Biznis vesti

Počela grejna sezona: Euronews Srbija proverava kakva je situacija u Beogradu i Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

09:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grejna sezona u Srbiji zvanično počinje danas i trajaće do 15. aprila 2025. godine. Ministarstvo rudarstva i energetike navodi da je obezbeđeno dovoljno energenata. Na sastanku predstavnika Ministarstva sa najvažnijim energetskim subjektima zaključeno je da su remonti u toplanama  uspešno završeni i da je sve spremno za isporuku toplotne energije.

Euronews Srbija je proveravao da li je u Beogradu i Nišu sve spremno za početak grejne sezone.

Radijatori u stanovima građana Beograda su bili topli od jutros u šest časova, a u Beogradskim elektranama kažu da su spremni za isporuku toplotne energije građanima.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća Beogradske elektrane Vanja Vukić kaže za Euronews Srbija da su Beogradske elektarne spremne za isporuku toplotne energije građanima i da su građani već od šest sati jutros mogli da osete da su radijatori topli.

"Mi radimo sa niskim režimom, baš zato što su temperature visoke. Dakle, kao što možete da vidite, polazne temperature su oko 55 stepeni. To znači da građani neće osetiti da su radijatori vreli, ali će osetiti da su topli, jer prosečna temperatura u stanovima treba da bude 20 stepeni plus minus jedan stepen", rekao je Vukić.

On navodi da ukoliko dnevna temperatura pređe 15 stepeni, grejanje će biti prekinuto, što se  očekuje danas oko 10 sati, jer će temperature biti izuzetno visoke.

Printskrin/Tanjug video

 

"U narednim danima, naravno, mi ćemo imati jutarnji start i u zavisnosti od temperature videćemo kako ćemo u toku dana snabdevati građane toplotnom energijom. Građani ne treba da brinu, dakle, ukoliko temperature budu niže, mi ćemo celodnevno grejati, imaćemo celodnevno grejanje, a, naravno, i uveče, što možemo očekivati kasnije, ukoliko u toku noći bude temperatura ispod jedan stepen, mi ćemo grejati, naravno, i tokom cele noći", kaže Vukić.

Beogradske elektrane će izlaziti prioritetno na pozive građana

Obaveza je da temperature u stanovima budu 20 stepeni plus minus jedan stepen, a Vukić kaže da su Beogradske eletrane u prethodnim sezonama i tu obavezu ispoštovale.

"Ukoliko građani prijave da imaju slabo grejanje i na te intervencije ćemo izlaziti. Naša ekipa će izmeriti da li je temperatura u stanovima odgovarajuća i ukoliko nije, podešavaćemo naše podstanice i videti šta su kvarovi pa ih otklanjati", rekao je on. 

Grejni dan počinje u šest sata i završava se u 22 sata, a ukoliko temperature ne budu iznad proseka ili ukoliko temperature budu ispod proseka, Beogradske elektrane će isporučivati toplotnu energiju tokom cele noći.

"Ukoliko dnevna temperatura pređe 15 stepeni, mi ćemo prekinuti isporuku toplotne energije, i to na osnovu odluke o snabdevanju građana toplotnom energijom", dodaje direktor Beogradskih elektrana.

Vukić je rekao da su Beogradske elektrane radile remonte tokom celog leta i da su ekipe imale obimne remonte na mreži na Novom Beogradu, remonte toplotnih izvora, velike remonte kao što je na Ceraku i Miljakovcu.

profimedia

 

On je naglasio da je sistem Beogradskih elektrana specifičan, da miruje šest meseci u toku godine i da ga čine 15 toplana, 17 kotlarnica, 9.900 podstanica i 1.600 kilometara mreža

Vukić navodi da kada dođe do pokretanja takvog velikog sistema, može da dođe do određenih problema, ali da su ekipe tog preduzeća spremne da u svakom trenutku izađu na teren i otklone sve probleme.

"Imamo 100 ekipa koje su na terenu, a građane pozivamo da prijavljaju samo ukoliko imamo curenje na kućnim grejnim instalacijama ili negrejanje celih objekata. To će biti prioritet na početku grejanje sezone kako ne bi došlo do oštećenja imovine građana, dakle, ukoliko postoje neka curenja na kućnim grejnim instalacijama i ukoliko se ne greju celi objekti, Beogradske eletrane će izlaziti prioritetno na te pozive", rekao je on. 

U Nišu od jutros topli radijatori

I u Nišu je sve spremno za početak grejne sezone, a radijatori su jutros bili topli.

Bili su topli i u protekla dva dana s obzirom na to da su počele tople probe.

Reporterka Euronews Srbija iz Niša je prenela da je Niška toplana pre toga radila takozvane funkcionalne probe.

Reč je o probama sistema, kada su građani imali priliku da prijave u slučaju da imaju nekih curenja ili nekih problema na mreži.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća Gradska toplana Niš Predrag Milačić rekao je za Euronews Srbija da su toplane spremne za zimu i da svih energenata ima dovoljno.

"Naravno da smo spremni za 24-časovne režime, u slučaju niskih temperatura, kao i svake godine, uvek bude bar desetak nekih ledenih dana, kada je za sistem i za korisnike bolje da radimo kontrolno 24 časa, tako će biti i ove grejne sezone", rekao je on.

Euronews Srbija

Povodom povećanja računa za grejanje počev od ovog meseca, on objašnjava da je poskupeo njihov fiksni deo, dok je varijabilni pojeftinio i ocenjuje da razlika u ceni grejanja nije dramatična. 

Milačić je rekao da u zavisnosti od toga da li neki stan ima visoku ili nisku potrošnju u smislu svoje izolovanosti, može se desiti da za nekog budu čak manji računi ukoliko ima veliku potrošnju.

"Tačno pet procenata bi bili veći računi prosečnom stanu, ukoliko bi vremenski uslovi bili isti kao prethodnih grejnih sezona. S obzirom na to da očekujemo nešto malo oštriju zimu nego prethodne godine, zbog toga pričamo o tih nekih desetak posto", kaže on. 

Gde je poskupelo grejanje?

U Srbiji ima 60 toplana i cene određuju lokalne samouprave.

U pojedinim gradovima, neke toplane su zbog rasta troškova poslovanja i cena energenata, već povećale cene grejanja od jula ili avgusta do 30 odsto, a druge to tek planiraju.

U Beogradu će grejanje poskupeti za 8,92 odsto, u Kruševcu će biti skuplje za 20 odsto, u Kragujevcu za 15,6, dok je u Subotici fiksni deo cene uvećan za 19,22 odsto, a varijabilni, koji se plaća po potrošnji, za 8,4 odsto.

U Kraljevu će grejanje poskupeti za 1,42 odsto, u Nišu je uvećan samo fiksni deo i to za 27,06 odsto, dok je cena varijabilnog dela smanjena za 8,89 odsto. 

Toplana u Boru cene je povećala još 1. aprila i to za 30 odsto, a za toliko je od 1. jula skuplje i grejanje u Majdanpeku.

Komentari (0)

Biznis