Biznis vesti

Potpisani sporazumi sa Azerbejdžanom u oblasti zelene energije i za snabdevanje gasom

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

15:30

Potpisani sporazumi sa Azerbejdžanom u oblasti zelene energije i za snabdevanje gasom
Potpisani sporazumi sa Azerbejdžanom u oblasti zelene energije i za snabdevanje gasom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Minstarka energetike Dubravka Đedović Handanović i azerbejdžanski ministar energetike Parviz Šahbazov potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zelene energije između dve zemlje, a predstavnici Srbijagasa i azerbejdžanske kompanije SOCAR su potpisali sporazum o snabdevanju gasom koji predviđa dobijanje do milion kubika dnevno za potrebe Srbije.

"Mi smo prošle godine u Bakuu potpisali memorandum između dva ministarstva kao i ugovore između naših kompanija, gasnih kompanija, u kojima se predviđa da Srbija dobija do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, a nakon toga ove količine se mogu povećati na milijardu metara kubnih. Srbija će moći da računa na sigurno milion kubika gasa dnevno iz Azerbejdžana tokom ove zime, zapravo od 1. novembra do 31. marta", rekla je Đedović Handanović u Palati Srbija.

Ona je istakla da je današnji sastanak bio dobra prilika za utvrđivanje i unapređenje odnosa dve zemlje na polju energetike i zelene energije.

"Ovaj dokument otvara široke mogućnosti za saradnju u procesu energetske tranzicije, uključujući zajedničke investicije u zelenu energiju, primenu novih zelenih tehnologija, tehnologija hvatanja i skladištenja ugljenika, e-mobilnosti, skladištenja energije i drugih oblasti. Na ovaj način, saradnja Srbije i Azerbejdžana u energetskom sektoru dobija karakter sveobuhvatne i strateške, doprinoseći značajno unapređivanju naših bilateralnih odnosa", navela je Đedović Handanović.

Ona je rekla da saradnja Srbije i Azerbejdžana u energetskom sektoru postaje sveobuhvatna i strateška doprinoseći značajno podizanju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje. Ministri su tokom današnjeg susreta razgovarali i o zelenom energetskom koridoru, u kome Azebejdžan ima centralnu ulogu, kada je u pitanju buduće snabdevanje zelenom energijom za zemlje centralne i istočne Evrope, kao i o tome koju ulogu Srbija zbog svog geografskog položaja može da ima. Zbog toga će, kako je rekla Đedović Handanović, Srbija u narednih par godina ojačati prenosne kapacitete sa Rumunijom, Bugarskom i Mađarskom, a izgradnjom i završetkom elektro-energetskog Transbalkanskog koridora, kapaciteti sa Crnom Gorom i indirektno sa Italijom biće značajni.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Sve to, naravno, treba uzeti u obzir kada pričamo o novim zelenim koridorima, važnim za Evropu, važnim za ovaj deo regiona", rekla je ona.

Ministar energetike Azerejdžana Parviz Šahbazov rekao je danas da je prethodnih meseci i godina saradnja dve zemlje u oblasti energetike značajno napredovala, naglasivši da potpisani dokumenti omogućavaju dalje povećanje isporuka gasa iz Azerbejdžana, kao i proširenje saradnje u oblasti energetske tranzicije.

"To će nam dati još jednu priliku da proširimo saradnju u oblasti energetske tranzicije. Dakle, zelena energija, zeleni vodonik, ulaganja u dva pravca i pitanja hvatanja ugljenika, zelene tehnologije, pitanja korišćenja i skladištenja", rekao je Šarbazov i dodao da je razgovarano i o mogućnosti da Srbija postane deo Zelenog koridora između Kaspijskog regiona i Jugoistočne Evrope, budući da se Srbija već graniči sa tri zemlje koje učestvuju u projektu, i može imati ulogu i korisnika i tranzitne zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o UN konferenciji o klimatskim promenama (COP29) koja će se održati u Azerbejdžanu u novembru, na kojem će biti pokrenute brojne inicijative koje su važne za energetsku tranziciju u globalnim okvirima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis