Raste proizvodnja sladoleda u Srbiji, a najviše se prodaje u Bugarskoj, Grčkoj i Crnoj Gori
Komentari29/08/2021
-16:55
Proizvodnja sladoleda u Srbiji poslednjih godina raste, a prema podacima Privredne komore Srbije naročito veliki rast se beleži od 2019. kada je proizvedeno 51 odsto više sladoleda nego godinu dana ranije. U 2019. godine proizvedeno je 33.875 tona, a 2018. 22.313 tona.
Proizvodnja je 2016. iznosila 20.202 tone, 2017. godine 21.415, a godinu dana kasnije 22.313 tona. Sa porastom proizvodnje, raste i izvoz ove omiljenje letnje poslastice, pa je prošle godine izvezeno 22.230 tona, što je tri puta više nego 2016.
Najveće količine sladoleda srpski proizvodjači izvoze u zemlje našeg regiona, a najviše u Bugarsku, Grčku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Sladoled se izvozi i u Veliku Britaniju, Nemačku i Španiju.
Osim velikih fabrika sladoleda, koje proizvode najveće količine i zapošljavaju oko 2.000 radnika, sladoled u našoj zemlji pravi i oko sto malih zanatskih proizvođača.
Komentari (0)