Biznis vesti

Koji su najpopularniji polovnjaci: Top 10 omiljenih modela automobila vozača u Srbiji

Komentari

Autor: Bloomerd Adria

14/10/2024

-

16:42

Koji su najpopularniji polovnjaci: Top 10 omiljenih modela automobila vozača u Srbiji
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Folksvagen, nemački proizvođač automobila koji je nedavno najavio zatvaranje dve fabrike u Nemačkoj zbog manjka prodaje i visokih troškova, ostaje najomiljeniji brend srpskih vozača.

Čak tri modela folksvagena u prvih osam meseci ove godine zauzela su prva tri mesta kada je reč o kupovini polovnih automobila. Najviše su se kupovali golf, pasat i polo. Prate ih audi A4 i opel astra.

Kad je reč o proizvođačima, osim folksvagena, u prvih deset na listi najprodavanijih su Audi, Opel, Fiat, Škoda i Renault, pokazuju podaci sajta Polovni automobili dostavljeni Bloomberg Adriji.

Što se cena ovih vozila tiče, prosečna cena svih folksvagen golf vozila oglašenih na sajtu Polovni automobili u prvih devet meseci iznosi oko 8.700 evra, prosečna cena svih folksvagen passat automobila oko 9.000 evra, dok je prosečna cena volksfagen polo vozila oko 5.300 evra.

Deset najprodavanijih modela polovnih automobila u Srbiji (Izvor: Sajt polovni automobili, podaci o broju prodatih vozila od januara do avgusta - reč je o modelima svih generacija)

  • Folksvagen golf (7.096)
  • Folksvagen pasat (2.761)
  • Folksvagen polo (2.656)
  • Audi A4 (2.150)
  • Opel astra (2.089)
  • Opel corsa (1.964)
  • Fiat punto (1.935)
  • Škoda Octavia (1.867)
  • Folksvagen tiguan (1.756)
  • Renualt clio (1.701)
  • Srpski vozači preferiraju dizelaše

    Kupce polovnih automobila u Srbiji i dalje najviše zanimaju polovnjaci sa dizel motorima. Prema istraživanju sajta Polovni automobili, koje je urađeno u saradnji sa Cube timom, od 63.795 polovnjaka koji su prvi put registrovani u prvom polugodištu, čak 40.781 su dizelaši.

    Vozni park sve mlađi

    Ono što se polako menja jeste interesovanje kupaca kada se radi o godini proizvodnje. Čini se da se vozni park podmlađuje. Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj je uvoz automobila sa Euro 3 standardom emisije izduvnih gasova dozvoljen. Vozila sa Euro 3 standardima proizvodila su se od 2000. do 2005. godine, a sa Euro 4 od 2005. do 2009. godine.

    To znači da je u Srbiju i dalje moguće uvesti vozila stara i više od 24 godine. Uprkos najavama nadležnih još prošle godine i očekivanjima da će se to desiti početkom ove, u Srbiji se i dalje prolongira odluka o zabrani uvoza polovnih vozila sa Euro 3 i Euro 4 standardima.

    U prvoj polovini godine najprodavaniji su automobili proizvedeni između 2008. i 2012. godine, dok su se, recimo, prošle godine više kupovali polovnjaci proizvedeni između 2007. i 2010.

    Činjenica je da u oba slučaja govorimo o automobilima koji su stariji od 10 godina i da oni čine više od 65 odsto svih polovnjaka prvi put registrovanih u Srbiji od januara do kraja juna ove godine, piše Bloomberg Adria.

    Polovnjaci poskupeli za 14 odsto

    Prosečne cene polovnih automobila su više za 14 odsto u prvih šest meseci 2024. u odnosu na isti period prošle godine.

    Primera radi prosečna cena svih oglašenih polovnih vozila na sajtu Polovni automobili iznosila je 8.894 evra u junu prošle godine, da bi u istom mesecu ove godine cena dostigla 9.864 evra, što je rast od 11 odsto.

    Uprkos činjenici da su cene polovnjaka veće u odnosu na prošlu godinu, primetna je jedna značajna promena. Dok je prethodnih nekoliko godina rast prosečnih cena polovnjaka bio kontinuiran, dakle iz meseca u mesec, u prvoj polovini ove godine, to nije bio slučaj. Tokom februara, marta i aprila prosečne cene oglašenih polovnjaka bile su u padu, da bi tokom maja i juna, ponovo krenuo blagi rast. Ipak, prosečne cene u junu i dalje su niže u odnosu na januar ove godine i to za 1,3 odsto.

    Iako su prosečne cene polovnih automobila u proseku više, prodaja polovnjaka je na gotovo istom nivou. Naime, broj prodatih korišćenih vozila iz uvoza od januara do kraja juna ove godine manji je za svega 1,2 odsto u odnosu na 2023. godinu, pokazala je analiza sajta Polovni automobili.

    Preporuka za vas

    Komentari (0)

    Biznis