Biznis vesti

Čadež: Bezbednost je uslov razvoja ekonomije, firme zadovoljne obezbeđenjem

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

14:17

Čadež: Bezbednost je uslov razvoja ekonomije, firme zadovoljne obezbeđenjem
Čadež: Bezbednost je uslov razvoja ekonomije, firme zadovoljne obezbeđenjem - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Saradnja i razvoj privatnog i javnog sektora je veoma važna za državu i njenu ekonomiju, jer je sposobnost jedne zemlje da obezbedi sigurnost ljudi i imovine, uloženog kapitala i poslovnih procesa preduslov uspešnog poslovanja i jedan od najvažnijih elemenata poslovne klime, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež. 

Govoreći na konferenciji u PKS o saradnji javnog i privatnog sektora bezbednosti u zaštiti objekata od posebnog značaja za Srbiju, Čadež je dodao da su domaće i strane kompanije i članice PKS sa kojima se o tome razgovara rekle da su izuzetno zadovoljne ovim segmentom.

Koliko je oblast bezbednosti značajna, prema njegovim rečima, svedoči i činjenica da je na današnjem skupu prisutno više od 120 učesnika.

Čadež je ukazao da je pred nama period koji donosi potpuno nove stvari, uvode se tehnologije koje do pre dve godine možda nismo mogli ni da sanjamo a koje će biti ključne u svakoj zemlji, pa i kod nas, kada je reč o bezbednosti privrednog sistema. 

"Radi se o novinama počev od veštačke inteligencije za unapređenje video nadzora i tu se dešavalo mnogo novina, zatim biometrijska identifikacija, dronovi, pametni senzori, analitike velikih podataka za predviđanje incidenata, robotika u fizičkom obezbeđenju, kognitivne tehnologije za upravljanje incidentima“ istakao je on.

Naveo je da PKS može da bude spona u povezivanju sektora bezbednosti sa visokotehnološkim inovativnim kompanijama iz drugih industrija. Tako IKT industrija nudi najrazličitija softerska rešenja  proizvođačima opreme za fizičko i tehničko obezbeđenje,  proizvođačima transportnih sredstava, građevinskoj industriji. 

"Verujem da domaća pamet, proizvodi, oprema, inovativna rešenja, domaćih instituta, fakulteta i kompanija privatnog sektora i start-up zajednice mogu značajno da podrže i unaprede aktivnosti,  poslovanje i kvalitet usluga i privatnog i javnog sektora bezbednosti", rekao je Čadež.  

Kao jednako važno naveo je to što su za nove tehnologije potrebni i novi ljudi, ali i stariji koji su spremni da uče i da PKS i za to može da ponudi platformu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis