Biznis vesti

Tojota objavila da više neće sponzorisati LGBTQ događaje

Komentari

Autor: Bloomberg

07/10/2024

-

19:09

Tojota objavila da više neće sponzorisati LGBTQ događaje
Tanjug/AP/Koji Sasahara - Copyright Tanjug/AP/Koji Sasahara

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Toyota Motors" je objavila da obustavlja DEI programe (raznolikost, jednakost, inkluzija) i zaustavlja sponzorstvo LGBTQ događaja, navodeći kao razlog "veoma politizovanu diskusiju" oko korporativnih obaveza prema raznolikosti, jednakosti i inkluziji, prenosi "Bloomberg".

Japanski proizvođač automobila rekao je zaposlenima da će takođe prekinuti učešće u zapaženim rang listama "Human Rights Campaign" (HRC), LGBTQ grupe za zagovaranje prava pripadnika, i drugim istraživanjima o korporativnoj kulturi.

Kompanija će "suziti naše aktivnosti u zajednici kako bi se uskladila sa STEM obrazovanjem i spremnošću radne snage", navodi se u dopisu koji je dostavila u četvrtak za svojih 50.000 zaposlenih u SAD, kao i za 1.500 dilera automobila.

Poruka dolazi nedelju dana nakon što je anti-DEI aktivista Robi Starbak započeo kampanju na društvenim mrežama protiv kompanije, pozivajući na bojkot kupaca zbog njene podrške LGBTQ događajima i drugim inicijativama.

Tojota je tada rekla da su ciljane LGBTQ programe vodile grupe zaposlenih, a ne direktno kompanija.

Portparol kompanije je u četvrtak rekao da je Starbakov javni napad izazvao nekoliko stotina upita zaposlenih, pitanja "male populacije" dilera i oko 30 poziva klijenata njegovom pozivnom centru. Uticaj napada je opisao kao "zanemarljiv".

Tojota je među nekolicinom kompanija na koje je Starbak ciljao poslednjih meseci zbog njihovih "woke" politika.

Iz kompanija "Harley-Davidson Inc.", "Lowe's Cos." i "Ford Motor Co." rekli su da će obustaviti svoje DEI programe, uključujući smanjenje programa usmerenih na LGBTQ grupe.

"Ford" i trgovac poljoprivrednim proizvodima "Tractor Supply Co." su među kompanijama koje su se povukle sa "Human Rights Campaign" rang-liste.

HRC je poslednjih nedelja upozorio kompanije da ne odustaju od podrške LGBTQ i pozvao pristalice da bojkotuju mnoge kompanije koje su prekinule učešće u njegovom Indeksu korporativne jednakosti.

"Kratkovide odluke o napuštanju inicijativa DEI imaće trajan, negativan uticaj na poslovni uspeh u budućnosti u kojoj se više ljudi nego ikad identifikuje kao LGBTQ+", rekao je Erik Bloem, potpredsednik organizacije, u mejlu prošle nedelje u odgovor na Starbakov napad na Tojotu.

Starbakova borba protiv korporativnih DEI programa je poslednja u konzervativnoj kampanji koju je ohrabrila odluka Vrhovnog suda SAD da zabrani afirmativne akcije prilikom upisa na fakultete prošle godine. Ta presuda je izazvala niz tužbi i pritužbi protiv kompanija zbog diskriminacije belih radnika.

Komentari (0)

Biznis