Biznis vesti

Ulagači u Srbiji bi mogli da se nadaju novim investicionim instrumentima: NIS planira prvu korporativnu obveznicu

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

22/10/2024

-

20:40

Ulagači u Srbiji bi mogli da se nadaju novim investicionim instrumentima: NIS planira prvu korporativnu obveznicu
Ulagači u Srbiji bi mogli da se nadaju novim investicionim instrumentima: NIS planira prvu korporativnu obveznicu - Copyright TANJUG/NIS

veličina teksta

Aa Aa

Naftna industrija Srbije mogla bi da postane prva kompanija koja će na Beogradskoj berzi emitovati korporativnu obveznicu, kojima Ministarstvo finansija planira da oživi srpsko tržište kapitala.

Kako se navodi u podnesku Beogradskoj berzi, NIS će o emisiji raspravljati na Skupštini akcionara zakazanoj za 15. novembar. Emisija prve u istoriji obveznice NIS-a biće jedna od dve tačke na dnevnom redu, navodi se u kratkom podnesku bez dodatnih detalja.

Da bi emisija uspela potrebno je odgovarajuće interesovanje investitora. S obzirom da se NIS ne može zaduživati na međunarodnom tržištu, obveznica će verovatno biti ponuđena uz nešto višu kamatnu stopu domaćim bankama moguće i širem krugu investitora, rekao je za Bloomberg Adriju analitičar Ipopema Securitiesa Vladan Pavlović.

"Ne želim licitirati ali sve ispod pet odsto bi bilo veliko iznenađenje. U narednih pet godina NIS ima oko 55 milijardi dinara kredita koji treba da budu otplaćeni. Nije mi poznato po kojim stopama su ti krediti ugovoreni ali mi se čini prema raspoloživim podacima iz objavljenih bilansa da je to na oko šest odsto. Moguće je da se preko obveznice želi refinansirati deo tih obeveza", rekao je u mejlu analitičar.

Dok se o tajmingu same emisije obveznica ne zna mnogo, zvaničnici su najavljivali ovu i druge hartije od vrednosti kojima planiraju da ožive tržište kapitala u Srbiji.

Na tržištu kapitala u Srbiji prvi ETF (fond kojim se trguje na berzi, engl. Exchange-traded fund – ETF) pojaviće se u prvoj polovini naredne godine, najavio je predsednik Komisije za hartije od vrednosti Marko Janković.

On je rekao i da bi prva emisija korporativnih obveznica, koje su iz Ministarstava finansija najavljivali ranije, trebalo da se održi do kraja ove godine.

profimedia

 

"Previše optimistično bi bilo da kažemo da ćemo ETF imati do kraja godine, ali hajde da kažemo u prvoj polovini sledeće godine", rekao je Janković na konferenciji "Montenegro Financial Markets" krajem septembra. 

"Prve korporativne obveznice možemo da očekujemo do kraja godine, nemojte me držati za reč u kom mesecu", rekao je Janković tom prilikom.

Plan nam je da te kompanije koje će emitovati obveznice dovedemo na tržište akcija na Beogradskoj berzi i drago mi je da vidim i da država razmišlja o listiranju državnih preduzeća. To će olakšati sledeće korake u razvoju tržišta kapitala, rekao je Janković.

On je upozorio da Srbija mora intenzivno da radi i na uvećanju tražnje, ali i ponude u pogledu tržišta kapitala.

"Za nas ne igra ulogu pitanje o tome da li je starije kokoška ili jaje. Mi moramo da uvećavamo i jedno i drugo, i ponudu i tražnju. Čeka nas intenzivnih 12 meseci", rekao je Janković.

On je dodao da bi ulagači u Srbiji mogli da se nadaju novim investicionim instrumentima, i na Beogradskoj berzi, ali i van nje, ali nije precizirao na šta se misli (osim ETF-ova i korporativnog duga), niti kada bi ti novi instrumenti mogli da postanu dostupni investitorima.

Učinak ove godine lošiji

Naftna industrija Srbije u prvoj polovini godine uspela je da uveća prihode od prodaje, ali su ključni pokazatelj profitabilnosti (EBITDA) i sama neto dobit pali.

Profit energetske kompanije u prvih šest meseci pao je za 61 odsto, uprkos rastu neto dobiti od 75 procenata (međugodišnje) u drugom kvartalu.

I projekcije kompanije i očekivanja analitičara ranije su smanjeni usled sprovođenja remonta u pančevačkoj Rafineriji. Kapitalna ulaganja u prvih šest meseci više su nego udvostručena i iznosila su 24,4 milijarde dinara. Najviše je ulagano u segmente istraživanja i proizvodnje i prerade.

Komentari (0)

Biznis