Fokus

SAD uvele nove sankcije vezane za platni promet između Rusije i Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

19:33

SAD uvele nove sankcije vezane za platni promet između Rusije i Severne Koreje
SAD uvele nove sankcije vezane za platni promet između Rusije i Severne Koreje - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su danas uvele sankcije jednoj osobi i pet entiteta, sa sedištem u Rusiji i Južnoj Osetiji, zbog omogućavanja platnog prometa između Rusije i Severne Koreje, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

''Današnja akcija poziva na odgovornost strane koje su pomogle Severnoj Koreji i Rusiji da izbegnu sankcija“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kako se dodaje, ove mere takođe pokazuju posvećenost SAD narušavanju mreža ''koje olakšavaju finansiranje programa protivzakonitog oružja za masovno uništenje (VMD) i balističkih projektila u Severnoj Koreji i podržavaju ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine“, prenosi "Reuters".

U saopštenju ministarstva se takođe navodi da Rusija postaje sve više zavisna od Severne Koreje u nabavci oružja i ekonomskim vezama.

Prema američkom ministarstvu, nove sankcije otkrivaju kako vlada ruskog predsednika Vladimira Putina koristi ilegalne finansijske šeme da pomogne Severnoj Koreji da pristupi međunarodnom bankarskom sistemu, kršeći sankcije Saveta bezbednosti UN.

Akcija SAD usledila je nekoliko dana nakon što se severnokorejski lider Kim Džong Un sastao sa visokim ruskim bezbednosnim zvaničnikom Sergejem Šojguom i razgovarao o produbljivanju strateškog dijaloga između dve zemlje, navodi se u izveštaju državnih medija KCNA u subotu.

Sjedinjene Države i Ukrajina tvrde da Kim pomaže Rusiji isporukom raketa i projektila u zamenu za ekonomsku i drugu vojnu pomoć Moskve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet