u suprotstavljanju hibridnim pretnjama. 

Danas usvojene pravne norme proširuju set alata EU, koji je stupio na snagu u decembru 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa