Biznis vesti

Najveći proizvođači kafe pred novim izazovima: Omiljeni napitak u svetu je sve skuplji i krađe sa plantaža su sve češće

Komentari

Autor: Promo

25/10/2024

-

09:00

Najveći proizvođači kafe pred novim izazovima: Omiljeni napitak u svetu je sve skuplji i krađe sa plantaža su sve češće
Najveći proizvođači kafe pred novim izazovima: Omiljeni napitak u svetu je sve skuplji i krađe sa plantaža su sve češće - Copyright Promo/Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Porast cena kafe na globalnom tržištu izazvao je ozbiljne posledice u mnogim zemljama, naročito onim koje se oslanjaju na proizvodnju i izvoz ove kulture kao važnim delovima ekonomije. Države poput Brazila, Kolumbije, Etiopije i Vijetnama, koje su među najvećim proizvođačima kafe, pogođene su klimatskim promenama, ali i sve težim logističkim uslovima, što je direktno uticalo na rast cena.

U Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču kafe, klimatske promene, poput naizmeničnih naglih padova temperature i suša, dovele su do smanjenja proizvodnje, što je dovelo do povećanja cene sirovog zrna. Farmeri se, pored klimatskih izazova, suočavaju i sa sve češćim napadima na njihove plantaže, jer visoke cene kafe podstiču kriminalne grupe da se okrenu krađi kako bi profitirale od ovog trenda.

Kolumbija, poznata po svojoj visoko kvalitetnoj arabika kafi, takođe trpi posledice. Proizvođači se suočavaju sa sve većim troškovima proizvodnje i logistike, dok su kriminalne aktivnosti, uključujući krađe sa farmi, u porastu zbog povećane vrednosti kafe na tržištu. Krađe kafe sa plantaža u ovoj zemlji postale su toliko ozbiljne da farmeri sve više ulažu u sigurnosne sisteme kako bi zaštitili rezultate svoga rada.

U Etiopiji, gde kafa ima kulturnu i ekonomsku važnost, porast cena i krađe takođe postaju izražen problem. Kako cena kafe raste, farmeri su pod dodatnim pritiskom da zaštite svoju imovinu. 

Ove zemlje predstavljaju samo deo šire slike globalnog problema rasta cena kafe, koji pogađa i potrošače i proizvođače. Potreba za održivijim pristupom u proizvodnji kafe koji će doprineti većoj zaštiti životne sredine i ulaganjima u inovacije je sve veća, i to bi donekle moglo ublažiti buduće fluktuacije tržišta. U vremenu sve veće neizvesnosti, neophodno je pronaći ravnotežu između očuvanja prirodnih resursa i stabilnosti tržišta, kako bi kafa, kao jedan od omiljenih napitaka, ostala dostupna i pristupačna svima. 

Komentari (0)

Biznis